ХРВАТИ ИЗВИСИЛИ! Трамп не да Хрватској борбене авионе!?

HRVATI IZVISILI! Tramp ne da Hrvatskoj borbene avione!?

23 januara 2017

donald_trump_hrvatska_zastava

Hrvatska je u ozbiljnoj panici da će novi predsednik SAD Donald Tramp odustati od vojnih sporazuma sa Zagrebom i dogovora o isporuci borbene eskadrile, kojoj su se Hrvati nadali.

Iako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je Srbija krajem prošle godine dobila migove-29 od Rusije, pretila nabavkom američkih aviona i helikoptera, po svemu sudeći, Kolinda bi mogla da ostane kratkih rukava za to naoružanje.

Kako tvrde hrvatski analitičari, novi predsednik SAD, koji je najavio distanciranje od NATO i EU, mogao bi da prepusti Balkan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Taj potez bi otvorio put ka stvaranju balkanske četvorke, odnosno saveza vojno neutralnih država, koju bi činile Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH, zbog čega nema potrebe da Amerika naoružava Zagreb.

Profesor Tvrtko Jakovina istakao je da Hrvatska mora da bude oprezna jer bi upravo ona postala granična zemlja u mogućoj novoj preraspodeli uticaja u Evropi.

– Nestabilnost SAD može biti pojačana s mogućim distanciranjem Vašingtona od EU i vrednosti zapada. Oni koji su njegov izbor pozdravili šampanjcem poput Rusije smatraju da je došlo vreme za redefinisanje odnosa, pa bi se moglo dogoditi da SAD odrede svoje prioritete i možda prepuste Rusiji neka područja. Tu bi Ukrajina prva nastradala jer najava ukidanja sankcija Moskve iz Vašingtona može da znači takav scenario. To bi se moglo dogoditi i na Balkanu, a u prvom redu bi Crna Gora mogla biti u neprilici – naglasio je Jakovina.

I hrvatski profesor Ivo Banac ističe da je s Trampom situacija vrlo neizvesna.

– Preterano je davati ocene šta se može očekivati od Trampovog mandata, ali i to već samo po sebi dosta govori. Situacija je nepredvidiva jer njegove izjave znaju da budu kontradiktorne. Ipak, ono što govori o NATO, EU i ulozi Nemačke, rekao bih da je neuobičajeno za američkog lidera. To može izazvati zabrinutost. Ne slažem se s nekim analitičarima koji paniče čak toliko da smatraju da će SAD postati činilac nesigurnosti ili da je ovo početak kraja zapadne civilizacije – naglasio je Banac.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ipak ne gubi nadu.

– NATO će i ubuduće biti visoko na listi prioriteta Amerike. Svi, naravno, očekujemo prve poteze nove administracije. Ipak, moramo napraviti razliku između predizborne retorike i one u vreme tranzicije – zaključio je on.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI6 komentara

 1. Svetislav Surina says:

  Za četiri godine Trampa će zamjeniti netko drugi koji neće gajiti simpatije prema Rusiji, a onda se odnos snaga ponovo mijenja.

 2. Kulak says:

  Tamo je glavni govnjar Ivo Banac

 3. Mare says:

  ma neka voze one "remontovane" iz ukrajine sto su im "remontovala braca" ukrajinci. A mogu da ponesu i cokoladice od cokolinde da pocaste protivnike....

 4. USS Sputnjik says:

  Hrvatska traži zrakoplove od Švedske, a ne od SAD-a. Što se tiče "da-ne-da", tko plati sve dobije.

  • Mexiko says:

   Tko plati može i da se klati, visoko da leti a nisko da pada.

 5. Sodom von Gomor says:

  "– Nestabilnost SAD može biti pojačana s mogućim distanciranjem Vašingtona od EU i vrednosti zapada". VAŠE VREDNOSTI SU SAMO KUKAVIČKI RATOVI I LOPOVLUK, TO SU VREDNOSTI ZAPADA, ZATO SE GADITE CELOM SVETU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *