ХРВАТИ И МИЛОГОРЦИ ПОМАЖУ ШИПТАРИМА: На Космету се спрема…

HRVATI I MILOGORCI POMAŽU ŠIPTARIMA: Na Kosmetu se sprema…

16 aprila 2019

Hrvatski veterani koji su učestvovali u progonu više od 250.000 Srba iz Krajine, tokom zločinačke akcije „Oluja“, obučavaju oficire takozvane Vojske Kosova, a do naše južne pokrajine stižu preko Crne Gore i uz prećutnu saglasnost NATO.

Do ovih podataka stigle su srpske obaveštajne službe i u to „prosvetno“ regrutovanje branitelja, kako saznaju naši operativci, uključen je i general Ante Gotovina koji je vojno sproveo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.Prema tim informacijama, hrvatski veterani Albancima prenose svoja iskustva u munjevitim oružanim akcijama, odnosno uče ih taktici odnosno manevrima u takozvanim pobunjenim područjima. Ovaj aranžman, kako se pretpostavlja, nije mogao da prođe bez političkog dogovora Hašima Tačija i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, a nosi veliki bezbednosni rizik po naše stanovništvo na KiM, s obzirom na izražene aspiracije Prištine da potčini sever i „zaokruži suverenitet“.

Interesantna je i uloga hrvatske strane i Gotovine. Naime, cela ova operacija namerno je preneta na teren veterana, kako bi se, u slučaju da bude operativno „provaljena“, Zagreb vadio na to da to nema nikakve veze sa njihovom zvaničnom vojskom, iako je javna tajna da je Gotovina u veoma bliskim odnosima sa tamošnjom vlašću.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS, kaže da već dugo postoje snažne veze između hrvatske vojske i albanskih oružanih struktura sa KiM. Napominje da su tokom rata u Hrvatskoj tamošnje vojnike obučavali instruktori američke privatne vojne kompanije MPRI, koji su kasnije bili angažovani i u obuci albanskih boraca:

– Značajan broj Albanaca ratovao je u redovima hrvatske vojske, a te veze očuvane su i nakon rata. Iskustva hrvatskih oficira iz „Oluje“ i „Bljeska“ posebno su zanimljiva Albancima sa KiM jer planiraju sliče akcije na severu Kosmeta.

Karan kaže da, osim vojne obuke, Hrvati Albancima mogu da ponude i neku vrstu recepta za tihi egzodus, putem pritiska vlasti na Srbe da i u miru napuštaju pokrajinu i zastrašivanja onih koji razmišljaju o povratku.

Srpske obaveštajne strukture već dugo raspolažu informacijama o obuci pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga koja se odvija u bazama „Film siti“ u Prištini i „Pomazatin“ nadomak Kosova Polja, za šta, navodno, logističku podršku pruža Amerika.

Cilj je priprema za operaciju pod kodnim imenom „Zlatna sablja“ a koja podrazumeva efikasno zauzimanje severa KiM i na taj način zaokruživanje „suvereniteta“ i uspostavljanje faktičke vlasti na celoj teritoriji pokrajine. Srbi sa severa tada bi bili odsečeni od centralne Srbije, što bi izazvalo osećaj panike i defetizma, pa i napuštanje te teritorije.

U sprovođenju takve akcije oficirima KBS bilo bi značajno iskustvo Gotovine i njegovih saboraca iz rata u Hrvatskoj, ali i iz čitavog niza oružanih sukoba u kojima je učestvovao. Gotovina se još sa 18 godina pridružio francuskoj Legiji stranaca u kojoj je bio pet godina i dogurao do starijeg razvodnika. Učestvovao je u borbenim akcijama u Džibutiju, Čadu, Zairu, Obali Slonovače. Posle Legije radio je kao vojni instruktor u Gvatemali, Kolumbiji, Paragvaju i Gabonu. U maju 1991. godine vratio se u Hrvatsku i uključio u formiranje Hrvatske vojske.

Osuđen, pa oslobođen

Gotovina je u Haškom tribunalu oslobođen optužbi za zločine nad Srbima 1995. godine, uključujući i akciju „Oluja“. Žalbeno veće je, međutim, 2012. godine preinačilo prvostepenu presudu, kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora. Na prvom suđenju proglašen je krivim za ubistva, progon i deportaciju srpskih civila i bezobzirna razaranja. Bio je učesnik sastanka na Brionima, kada je planirana i pripremana akcija „Oluja“. Naredio je granatiranje Benkovca, Knina, Gračaca i Obrovca u kojem su nastradali civili. Žalbeno veće je kasnije sve to poništilo, a Gotovinu su oslobodili svake vrste odgovornosti za sva počinjena krivična dela.

Trguje tunom

U Hrvatskoj Gotovina danas važi za uspešnog biznismena, bavi se trgovinom tunom, a njegova kompanije „Pelagos net“ zarađuje milione evra. U uspostavljanju poslovne imperije imao je značajnu podršku države koja mu je po kratkom postupku dodelila koncesiju na 126.000 kvadrata morske površine. Istovremeno Hrvatska banka za obnovu i razvoj dala mu je kredit od milion evra za kupovinu broda tunolovca.

(Srbija Danas)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  uz prećutnu saglasnost NATO...........,ma da li je moguće??? Ma kleveeeeću! Ne,ne verujem da je to moguće! Pa oni su nam prijatelji toliko veliki da su u srPijanskom General štabu!

 2. Velika Metla says:

  Ološ milogorski,vatikanoidni i šlihtarski gradi svoju budućnost na antisrbstvu! Odavo poznato,samo što su oni zaboravili kako su prošli ovi prethodni,i kakva je bila istorija neprijatelja Srba! Dolazi vreme da ih potsetimo!

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  E sad sam se uspaničio :-)))

 4. Željko says:

  Karma je čudo ! Hrvatska vojska, pobjednička vojska, je na " srpskom " Kosovu a srbijanska ili srpska vojska nije na " srpskom " Kosovu!

  • Za kontejner spremni! says:

   A posle ce vam djavo biti kriv kad SRBska vojska krene i zgazi svako pridoslo goMno!Kakve gluperde ste vi kontejnerkopaci pa to je za pricu,natalitet vam opao,mortalitet u porastu,razbezali ste se po vascelom svetu,uskoro vas nece biti,ali vama je najvaznije da ste na SRBskoj zemlji.Sve ste ukrali od nas SRBa pismo,jezik,istoriju,kulturu,kraljeve,teritoriju,i dr.,ALI to ce vas skupo kostati.A putovnicu spusti preko ledja nanize,eto toliko ona vredi,cast i obraz su vam onaj dio tela na kojem sedite.Bednici!

  • Milan says:

   Verovatno se pokorno i ponizno pomolio i Gospi pre nego što je krenuo u novu akciju proterivanja Srba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *