ХРВАТИ ЛИЦЕМЕРИ: Смета им италијански фашизам, а сопствени не виде!

HRVATI LICEMERI: Smeta im italijanski fašizam, a sopstveni ne vide!

13 septembra 2019

Dok se hrvatski desničari danima bave još jednim „histeričnim progonom“ Milorada Pupovca, kog mnogi među njima smatraju „četnikom“ i „agentom velikosrpske politike“, prava opasnost po hrvatski teritorijalni integritet i suverenost došla je sa Zapada, iz jedne članice Evropske unije, piše portal „Indeks“.

Naime, juče je u Rijeci grupa italijanskih fašista razvila zastavu Kraljevine Italije, a u Trstu je otkriven spomenik italijanskom književniku i političaru Gabrijeleu D’Anunciju, čoveku koji je svojevrsna preteča italijanskog fašizma.Na ove, navodi se, izlive italijanskog fašizma i imperijalizma usledile su žestoke reakcije iz hrvatskog državnog vrha, a „Indeks“ konstatuje da bi sudeći po tim osudama neko neupućen mogao da pomisli da Hrvatsku vode zakleti antifašisti, ljudi koji zaista razumeju da je fašizam bio ideologija i praksa koja je, kako je to rekao ministar Gordan Grlić Radman, uvela Evropu u strahote Drugog svetskog rata.

Taj medij, kako prenosi Tanjug, piše da je pravo stanje stvari sasvim drugačije, što je nehotice otkrila i kratka jučerašnja komunikacija ministra Radmana i novinara.

Naime, na zahtev da prokomentariše to što iz Srbije stižu poruke da se u Hrvatskoj odvija zastrašujuća revizija istorije, Radman je kazao da ne zna „da li bi se samo nasmejao ili dao neku važnost tome“.

„Ono što čudi je to što Srbija ne razume geopolitički kontekst“, zaključio je Radman.

U tekstu piše da je Srbija, iako je četnike rehabilitovala i proglasila antifašistima (iako su najčvršću saradnju tokom Drugog svetskog rata imali baš s italijanskim fašistima), poslednja na svetu koja bi Hrvatskoj trebalo da prigovara zbog „zastrašujuće revizije istorije“, ali da to ne znači da Srbija nije u pravu.

Hrvatskim vlastima, ističe portal, smeta italijanski fašizam, ali im ne smeta hrvatski fašizam, odnosno ustaštvo, što su dosad više puta jasno izrazili.

Za premijera Plenkovića zloglasni ustaški pozdrav „za dom spremni“ (ZDS) ima dvostruke konotacije, pa je čak osnovao posebnu Komisiju koja je proizvela bizarne dokumente u kojima se konstatuje da je ZDS neustavan, ali dozvoljen.

Za predsednicu Kolindu Grabar Kitarović ZDS je bio „stari hrvatski pozdrav“, pa je onda nakratko postao sporan, da bi se vratila stavu da je „pod tim pozdravom odbranjena Hrvatska“, te je stoga neupitan.„Indeks“ piše da se u Hrvatskoj proteklih godina odvija organizovana rehabilitacija ustaštva i NDH, kao i antisrpska mržnja, ali za premijera Plenkovića, podseća se, to su samo pojedinačni incidenti koji nisu izraz šire društvene klime.

Uostalom, napominje se, hrvatske vlasti se pod vođstvom Plenkovića i Kitarovićeve već nekoliko godina bave organizovanjem svečanih pogreba za hrvatske fašiste ubijene u Drugom svetskom ratu, pri čemu im čak organizuju i vojne počasti mimo važećih zakona RH.

S druge strane, partizani koji su se borili protiv ustaša i stranih okupatora poput italijanskih fašista proglašeni su za najgore zločince.

Plenkoviću, ističu u „Indeksu“, ne smeta ni što njegov ministar branitelja Tomo Medved finansira rad filoustaškog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čija je glavna operativna teza da Jasenovac nije bio ustaški logor smrti, već da je bio posleratni komunistički logor, a ne smeta mu ni to što isto ministarstvo daje hiljade kuna za publikacije u kojima se veličaju NDH i ustaše.

Kitarovićevoj pak, piše „Indeks“, ne smeta da u javnosti izražava svoje simpatije prema pevaču koji je na svojim koncertima pozivao na vernost ustaškom zločincu Anti Paveliću i pevao koljačku pesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Portopranco says:

    Talijani i Srbi imali su istu sudbinu.U onim krajevima u kojima su bili većinsko ili relativno većinsko stanovništvo,a koji su došli pod hrvatsku vlast,više ih skoro i nema.Sve je to od ustaškog noža poklano i u jame i fojbe bačeno.

  2. Dražen Jovan Petrović says:

    Kako hrvati neće biti licemjeri kad je ta vještačka nacija tako i sklepana.Katolička crkva je pokatoličila Vlahe,Srbe,Arbanase i Cigane i od njih napravila nekakve "hrvate".Ukrali su štokavicu,naš srpski jezik,pa proglasili da je to "hrvatski jezik".Govore potpuno istim jezikom kojim govorimo i mi Srbi,a bez uspjeha pokušavaju uvjeriti i sebe i druge da je to različit jezik.Izmislili su nekakve svoje navodne kraljeve i nekakve države kojih nisu imali.Čitava njihova sramna povijest je gomila laži,izmišljotina i zločina.Kod te pogane skupine sve je zasnovano na lažima,farizejstvu i licemjerju.

  3. Kulak says:

    Niko ne laže i izmišlja tako žestoko kao hrvati. Oni su izmislili da su imali nekakvog kralja tomislava koji je navodno imao golemu hrvatsku vojsku od 100.000 vojnika, 60.000 konjanika i flotu od 230 ratnih brodova!!! Čak su izmislili da su tog nesrećnika okrunili u Duvanjskom polju! Kako su ga okrunili kad nije ni postojao? Narodi koji su imali kraljeve krunili su ih na kraljevskim dvorovima i trgovima. Samo su hrvati svoje izmišljene kraljeve u izmišljenim i nepostojećim hrvatskim državama krunili na poljima, oranicama i livadama. Cirkus!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *