HRVATI: JNA gledala zločine

HRVATI: JNA gledala zločine

21 marta 2014

Croatia Hague 27263Pravni tim Zagreba pred Međunarodnim sudom pravde ocenio je u četvrtak da srpska strana pred sudijama nije uspela da opovrgne navode hrvatske tužbe za genocid. Po njihovom mišljenju, Beograd nije osporio da su paramilitarne trupe bile umešane u genocidne zločine protiv Hrvata i da je JNA koja nije preduzela mere da ih spreči, prekršila Konvenciju o genocidu.

– Srpska protivtužba naterala je Srbiju da se složi s definicijom genocida kao pokušajem istrebljenja relativno malog dela naroda, na ograničenom području, što je izbilo njihov argument da stradanja u istočnoj Slavoniji nisu dovoljno teška za definiciju genocida – naveo je član hrvatskog tima Filip Sends.

MSP, po Sendsovom stanovištu, trebalo bi da odustane od standarda koji je sam postavio presudom u tužbi BiH protiv Srbije, kada je, ocenjujući da li je genocid počinjen, utvrđeno da su snage bosanskih Srba počinile genocid nad muslimanima u Srebrenici, a ne i na drugim područjima BiH, a da su vlasti u Beogradu odgovorne što to nisu sprečile. Sudije su tada odbacile navod iz tužbe da se „genocidna namera“ Srbije i bosanskih Srba da unište muslimane u drugim krajevima BiH mogla izvući iz obrasca zločina koji se ponavljao.

Pred sudijama su detaljno anlizirane presude Milanu Martiću i Miletu Mrkšiću pred Haškim tribunalom. Hrvatski zastupnik Kir Starmer podsetio je na zaključak Tribunala o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, JNA i srpskim snagama u Krajini.

– Genocid je počinjen ili van kontrole JNA ili pod njenom komandom, a ona nije ništa učinila da to spreči – rezimirao je Starmer, ponovo se pozivajući na depešu obaveštajne službe JNA od 13. 10. 1991. koja je izvestila da su Arkanove trupe u području Vukovara počinile nekontrolisani genocid.

Svoje izlaganje Hrvatska nastavlja u petak, dok će se srpski tim sudijama obratiti sledećeg četvrtka.

OBRADOVIĆ: HRVATI U DEFANZIVI

On0 što smo čuli odnosi se na prilično defanzivne stavove u pogledu brojnih prigovora koje je srpska strana iznela u tužbenom zahtevu – ocenio je šef srpskog tima Saša Obradović posle izlaganja Hrvatske.

Obradović smatra interesantnim pitanje koje je Hrvatskoj uputio britanski sudija o prihvatljivosti nepotpisanih izjava pred hrvatskim sudovima u vreme kada su izjave nastajale:

– Vrlo dobro znamo da pred sudovima, bilo u Hrvatskoj, bilo u Srbiji, takve izjave ne mogu da se koriste kao dokazi, niti izjave koje policija uzima u postupku. Međutim, te izjave su se pojavile u predmetu i na tome je zasnovan hrvatski slučaj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *