Хрвати малтретирају Србе у Европском парламенту

Хрвати малтретирају Србе у Европском парламенту

26 јануара 2015

20141123091541_274491Сви хрватски по­сланици у Европском парламенту, од левице до деснице, поднеће бројне амандмане на извештај о напретку Србије и затражити оштрији став Европе према Београду. Овај захтев ујединио је посланике и СДП и ХДЗ, па убрзано пишу примедбе на извештај чији је нацрт управо представио известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер.

Општи је став посланика из Хрватске да је извештај превише позитиван и благ, да се не спомињу нестали и не критикује говор мржње који наводно долази из Србије.

Амандмане припрема Тонино Пицула, бивши шеф хрватске дипломатије за време Ивице Рачана и могући кандидат за наследника Зорана Милановића на челу СДП, али и Андреј Пленковић из ХДЗ. Пицула замера Србији да не улаже веће напоре да се поправе добросуседски односи између две државе, тражи да се заштите мањинска права Хрвата у Србији и да се осуде испади Војислава Шешеља. Пленковић тражи и да Србија измени законе који регулишу надлежности за ратне злочине, тврдећи да Београд жели да се постави као „мали Хаг“. Он каже да је „апсурдно да Србија има претензије да буде регионални центар за суђења за ратне злочине, а није осудила речи мржње које је недавно изрекао Шешељ“.

Посебно је оштра Маријана Петир, из ХСС, коалиционог партнера ХДЗ, која тражи да се Србији блокира отварање преговора о поглављу 23 о правосуђу, док се не измени закон по којем је осуђен Вељко Марић, који је у затвору у Србији.

ПРОЗИВАЈУ ДАЧИЋА

Посланици из Хрватске директно оптужују и шефа дипломатије Ивицу Дачића да се око Шешеља није довољно јасно одредио. А сви се слажу да Србија треба да уложи знатно веће напоре у расветљавању судбине несталих особа.

(Вечерње новости)

KOMENTARI3 коментара

  1. Boke says:

    Meni ovde nije jasno zašto nam rvati pomažu da ne uđemo u eu koja se raspada?? Logičnije bi mi bilo da nas guraju u eu, a odvajaju od Rusije koja je sve jača i značajnija. U svakom slučaju, hvala im.

  2. Steva says:

    Hvala im na "podrsci",valda ce svremenom i ovi nasi,Toma,Aca i Ivica malo ohladiti od ove "demokratske"EU. EU se moze spasit,samo ako okrene ledja Americi,i prikloni se Rusiji.A Srbija ne treba ni po koju cenu da ide u tu evropsku "demokratsku"EU.

  3. milorad53 says:

    Pa ovo je neverovatno! Nemogu da verujem da jos neko od pojedinih nedotupavnih kvazipoliticara iz Hrvatske sme da povice, drz'te lopova! Dobro sam i mislio i napisao "iz Hrvatske", a ne Hrvata, jer medju Hrvatima ima i te kako i dobrih i postenih ljudi koje nikako ne zelim uvrediti. Mi ipak nasima kresemo u brk, pocev od tzv. "nevladinog" i "humanitarnog" olosa, pa do Predsednika vlade, kad je potrebno. To mozete i sami videti prateci nase komentare, a sto opet navodi na zakljucak, ili da imamo malo vise demokratije, ili smo stvarno nepopravljivi sanjari koji jos veruju da demokratija postoji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u