ХРВАТИ ХОЋЕ ЦЕНТАР БЕОГРАДА: Кнез Михаилову, Теразије…

HRVATI HOĆE CENTAR BEOGRADA: Knez Mihailovu, Terazije…

6 juna 2015

DSC_3372Hrvatska Privredna komora tužila je Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Kako je potvrđeno u Privrednoj komori Srbije, Hrvatska komora podnela je tužbu 26. novembra 2004. protiv Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore pred Trgovinskim sudom u Beogradu.

Tužbenim zahtevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sledbenicima Privredne komore Jugoslavije, a reč je o nepokretnostima od izuzetno velike vrednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS, piše list.

U PKS kažu, prenosi list, da je Trgovinski sud rešenjem od 26. aprila 2007. prekinuo postupak, uz obrazloženje da je nadležost suda „uslovljena sprovođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno telima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora u skladu sa Sporazumom o sukcesiji.

Hrvatska privredna komora je zato podnela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj vezani za srpska potraživanja razvlače godinama i po pravilu završavaju negativno po Srbe, pišu Novosti.

U PKS navode, piše list, da imaju saznanja da hrvatski sudovi takođe prekidaju postupke po tužbama srpskih privrednih subjekata radi vraćanja imovine, pri čemu PKS poseduje imovinu u Hrvatskoj (suvlasništvo na odmaralištu na Hvaru).

Da postoje tužbe iz drugih država protiv naše zemlje pred Evropskim sudom u Strazburu za Novosti je potvrđeno i u Državnom pravobranilaštvu Srbije, a kako navode u Sektoru za zastupanje pred ESLJP u pitanju su dva predmeta po dve predstavke.

Radi se o potraživanju jednog pravnog lica iz Hrvatske i jednog iz Slovenije u vezi sa imovinom na teritoriji Srbije, navodi se u dopisu koji je potpisala v.d. zamenika pravobranioca Savka Mangović.

Spisak nekretnina koje hrvatske firme potražuju ovde ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  JEDINO ŠTO VI, SMRDLJIVE USTAŠE, MOŽETE DA DOBIJETE OD NAS SRBA JE VELIKOSRPSKI BARBARSKOBIZANTIJSKI I ČETNIČKOHEGEMONISTIČKI DA GA.

 2. rastko says:

  DA SVAKAKO,KAO STO KONSTATOVAH RANIJE TI SI LADY PROVOKATOR,NEUKUSAN I PROST A UREDNISTVO OVOGA PORTALA TREBALO BI DA TI ZABRANI KOMENTARISANJE JER TVOJA BLJUTAVOST I NEUKUS PREVAZILAZI SVE DOSTOJNO COVEKA. REKOH TI BORTBA SE SADA VODI INTELEKTOM A NE PROSTAKLUKOM. AKO JOS JEDAN TAKO BLJUTAV KOMENTAR TVOJ BUDE OBJAVLJE NIKADA SE VISE OGLQASITI NECU JER ISPADA DA AKTIVNOSTI OVOGA PORTALA PADAJU U DOMEN ZAVERA!!!!!!!!!!!! BEZ POSTOVANJA!

 3. Den says:

  I treba da vam uzmu sve , kada vi nemate m.da da trazite svoje u Hrvatskoj ....

 4. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

  I najzad,eto, razotkrismo Rastka, koji se sit isplaka nad konstatacijom vaše Lady Gage, inače čistokrvne SrBkinje, da je jedino što ustaše, koji ovde neki zovu i Rvatima, mogu da urade je da poduvaju veliki velikosrpski vizantijskopravoslavni i pogolem četnički milokliz, te u tom smislu, dakle poduvavanja miška, sa punim pravom možemo da uskliknemo RASTKO, ŠEČERU, AKO TI JE TOLKO KRIVO ŠTO RVAĆANI MESTO NEKRETNINA MOGU DA DOBIJU KOBAJU, SRPSKU, OVEĆU, A TI IM SE (RVATIMA) PRIDRUŽI, IMA TOGA ( KOBASE.....) U SRBALJA DOSTA, TAMAN DA SVE ODREDA PODOJIMO, SA ZADOVOLJSTVOM. Šta si se ti, koji klinac krasni, našao prozvanim? Ako budeš svojim intelektom vodio nekakvu borbu, ima daleko da doguraš, otprilike do gore navedenog milog kliza. Sa vekovnim krvolocima i ubicama srbadije jedini način komunikacije je glogov kolac i bacač plamena ( s ramena), jer dok mi njima ne uradimo ono što su oni nama, neće biti mira i smiraja. I Rastko, ŠEČERU, sa svinjama i prasećom sortom kakve su ustaše, razgovara se GROKĆUĆI, jer oni ( domobrani ) jedino takav vid komunikacije razumeju. Ljubi tebe taki blentavog tvoja Lady, kao Gaga.

 5. milica says:

  Da,bravo ledi gaga,ali,na žalost,kakvo je stanje stvari i mentalni sklop stanovništva u centru Srbije bojim se da oni već sve nabrojano posjeduju.

 6. miloš says:

  Ili hrvati opet žele da im Beograd bude glavni grad ?

 7. Za Srbiju says:

  Ovo je igra, da ustaški lobi postepeno zauzme glavni grad Srbije i teritorjalno-kroz nekretnine. Vrlo perfidno i ineteligentno. Posle će u tim zgradama da promovišu i nameću svoje laži, "kulturu", optužbe i otimačine, brišu nam pamet i završe kolonizaciju, koju su počeli. P.S. Te zgrade smo imali pre nego što je njihova država bila u planu.

 8. 11 septembar says:

  Ko je predsednik privredne komore Srbije ? Ko je predsednik UPV ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *