Хрвати малтретирају Србе у Европском парламенту

Hrvati maltretiraju Srbe u Evropskom parlamentu

26 januara 2015

20141123091541_274491Svi hrvatski po­slanici u Evropskom parlamentu, od levice do desnice, podneće brojne amandmane na izveštaj o napretku Srbije i zatražiti oštriji stav Evrope prema Beogradu. Ovaj zahtev ujedinio je poslanike i SDP i HDZ, pa ubrzano pišu primedbe na izveštaj čiji je nacrt upravo predstavio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister.

Opšti je stav poslanika iz Hrvatske da je izveštaj previše pozitivan i blag, da se ne spominju nestali i ne kritikuje govor mržnje koji navodno dolazi iz Srbije.

Amandmane priprema Tonino Picula, bivši šef hrvatske diplomatije za vreme Ivice Račana i mogući kandidat za naslednika Zorana Milanovića na čelu SDP, ali i Andrej Plenković iz HDZ. Picula zamera Srbiji da ne ulaže veće napore da se poprave dobrosusedski odnosi između dve države, traži da se zaštite manjinska prava Hrvata u Srbiji i da se osude ispadi Vojislava Šešelja. Plenković traži i da Srbija izmeni zakone koji regulišu nadležnosti za ratne zločine, tvrdeći da Beograd želi da se postavi kao „mali Hag“. On kaže da je „apsurdno da Srbija ima pretenzije da bude regionalni centar za suđenja za ratne zločine, a nije osudila reči mržnje koje je nedavno izrekao Šešelj“.

Posebno je oštra Marijana Petir, iz HSS, koalicionog partnera HDZ, koja traži da se Srbiji blokira otvaranje pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu, dok se ne izmeni zakon po kojem je osuđen Veljko Marić, koji je u zatvoru u Srbiji.

PROZIVAJU DAČIĆA

Poslanici iz Hrvatske direktno optužuju i šefa diplomatije Ivicu Dačića da se oko Šešelja nije dovoljno jasno odredio. A svi se slažu da Srbija treba da uloži znatno veće napore u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

(Večernje novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. Boke says:

    Meni ovde nije jasno zašto nam rvati pomažu da ne uđemo u eu koja se raspada?? Logičnije bi mi bilo da nas guraju u eu, a odvajaju od Rusije koja je sve jača i značajnija. U svakom slučaju, hvala im.

  2. Steva says:

    Hvala im na "podrsci",valda ce svremenom i ovi nasi,Toma,Aca i Ivica malo ohladiti od ove "demokratske"EU. EU se moze spasit,samo ako okrene ledja Americi,i prikloni se Rusiji.A Srbija ne treba ni po koju cenu da ide u tu evropsku "demokratsku"EU.

  3. milorad53 says:

    Pa ovo je neverovatno! Nemogu da verujem da jos neko od pojedinih nedotupavnih kvazipoliticara iz Hrvatske sme da povice, drz'te lopova! Dobro sam i mislio i napisao "iz Hrvatske", a ne Hrvata, jer medju Hrvatima ima i te kako i dobrih i postenih ljudi koje nikako ne zelim uvrediti. Mi ipak nasima kresemo u brk, pocev od tzv. "nevladinog" i "humanitarnog" olosa, pa do Predsednika vlade, kad je potrebno. To mozete i sami videti prateci nase komentare, a sto opet navodi na zakljucak, ili da imamo malo vise demokratije, ili smo stvarno nepopravljivi sanjari koji jos veruju da demokratija postoji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *