ХРВАТИ НА КОЛЕНИМА: „Ово је наша срамота!“

HRVATI NA KOLENIMA: „Ovo je naša sramota!“

5 maja 2017

I dok se smenjuje treća vlast u Hrvatskoj za godinu i po, hrvatski seljaci su na kolenima jer rade ispod granice isplativosti.

Trgovački lanci uvoze skuplje povrće, a ono domaće koje ratarima plaćaju ispod proizvođačke cene, odmah stavljaju na sniženja.

Zbog ucena i nelogičnih zahteva lanaca za godinu se baci 20 odsto hrvatskih potreba za krompirom, piše RTL.

U mestu Belica proizvodi se 80 odsto hrvatskih potreba za krompirom. Ali – prvoklasan krompir proklijao je i sada je za otpad.

Kad trgovački lanci od njih i kupe krompir, plate ga 50 lipa, ali zato onaj uvozni iz Holandije i Egipta nije im problem da platei i četiri puta više.

– Ugovorene su neke količine po dve kune. Tamo se mogu platiti. Dakle, Hrvati jedu uvozni krompir čija je cena dve kune, naša početna je pola kune i ne možemo da ga prodamo – kazao je Damir Mesarić, predsednik Udruženja proizvođača merkantilnog krompira.

Ovde se nalazi 20 tona krompira i sve će se to baciti jer ne zadovoljava standarde trgovačkih lanaca. Dovoljno je da ga pogledate i zaključite da njemu ništa ne nedostaje.

Tako se godišnje baci 20 odsto hrvatskih potreba za krompirom. Zbog uvoza se domaće baca, a kako piše Poslovni dnevnik, to je zapravo njihova sramota.

Slično je i s ostalima. Salata je spremna za berbu. Hrvoje će je prodati sledeće nedelje trgovačkim lancima koji će je odmah staviti na sniženja.

– Cena salate po kojoj ćemo mi davati za tu akciju je ispod proizvođačke cene. Međutim, mi nemamo puno izbora. Mi tu salatu možemo prodati i maksimalno izvući iz nje ili je baciti – priča Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrćara.

Prodaju je po cijeni od 1,40 kn za komad, dok su se lani cene kretale oko 2,10 kn. Uvozno povrće ruši im cenu.

– Uvozi se salata iz Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine po ceni od 70 lipa. Ono što bi potrošači trebali da znaju je da na tim deklaracijama piše da je roba iz otkupa ne navodi se ni zemlja porekla. Salata koja dolazi iz zemalja koje sam nabrojao je vrlo verovatno tretirana pesticidima koji u Hrvatskoj nisu dozvoljeni – kazao je Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrćara.

(Poslovni dnevnik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Sančo Pansa says:

  Dobar je naslov... Hrvati govore o sramoti... Ko bi rekao!?

  • Ruski Agrokor says:

   Da...to da se oni necega stide odma mora normalnu osobu da zaintrigira.

 2. Dean says:

  Sve što je ovdje napisano JE ISTINA!!!!! Iduprite se Europskoj uniji i svime što ide uz nju jer budite sigurni BOLJE VAM NEČE BITI!!!!! Prodani političari če vas na sve moguče načine preveslati da uđete u EU a uništit če vam sve što proizvodite da bi imali vaše tržište, prirodna bogastva i jako jeftino radnu snagu!!!! Pročačkajte oo googlu kako moraju radnice u Boxmark-u raditi i šta sve trpjeti a obečavali su jim brda i doline!!!!! To je samo kap u moru iskorištavanja a ide i dalje! Za rad u Austriji, Njemačkoj.... Svejedni trebamo vize!!!! Uvoz automobila skuplji je nego prije ulaska u Eu itd. Itd.

 3. hristina says:

  Samo hrvatski seljak? Vecina seljaka EU je u takvom polozaju, koji se drasticno pogorsao posle uvodjenja sankcija Rusiji!

  • Ruski Agrokor says:

   Poanta ti promice. Oni su u EU,a tamo se reklamira da je bogato i UREDJENO trziste. Oni se hvale da su moderni, napredni, bogatiji i sta sve ne, od istoka. Hrvati su im poverovali pa usli u EU. A ako muslis na srpskog seljaka,opet si omanula poantu; Srbija kao potpisnica trgovackih ugovora sa EU, jer je jos uvek na putu bez alternative, upravo ima zbog toga problem u poljoprivredi, i uopste. Ali mi jos mozemo da se spasimo jer jos nismo uvuceni u misju zamku-EU, hrvati su u nepovratnom procesu propasti i nestanka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *