ХРВАТИ КУПУЈУ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: За шта се спремају?

HRVATI KUPUJU BORBENE AVIONE: Za šta se spremaju?

18 maja 2019

U potpunoj tišini, tri meseca nakon što je propao već gotov posao s Izraelom oko nabave „baraka“, hrvatska vlada i vrh oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabavke borbenih aviona.

Iako javnosti nikad nisu prezentovani rezultati analize pod radnim naslovom „Zašto je propao posao s Izraelom?“, u državnom vrhu ušli su u novi krug pregovora, piše „Jutarnji list“.Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva obrane Hrvatske, ovaj put nema takmičenja jer bi se njegovim sprovođenjem izgubilo previše vremena, pa su se u državnom i vojnom vrhu odlučili za direktne pregovore sa odabranim partnerima. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač F-16 „Lokid Martin“ i proizvođač „Gripena“ švedski „Saab“. Kao i u prvom pokušaju nabave, Hrvatska pregovore želi da realizuju na nivou države s državom.

U međuvremenu, već godinu dana između Zagreba i Vašingtona dogovara se novi veliki posao, o kome hrvatska javnost ništa ne zna. Reč je o nabavci američkih oklopnih vozila na gusenicama tipa „Bredli“. Navodno je reč o minimalno 60 komada, a maksimalni broj čak prelazi 100. „Jutarnjem listu“ je poslednjih meseci na više adresa u vojnim i civilnim krugovima potvrđeno da se o tome vode razgovori i da se konačna odluka očekuje do kraja godine.

Prema rečima sagovornika „Jutarnjeg“, Sjedinjene Države su Hrvatskoj još početkom 2018. ponudile donaciju u obliku vozila „Bredli“. Ponuđena je najstarija verzija „Bredlija“ M2. Reč je modelu koji treba potpuno modernizovati. Procena je da bi modernizacija po komadu iznosila oko 3,5 miliona dolara.

Inače, u proteklih oko 20 godina Sjedinjene Američke Države su hrvatskoj vojsci donirale vojne opreme i nematerijalnih dobara u vidu školovanja, strateških prevoza, uništavanja neperspektivnog naoružanja u vrednosti od oko 600 miliona američkih dolara, a bez američke pomoći Hrvatska vojska bi imala velike ili čak nepremostive probleme u modernizaciji svojih snaga.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. milorad2 says:

  napašćenas ustaše to je njima jedino što imaju na umu i jedina stvar koju žele.Nema načina da izbegnemo rat sa njima jer su to besni kerovi.Jedino što možemo je da ih efikasno dočekamo.

 2. hrvacki svinjar- stvenik says:

  ČIME će da kupe??? Hrvati su propali, pola ih pobeglo u inostranstvo, masovno kopaju po kontejnerima jer njihov ustaško-nacistički režim ne mari za stanovništvo koje ima zdravstvo i školstvo na nivou Afrike. Osim toga usled nastupajuće LOŠE turističke sezone a OGROMNIH DUGOVA (oni su daleko najzaduženiji u ex-ju) veoma je izventan bankrot.

  • hrvacki svinjar- stvenik says:

   ...i još neki podaci: hrvati imaju NIŽI p.prirast od nas, 1,4 naprema 1,6, stariji su od nas za 4 godine, imaju 44 godina u proseku, imaju višestruko veću emigracijsku stopu a sve jake firme su izgubili, zadnje Agrokor koja im je bila najveća, 3.Maj i Uljanik, tj.gotovo kompletnu brodogradnju. A tek je krenulo, sad kreće još brža propast KROmanjonaca, i s tog aspekta nije nemoguće da pristanu na traženje kauboja i nemaca da pokrenu rat kao svoj zadnji pokušaj da udalje svoju propast; treba biti oprezan a iskristiti ev.napad na RS da im se zada masovan udar na Zagreb kako bi KROmanjonci desetkovali i ubrzao njihov konačni nestanak sa Balkana.

  • Željko says:

   @Ljubinka Konačno da je AV jučer priznao da je najveća srpska "vrlina" laž i hvala vama na objektivnom komentaru! Da, točno je, mi u Hrvatskoj smo za Srbiju nešto nalik na to što je Njemačka naspram Hrvatske!

  • Karital says:

   Kad je tako loše kod nas, zašto iz srbije dolaze kuhari, konobari te ostali djelatnici u turizmu da rade sezonski a neki i celu godinu?U jednom supermarketu zaposleno je desetak trgovkinja iz srbije i bosne.

   • Becki konjusar says:

    Kako god generalno se u Hrvatskoj losije zivi zadnjih par godina. Pre 15 godina Hrvatska je za Srbiju bila misaona imenica. U Hrvatskoj su veće plate ali je sve skuplje. Hrana u Hrvatskoj je skuplja nego u Francuskoj ili Italiji. Turiste rasteruju visokim cenama i slabim ulaganjem u sadrzaje. Političari pokradose sve. Vucic mi se ne svidja ali je trenutno bolje u Srbiji nego u Hrvatskoj.

    • Gerwasius Twinkelminkenson says:

     Bolje je i u Republici Srpskoj nego u hrvackoj; njihove plate su u evrima kao veće ali zbog cena one tamo ne vrede ništa. Ne govorim za Zg, Zg je kao i Bg svet za sebe, govorim o ostatku hrvacke. Pa i činjenica je da hrvati po celoj granici sa R.Srpskom, od zapadnog dela do Posavine prelaze preko u nepreglednim kolonama da se snabdevaju kod nas dok mi kod njih uopšte ni ne idemo. Čak ni izgradnje kod njih više nema pa muslimani iz federacije ne pune autobuse kao nekada, dok kod nas se gradi abnormalno, video sam hrvacke građevinske firme koje rade kao podizvođači od Banja Luke do Bijeljine. Hrvati su živeli "dobro" od 2001.kad je rikno tuđman i kad je SDP došo na vlast i tad je počelo masovno zaduživanje; ušle su milijarde, naravno da se to osetilo, ali trajalo je kratko, do krize 2008-2009. i od tad su u kolapsu koji se isključivo pogoršava o čemu svedoči emigrantska histerija hrvata. Ako ovako nastave, a verovatno će i da se poveća usled bankrota koji im je neminovan, oni će da nestanu za 15-20 godina.

     • Karital says:

      He, nije baš tako kako ti navodiš.Dođi na otoke,Istru i Dalmaciju pa ćeš vidjeti kako se radi.Radna snaga nije više iz Bosne, ima Rumunja,Bugara,Ukrajinaca,Albanac pa i Srba.

 3. Karital says:

  Hrvati i Srbi su osuđeni da dobivaju staro željezo.

 4. spira says:

  pitam se čime će da kupuju kada nemaju lovu

  • dijagnoza hrvat says:

   Pored 60 mlrd. evra dugova šta znači još 1 mlrd.??? :-))) Posebno ako imaju "misiju" :-))) Samo što će u ovoj "misiji" da izgube državu i određene teritorije jer klempe ne razumeju da će ih kauboji samo gurnuti u leđa kao svoje topovsko meso a ovo sada više nisu '90-te kada su kauboji mogli da nas bombarduju, uvode zabrane letova a hrvate, muslimane i šiptare štite po UN zaštićenim zonama, daju im predah i naoružavaju ih, toga više nema, Putin je tu i Rusija ratuje a ne samo USA kaubojština i njihovi prijatelji nacisti iz EUrope tj.topovsko meso, i ovo sada što sledi je nova '45., samo KROati to ne mogu da ukapiraju, zato će izgubiti sve.

 5. milorad2 says:

  pa spremaju se da napadnu nas:) vrlo očigledno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *