ХРВАТИ НА СВА ЗВОНА ТРУБЕ: Путину остао само један савезник – Познато колико та љубав кошта Русију

ХРВАТИ НА СВА ЗВОНА ТРУБЕ: Путину остао само један савезник – Познато колико та љубав кошта Русију

23 јула 2021

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, samo od 2005. do 2015. godine Belorusija je dobila od Moskve 106 milijardi američkih dolara.Rusiji je jako stalo do Belorusije.

Nakon što su joj prvo izmakle baltičke republike, pa potom Gruzija i Ukrajina, a tim putem ide i Moldavija, Kremlju ostaje samo Belorusija kao poslednji bastion potvrde njene veličine i uticaja, piše Jutarnji list.

“Jedini saveznik Rusije je Belorusija. Stalno govorim Putinu: Ti ne smeš izgubiti Belorusiju”, izjavio je nedavno beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji time zapravo tera vodu na svoj mlin jer je jasno da on i njegov režim opstaju samo zahvaljujući ruskoj podršci i neviđenoj finansijskoj pomoći.

Moskva podržava Lukašenkov autoritarni režim i na sve načine nastoji zadržati Belorusiju u svom zagrljaju kako ne bi ostala i bez tog poslednjeg saveznika na evropskim postsovjetskim prostorima.

Režim Aleksandra Lukašenka, premda je ozbiljno nagrižen stalnim opozicionim demokratskim protestima te sve jačim ekonomskim i političkim sankcijama EU zbog kojih se zemlja nalazi u izolaciji, ipak uspeva da se održi na račun podrške i pomoći Moskve.

Koliko Rusiju košta ta podrška i koliko sredstava, živaca i olakšica Rusija mora da izdvoji da bi Belorusija ostala na ruskom vezu i ne bi odletela iz njihove sve siromašnije orbite? To se pita i ruska javnost. Koliko košta Belorusija i vredi li to tolikih “para”?

Ruska vreća bez dna

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, samo u periodu od 2005. do 2015. godine Belorusija je dobila od Moskve 106 milijardi američkih dolara, nešto manje od deset milijardi dolara godišnje ili, kako kaže ruski portal znaki.com, to je više od 200 posto godišnjeg BDP-a Belorusije.

Osim toga, Rusija u svojim rukama drži i nešto manje od 50 posto celokupnog spoljnog duga Belorusije, koji iznosi oko 20 milijardi dolara. Zemlja se praktično nalazi u dužničkom ropstvu Rusije, iako zbog toga pati i ruski budžet.

Belorusija je sve više ruska vreća bez dna, ali da bi je mogla kontrolisati, Moskva više ni ne pita za cenu, ni za moralnost Lukašenkove održivosti na vlasti.

Samo ove godine Moskva je Belorusiji odobrila milijardu dolara kredita koji su većinom otišli na to da se vrate dugovi koje Minsk ima prema ruskim firmama te za finansijsko podmazivanje i zadovoljavanje pohlepe i odanosti stubovima tamošnjeg režima koji nisu tako jeftini.

Osim direktnih uplata u budžet Belorusije, postoji još nekoliko smerova finansiranja Lukašenka, i to na štetu ruskih poreskih obveznika. Uz direktne kreditne tranše, Rusija po povlašćenim i povoljnim subvencionisanim cenama Belorusiji već godinama isporučuje naftu i gas.

Na tome je Rusija, prema podacima koje navodi ruski Forbs, samo u poslednjih desetak godina izgubila oko 55 milijardi dolara – 35 milijardi na nafti i malo manje od 20 milijardi na gasu – a prema nekim podacima iz ruskih nezavisnih medija, verovatno i više.

Naime, dok hiljadu kubnih metara gasa na svetskom tržištu Gasprom prodaje po ceni od oko 370 dolara, Belorusija je imala povlašteni politički tretman – 168, a potom i po 132 dolara za hiljadu kubnih metara. Neki ruski izvori tvrde da Belorusi ne plaćaju ni tu cenu, nego su sami sebi odredili onu od oko 75 dolara.

Zanimljivo je da Rusija uredno plaća Belorusiji za naftu i gas koji tranzitom idu u Europu, i to oko 500 do 800 miliona dolara, dok Belorusija ne plaća nikakvu carinu za uvoz ruskih naftnih proizvoda. Čak kažu da po višim cenama preprodaju na svetskom tržištu rusku naftu i naftne proizvode, poput benzina, kerozina i motornih ulja, što donosi godišnje nekoliko milijardi dolara u Lukašenkov budžet, da se režim namiri. A Moskva u ime beloruske lojalnosti na to okreće glavu.

Osim svega toga, Rusija je odobrila kredit od deset milijardi dolara za gradnju nuklearke u Belorusiji, koju izvode ruske firme, a uslovi kredita su i više nego povoljni: mala kamata i dugi rokovi otplate. Belorusija je četvrta po uvozu ruske nafte, nakon Kine, Nemačke i Holandije. Pokriva oko sedam posto ruskog izvoza nafte i šesta je uvoznica ruskog gasa. Oko 7,5 posto ruskog izvoza gasa otpada na Belorusiju.

Postoji još jedan način na koji Belorusija krpi svoje finansijske rupe na račun Rusije, a to je učestvovanje u državnom švercu cigareta, alkohola i proizvoda, uglavnom voća i povrća iz zemalja EU, na koje je Rusija uvela Briselu svoje protivsankcije. Tako je nelegalni uvoz beloruskih cigareta oštetio Rusiju za oko tri milijarde dolara, a uvoz “protivsankcijske” robe preko Belorusije oštetio je ruski budžet za oko pet milijardi dolara.

Doduše, Rusija je najveći investitor u Belorusiji. U poslednjih 20-ak godina direktnih je investicija, uglavnom Gaspromovih, oko 20 milijardi dolara, a Rusija pokriva više od 60 posto svih stranih ulaganja u tu zemlju. Dodatni je ustupak Belorusiji i uvoz, kako kažu ruski mediji, nepotrebnih beloruskih proizvoda na koje Rusi plaćaju carinu.

Tako se prema najpovršnijim izračunima, kada se zbroje krediti, povoljne subvencionisane cene energenata, uvoz beloruske robe i legalni državni šverc, dođe do zaključka da je Rusiju bratski Lukašenko koštao više od 300 milijardi dolara.

Jutarnji podseća da su poslednjih mjeseci, osim toga, na ispomoć Lukašenkovom režimu iz Rusije stigle stotine obaveštajaca, vojnih i policijskih instruktora i savetnika, pa čak i novinara koji popunjavaju prolukašenkovsku medijsku prazninu, a svi su oni uglavnom i dalje na ruskim platama.

Da, skupo je održavanje jedinog saveznika u životu, ali valjda u Kremlju misle da vredi.

(jutarnji list, b92)

KOMENTARI21 коментара

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  ...a o dugovima govore upravo prezaduzeni, propali hrvati, pritom demografski pred nestankom ( to je odlicno, pijana bagra vatikanskih propalica da nestane sto pre), koji su SVE rasprodali, koje masovno naseljavaju jedino siptari jer nikom drugom nisu interesantni. Inace, autor svih clanaka u J.listu o Rusiji je pokatoliceni milogorac Branko Vurusic koji je zaduzen u Listu iskljucivo za antirusku propagandu, on druge teme ne pise, samo antirusku propagandu.

  • Mate says:

   A Srbija isto ima bijelu kugu i mladi vam bježe, pogledaj prvo svoje dvorište, pa onda sudi druge. Ime ti sve govori kakav si.

 2. padre says:

  Bolje je imati samo jednog prijatelja nego tri gazde!

 3. garo says:

  Bolesnici, to vidite a nevidite koliko EU i USrA vas plackaju. Uzeli su vam sve i vi ste srecni. Budaletine ste ! Vodite brigu o sebi.

 4. M says:

  USA te stvari,satelite,rješava puno jeftinije,sitno plaćajući,ucijenjujući itd.pojedince na ključnim položajima!

 5. Pravda says:

  Sta hrvatijanac zna sta je saveznistvo, on zna konja da timari kome zatreba.

 6. Nelopelo says:

  ha ha ha .Cuj Hrvati…Rusija je oduvjek imala samo dva saveznika:vojsku i mornaricu…Nisu oni podguzne buve ko latini kojima je klanjanje okupatorima nacionalni sport..

 7. Бели Орао says:

  Усташе , умјесто што гледате шта Рисија чини и плаћа да задржи Белорусију , блечите о Украини , балтичким , Џорџији , све пропале државе како им је НАТО ушао у кућу , преживљују док амери плаћају а кад погледам како сте пјевали “ данке Дојчланд” па вас Дојчлан јебе редовно , Јадран сте продали , Руси вам покуповали највеће фирме које су на банкроту , младеж вам побјеже “ трбухом за крухом “ јер сте тотално оглођени од запада , натоа , швабурдије а бринете туђу бригу ! Усташијо покриј се ушима усташијо и ћути !!!

  • острогорски says:

   Браво Бели Орле (било као Двоглави, било као, српски, назив за претка у шеснаестом колену). Уочио сам занимљив англо назив за Грузију - Џорџија. Код мене, у Трстеничком крају, постојао је и српски назив - Ђурђијана. Поздрав млађи брате.

   • Mate says:

    Čak ste i bijelog orla ukrali od dinastije Palelaigos, ništa svoje nemate, sve kradete, pravi servi (sluge).

 8. Косовац says:

  Није лоше читати овакве чланке, тако тренирамо и преиспитујемо нашу логику. ……………Могао бих да напишем неки јак коментар на ово, али сам одустао, зато што сам пронашао неке боље коментаре. Исти је чланак објавио и Б92, а ја ево са задовољством их преносим овде: ……….1.„Koliko je ovo besmislen tekst nemam reči. "Putinu ostao jedan saveznik". I sad mi treba da poverujemo u to jel? A Rusija nikad jača u poslednje dve decenije geopolitički, sad zahvaljujući i vakcini. Ali imajući u vidu da je od Hrvata, razumljiva je teza...“. ……….2.„Ako tako kaže Jutranji list, sigurno je istina“.

 9. da da says:

  Ne može hrvatski mozak shvatiti šta znači brat i saveznik,oni su svoje poklali i proterali,da bi bili opet nemački robovi.

  • Karital says:

   Netko ne tako davno, imao je pet saveznika i nikako da odluči koji će mu biti glavni.Ljubovao sa talijanskim fašistima,njemačkim nacistima, spašavo američke pilote, vladu prebacio u Englesku, te na izdisaju pokušao sklopiti savez sa CCC-rom.Ništa mu nije pomoglo pred TITOM.Pogodite o kome se radi?

 10. 1389 says:

  Jedini saveznik Rusije je Srbija

 11. Milan Dog says:

  Ali KROmanjoncima ne smetaju stotine mlrd.usd njihovog duga koje duguju fasistima sa zapada??? Lakse im je pljuvati druge umesto sebe a zasluzuju jednu zelenu tacno posred hrvacke seljacke njuske.

 12. M says:

  To također znači i još jednu stvar!Da taj Bjeloruski model uspjeha kojim se hvali,zapravo ne postoji,da Bjelorusija ne može ni sami sebe izdržavati,daje Potemkinovo selo a Lukašenko prodavač magle,i da su protesti u Bjelorusiji ne slučajni i ne uzrokovani samo Zapadom!Odnosno da golemi Ruski novac glupo odlazi u privatne đepove,a narodu svejedno ne dolazi ništa!Slično ko u Rusiji!To nije dobro!To znači da USA-Zapad uspijeva s malo dobro usmjerenog-kontroliranog novca,dobro iznutra uzdrmati danas Bjelorusiju,sutra Rusiju!Rusija još nije pod takvim udarom iznutra jer još imaju koristi od nje,ali nek npr.Rusija pokuša uvesti kontrolu nad svojom Centralnom bankom(koja je pod kontrolom Rodšilda),i istog će trena imati tisuće demonstranata na ulicama,kao početak velikih problema!S druge strane pak,Libijski je narod sjajno živio,pa je ipak za jogurt svrgnuo Gadafija,znači je i narod glup!Daklen,rješenje je u pametnim i sposobnim pojedincima,njih naći i podržati!A to dalje znači dvije stvari,prvo to da Lukašenko to evidentno nije!I drugo,još važnije!Dal' ima u Rusiji pojedinaca-snaga koje to vide,a onda i širije dal' to vide i u Rusiji,potrebu za pozitivnom selekcijom kao jedinim izlazom iz propasti u uspjeh!Inače...!

  • Istina says:

   Ajd sad nazad kod fratra I nastavi gdje si stao.

 13. M says:

  Uz put gledam i čudim se komentarima!Opet je izvan teme na tapetu Hrvatska koja vas očito jako žulja!Ali,moram vam reći da se po objektivnim mjerljivim kriterijima u Hrvatskoj bolje i slobodnije živi nego u Srbiji,ma što vi o tome mislili i pisali!Nadam se da će tako i ostati!Osim ako divlji istok ponovo dođe!A i onda neće dugo ostati!

 14. M says:

  A dobar vam je i vic o bratskoj ljubavi i savezništvima koje ste naveli!

 15. test01 says:

  koji odvratan, propagandni tekst... Rusija pomaze Ruse i to je "pogresno". Lukasenko je ostao jedini ZIV predsednik koji je odbio da se polori korona diktaturi i ostace zauvek zapamcen po tome !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u