ХРВАТИ И ДАЉЕ ШТИТЕ РАТНЕ ЗЛОЧИНЦЕ, А ТРАЖЕ ПРАВДУ ЗА СВОЈЕ ЖРТВЕ! Брамерц жестоко оплео по званичном Загребу!

HRVATI I DALJE ŠTITE RATNE ZLOČINCE, A TRAŽE PRAVDU ZA SVOJE ŽRTVE! Bramerc žestoko opleo po zvaničnom Zagrebu!

11 decembra 2018

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc je u izveštaju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) naveo da hrvatska vlada još uvek utiče na proces pravde u predmetima ratnih zločina, što je rezultiralo blokiranjem velikog i rastućeg broja predmeta protiv bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog veća odbrane (HVO).

U izveštaju se navodi da Vlada Hrvatske nije povukla zaključak iz 2015. godine kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.Uprkos direktnim naporima Kabineta tužilaštva MMKS-a prema hrvatskim vlastima, po izveštaju, mali napredak je ostvaren u protekle tri godine zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja.

„Ovakva politika utiče na promovisanje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu“, stoji su Bramercovom izveštaju, gde se takođe navodi da nije pruženo nijedno zadovoljavajuće objašnjenje za održavanje ovakve politike hrvatske vlade.

On je u izveštaju naveo da bi hrvatska vlada odmah trebalo da povuče ovakav stav, te da „dopusti procesu pravde da se nastavi bez dodatnog uplitanja“.

Bramerc je u izveštaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izveštaju, čini se da, dok „hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susednih zemalja“.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. Nostalgicar says:

  Ovo je glumatanje za Srbe kako bi povjerovali u koliku-toliku nepristranost Haškog suda. Oce li Srbi nasjet? Oce naravno, nasijedaju na sve zivo...

  • Kulak says:

   Zvanična hrvatska politika je da se opravdavaju hrvatski zločini i zločinci jer je to u "nacionalnom interesu".Tamo i izbore dobijaju lopovi i zločinci.To je takav mentalni sklop.

 2. Baracuda says:

  Kasno Bramerc na Kosovo stiže....gdje si bio prije ! Svi Srbi su osuđeni, a ti sada trla baba lan....

 3. Portopranco says:

  Ministar rata u hrvatskoj je damir krstičević koji je masakrirao civile u Mrkonjić Gradu.Kad su u pitanju hrvati,ništa nije čudno.

 4. Biogradlija says:

  Da u Zagrebu javno govoriš nešto protiv hrvatskih nacionalnih interesa,istog trenutka bi od prolaznika bio pretučen i zgažen.Da u Beogradu javno govoriš nešto protiv srpskih nacionalnih interesa,niko te ne bi ni pipnuo.To je zasad tako,a dokad,ne zna niko.

  • Velika Metla says:

   Ne da ga niko od vrlih beograDžana ne bi pipnuo,nego bi ga odmaK kandidovali za premijera Stradije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *