ХРВАТИ НАДМАШИЛИ И СЕБЕ СА НОВОМ ТЕОРИЈОМ: Хрвати тврде да је принц Хари пореклом Хрват!

HRVATI NADMAŠILI I SEBE SA NOVOM TEORIJOM: Hrvati tvrde da je princ Hari poreklom Hrvat!

20 maja 2018

Zagrebački Večernji list tvrdi da je princ Hari potomak hrvatsko-mađarskog državnika i vojskovođe iz 16. veka Nikole Šubića Zrinskog?!?

Iako Hrvatska nikada nije bila deo britanske imperije, kraljevska porodica ima čitav niz kulturnih, gastronomskih, turističkih, ali i porodičnih veza sa Hrvatskom, piše Večernji.Kao jedan od „dokaza“ Večernji navodi to što se na britanskom dvoru decenijama toči vino traminac iz Iločkih podruma, koje se pilo i prilikom krunisanja kraljice Elizabete II 1952. godine, kao i na jučerašnjem kraljevskom venčanju princa Harija I američke glumice Megan.

„Kada su prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga Kamila pre dve godine posetili Osijek i Ðakovo, imali su priliku da probaju čitav niz slavonskih delikatesa. Tako je Čarls, navodi list, zaključio da mu je slavonska šljivovica malo prejaka, dok je Kamila uživala u likeru od oraha“, piše ovaj hrvatski portal.

Osim događaja novijeg datuma, manje je poznato da britanska kraljevska porodica ima i nešto hrvatske krvi u svojim venama.

Prema Večernjem, svi članovi kraljevske porodice su potomci Nikole Šubića Zrinskog, što je pre nekoliko godina utvrdio i hrvatski istoričar Goran Mladineo.

On je ustanovio da je kraljica Marija (engl. Mary of Teck), supruga kralja Džordža V i baka sadašnje britanske kraljice, potomak niza mađarskih plemićkih porodica.

Tragom istorijske činjenice da su se hrvatske plemićke porodice rodbinski skoro isključivo povezivale sa Mađarima, Mladineo je, na sopstveno iznenađenje, prilično brzo i lako ustanovio da današnja britanska kraljevska porodica među direktnim precima zaista ima hrvatskog plemića Nikolu Šubića Zrinskog, piše list.

„To znači da preko njega vuku i poreklo od čitavog niza važnih hrvatskih istorijskih ličnosti iz porodica Zrinski i Frankopan, kao i srednjovekovnih Šubića“, rekao je Mladineo u ranijoj izjavi za Večernji list.

Prema njegovim istraživanjima, kraljicu Elizabetu II i Nikolu Šubića Zrinskog spaja 13 generacija uglavnom mađarskih plemićkih porodica.

Njegova ćerka Ana udala se za mađarskog plemića Ferenca Turza, čiji se sin 1866. godine oženio sestričnom kraljice Viktorije.

Njihova ćerka Meri postala je supruga kralja Džordža V, koji je Velikom Britanijom vladao od 1910. do 1936. godine.

Meri i Džordž su roditelji kralja Džordž VI, oca sadašnje britanske kraljce Elizabete, piše Večernji.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Apsolutno je moguce, neko ko je svojom voljom isao da iz aviona ubija civile u Avganistanu, ko je toliko iskompleksiran poremecen kao Hari, vrlo lako bi mogao biti Hrvat. Nemojmo mu uskracivati pravo na istinu.

  2. Geneticar says:

    Ma samo likom podseca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *