ХРВАТИ ИМАЈУ ПЛАН: Траже од Путина милион вакцина

HRVATI IMAJU PLAN: Traže od Putina milion vakcina

17 februara 2021

Hrvatskoj je cilj sledećih nedelja nabaviti najmanje milion doza ruskog cepiva protiv kovida-19 Sputnjik V, moguće je čak i više od toga bude li potrebe, a nezvanično se spominje čak i do dva miliona, ekskluzivno saznaje Jutarnji list.

Time bi Hrvatska, uz pošiljke drugih proizvođača cepiva, do leta mogla imati vakcinisano 70 posto populacije, koliko je, veruje se, potrebno da bi se epidemija zaustavila, a to je onda i odličan start za turističku sezonu od koje zavisi hrvatska privreda.Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrđuju ove informacije i kažu kako je cilj da sledećih nedelja u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cepiva, najmanje milion doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cepivo pre nego što ga odobri Evropska agencija za lekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi se odmah moglo početi s vakcinisanjem. Bude li, kažu izvori, EMA odugovlačila, onda i Agencija za lekove i medicinske proizvode (Halmed) ima načina da odobri cepivo i pre nego što to napravi krovna agencija Evropske unije.

Pregovori s ruskom stranom, govore nam izvori, počeli su čim je početkom februara ugledni naučni časopis Lancet objavio da je ruski Sputnjik V sigurno i efikasno cepivo. Premijer Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman direktno su pregovarali s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji je krajem decembra prošle godine nakon čak 16 godina posetio Hrvatsku i sastao se s celim državnim vrhom.

Premijer Plenković ispočetka je bio vrlo oprezan u vezi s ruskim cepivom jer njihovo i kinesko cepivo nisu imali treću fazu ispitivanja koja je bitna. No, sve se promenilo nakon što je postalo jasno da postoji zastoj u isporuci cepiva Evropi, a nakon Lanceta je i premijer shvatio da nema šta da čeka. Ne treba zaboraviti ni da u svom kabinetu ima dvojicu specijalnih savetnika, za vanjsku politiku i za društvena pitanja, Matu Granića i Zvonka Kusića, koji su obojica bivši dekani Medicinskog fakulteta, a kako smo ranije čuli, i neki od članova Načnog saveta premijeru su sugerisali da nema šta da čeka sa ruskim cepivom.

– Hrvatska štiti svoje interese i važno je da cepivo dobijemo pre nego što ga EMA odobri jer onda ne zavisimo o raspodeli unutar EU, nego sami o sebi, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s cepljenjem. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije – kaže sagovornik.

I Vili Beroš, ministar zdravlja, više puta je, kako saznaje Jutarnji, razgovarao sa ruskim ambasadorom u Hrvatskoj, a najveći izazov bio je pronaći način registracije cepiva. Rusija je sa svojim cepivom aplicirala prema EU i očekuje se da bi odobrenje EMA-e trebala da dobije u martu ili aprilu. Od Halmeda je, saznaje list, takođe zatraženo da sve prouče i daju procenu sigurnosti i efikasnosti cepiva. Naravno, reč je o vrlo važnom potpisu za odobrenje tako da se očekuje i odgovor Halmeda.

Inače, u utorak je rusko Ministarstvo zdravlja objavilo kako su istraživanja pokazala da je Sputnjik V efikasan protiv britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja.

Sputnjik V spada u vektorska cepiva, baš kao i tzv. oksfordsko koje su razvili Univerzitet Oksford i AstraZeneka. Ruski predsednik Vladimir Putin šokirao je svet 11. avgusta prošle godine svojom objavom da je u Rusiji odobreno prvo cepivo protiv koronavirusa pre početka treće faze kliničkih ispitivanja koja je počela početkom septembra. Naučnici širom sveta, posebno na Zapadu, kritikovali su takav postupak. Do danas je više od 20 zemalja, uključujući šest zemalja Južne Amerike, odobrilo to cepivo te im se distribuiraju milioni doza. Srbija je odobrila Sputnjik V još 31. decembra 2020. godine. Prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se to cepivo proizvoditi i u Srbiji. Bosna i Hercegovina je 8. februara odobrila Sputnjik, a u Crnoj Gori se to cepivo očekuje u drugoj polovici februara. Mađarska je kao prva članica EU u januaru prva odobrila Sputnjik V, a prošle nedelje je počela i s vakcinacijom. Mađarska je zasad dobila prvih 40.000 doza, a naručila je dva miliona doza koje bi trebale biti isporučene u sledeća tri meseca.

– Prema informacijama dobijenim od EMA-e, proizvođaču cepiva Sputnjik V zasad je pružen naučni savet, u sklopu kojeg je informisan o važećim regulatornim i naučnim smernicama za razvoj cepiva. Kao i kod prethodno odobrenih cepiva, kad postupak ocene a potom i odobravanja bude pokrenut, Povereništvo za humane lekove pri EMA-i provešće temeljnu naučno-stručnu ocenu te doneti zaključak o delotvornosti, sigurnosti i kvalitetu. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da bi postupak mogao biti pokrenut sredinom marta, stoga očekujemo brzo odobravanje – rekla je Ivana Šipić Gavrilović iz Halmeda.

Budući da je cepivo Sputnjik V proizvedeno biotehnološkim postupkom (genetskim inženjeringom), za njegovo odobravanje u EU obvezan je centralizovani postupak davanja odobrenja, koji se pokreće na temelju zahteva proizvođača. Reč je o istom postupku kakav je sproveden za sva tri dosad odobrena cepiva te se nijedno od tih cepiva, zbog svog načina proizvodnje, ne može u EU registrirati nacionalno, kaže Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a. Na temelju navedenog odobrenja, cepivo se stavlja u promet i u Hrvatskoj.Kako onda Mađarska koristi Sputnjik V?

U slučaju izvanrednog uvoza pojedinih serija cepiva koja nisu odobrena u EU, kakav je sproveden samo u Mađarskoj, sprovodi se administrativna provera dela dokumentacije iz postupka registracije u državi iz koje se uvozi, no ne sprovode se dodatne provere i ocene osnovnih podataka o kvalitetu, bezbednosti i delotvornosti cepiva. Opšti je stav regulatornih agencija u Evropskoj uniji da je u cilju zaštite zdravlja pacijenata potrebno da se za svako od tih cepiva, pre nego što postane dostupno građanima, sprovede ocena i postupak odobravanja. To se odnosi, kako na odobravanje samog cepiva, tako i svih dokumenata, informacija o cepivu koje se u istom postupku proveravaju i usaglašavaju, i koje su nužne za njegovu pravilnu i sigurnu primenu – naglasila je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a, domaće Agencije za lekove.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivke says:

  Sada bi kurvati da kleknu ispred Putka :) Joj a sta ako im on odgovori prvu dozu moze a drugu dozu cete kupiti iz BG ?

 2. zaliv.net says:

  Dobice vrlo brzo 2mil vakcina a mi cemo do tada dobiti duplo manje. Sto se tice vakcina bolje da se okrenemo Kini jer je Rusima bitno da vakcine ubacuju na EU prostor jer time vakcina dobija vise na znacaju nego da ulazi u nekakvu Srbiju....

 3. Portopranco says:

  Da,ali već se javio lobist Luka Čičin-Šain koga su finansijeri zadužili da u Zagrebu raširi vijest da rusko cjepivo nije dobro.Tako da će hrvatski gubitnici umjesto Sputnika V dobiti bosanski grb!

 4. Kulak says:

  Ti hrvati nemaju i ne mogu imati nikakvo mišljenje.Oni će uraditi ono što im naredi prepisivačica doktorata Ursula.Jasno?

  • Eunemaalternativu says:

   Kaj je s eu udružbom, dećki? Nemadu špric za vas, ne? Sputnik v vam bude dopelan iz Torlaka,dobro?

 5. petrovgrad says:

  Ja mislim da trenutno dva miliona doza za bivšu SR Hrvatsku je sasvim dovoljno. Mislim da će im preteći. Do kraja vakcinacije pitawe koliko će ostati Hrvatljanaca u Hrvatskoj. Peatim Ja redovno statističke podatke iz porodilišta u Hrvatskoj, o putešestvu Hrvataljanaca na zapad. Vidi se da Srbi imaju milon problema manje, jer je toliko manje Hrvatljanaca.

  • Mate says:

   Sami ste odnarođeni Hrvati koje je odnarodio sotonski prokleti vatikan, pljujete po samima sebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *