ХРВАТИ НАДМАШИЛИ И СЕБЕ: Колинда на подизању спомен обележја Јури Францетићу

HRVATI NADMAŠILI I SEBE: Kolinda na podizanju spomen obeležja Juri Francetiću

26 juna 2017

Hrvatska akademija znanosti i umetnost u dijaspori (HAZUD) uputila je zvaničan poziv predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću, ali i predsedniku Sabora Gordanu Jandrokovićum, da dođu na svečano podizanje spomen obeležja ustaškom krvniku Juri Francetiću na njegovoj rodnoj kući u Otočcu.

Događaj je zakazan za subotu, a organizuje ga Hrvatska akademija znanosti i umetnost u dijaspori (HAZUD).

– Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobednički krug, naslovnik ogranizuje obeležavanje 105. obljetnice Jure Francetića, hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata protiv udruženja talijanskog i srpskog fašizma – stoji u pozivnici.

HAZUD tvrdi kako se od 2000. godine sprovodi „kriminalizacija Domovinskog rata“ i to argumentuje podatkom kako je 2014. „brutalno uklonjena spomen ploča Francetiću u Slunju“.

Monstrum koga su se grozili i nacisti

Vojničko obrazovanje i oficirski čin Francetić je stekao služeći vojsku u Kraljevini Jugoslaviji. Postao je rezervni podoficir u činu narednika.

Posle formiranja Nezavisne Države Hrvatske aprila 1941, Francetić i deset drugih ustaša organizuju Crnu legiju. Francetić postaje komandant Crne legije u činu pukovnika ustaške vojske. Postaje vojni komandat u BiH.

Ubistva, zatvaranja i masovne deportacije Srba i Jevreja su bile svakodnevne aktivnosti Francetićevih ustaša – zasnovane na ustaškoj politici koja je zahtevala totalno istrebljenje Jevreja i pokolj i progon Srba i njihovo prisilno pokatoličavanje.

Ustaška neviđena bestijalnost ispoljena prema Srbima i Jevrejima je prisilila nemačku vojnu komandu da zahteva Francetićevu smenu sa položaja komandanta Crne legije.
Pavelić se suprotstavio Nemcima i čak unapredio Francetića u komandanta svih ustaških jedinica u Bosni i Hercegovini

Partizani ga zarobili, a seljaci izboli

Francetić je ubijen 27. decembra 1942. godine. Pet dana ranije (22. decembra 1942. godine) partizani su teško oštetili avion kojim je Francetić letio za Gospić i prisilili ga da sleti pored sela Močile, na teritoriju koju su kontrolisali partizani.

Francetića i njegovog pilota su uhvatili partizani, ali ih nisu mogli odbraniti od seljaka koji su ih izboli vilama i roguljama.

Teško ranjen Francetić je bio prebačen u partizansku bolnicu gde su mu hirurzi pokušali da spasu život da bi ga zamenili za 100 jasenovačkih logoraša, ali nisu u tome uspeli.

Francetićevu smrt su ustaše držale u tajnosti sve do početka marta 1943. godine. Zvanična vest o njegovoj smrti je objavljena 31. marta 1943 i isti dan proklamovana osmodnevna državna žalost u NDH.

Evo kako izgleda pozivnica kojan je upućena Kolindi Grabar Kitarović i hrvatskom političkom vrhu!!!

KOMENTARI15 komentara

 1. kuka says:

  Nije on ubijen. On je pobegao u SAD i bavio se poslom koji ne možete ni da zamislite. Posle se vratio u SFRJ i postao važan funkcioner.

 2. Bambula says:

  Naravno da se predsjednica Kolinda neće odazvati pozivu.

 3. Dule says:

  Kakvi debili ovi kroasani! Ja da sam Hrvat stidio bih se ovog Jure zlotvora koji je viteški ubijao žene,decu i starce palio sela i silovao i iživljavao na nedužnima i nemoćnima. Koliko god spominjali Srebrenicu ustaše će zauvek da prati prljavi trag nečoviještva i koliko god da ovakvim postupcima pokušavaju da provociraju Srbe i šire mržnju neće im poći za rukom da speru večnu ljagu i krv nedužnih civila.

 4. deda mraz says:

  Idoti idiotski i debili i oni i njihove vodje koji nikada debili nisu znali da uzmu odgovornost za svoj narod jer nakon dva izgubljena rata sudbina im je bila u rukama Srba ali glupi Srbi su vise stitili njih nego sto su vodili racuna o svome narodu i kako svoj narod zastitit od ovih nakaza i zato su i treci put Srbima zabili noz u ledja i misle da su ovaj put pobedili ali grdno se varaju jer ili oni ili njihove gazde moraju gresku napraviti koja ce ih skupo kostati.

 5. Geto says:

  Ovaj Vitez Hrvatski je 1941g.sa svojim pajtosima osnovao jedini logor za decu koji je postojao na ovom svetu u Jastrebarskom.Pod okriljem katolickog klera mladi Hrvati imaju na koga da se ugledaju divan narod.

 6. Trifun says:

  Vlada Srbije da podijeli par stotine kilograma bojnih otrova rodoljubima da zaspu ustaske skupove po NDH2 prije nego sto bude kasno!! Bez odlaganja!

 7. Trifun says:

  Ustaski monstrumi u Hrvatskoj ce da udisu srpske bojne otrove uskoro. Zapamtite sto sam vam rekao. Nema nazad.

 8. Mi says:

  Strašne zločine je počinio u Podrinju 1941. godine.Zamislite na šta je to ličilo kada su se Nemci umešali, da bi se prekinulo sa pokoljem. Ova pozivnica za otvaranje i priča o borbi sa Četnicima , nije bila uobičajena, više je bilo nasrtanje na goloruke civile ,žene i decu. Hrvati nezreli, kao nacija ne umeju da procene šta je za poštovanje, šta za osudu. Nije ih stigla ruka pravde za počinjene zločine, te se ponose i time šta je za stid...

  • Svetislav Surina says:

   Hadžiefendićeva milicija je počinila zločine.Legiji je bilo zabranjeno činiti zločine, iako su to lokalni muslimani, koji su preživjeli pokolj, zahtijevali.

 9. Dragan says:

  U delegaciji bi trbao biti i njen odani prijatelj Vučić i Pupovac koji sa svojim glasom podržava vladu Plenkovića, naravno po nalogu Vučića.

 10. deda mraz says:

  zavrsio je kako je i zasluzio jer ga je goloruki narod vilama ubio.

  • kuka says:

   Pa završio je odlično. Seljaci ga NISU ubili, ma šta ti komunisti pričali, stekao je svetsku slavu u SAD, a zatim u SFRJ najvišu funkciju.

 11. Triglav 3 says:

  Govno pokvareno ustaško-svi njegovi fani trebajo da posete Kočevski rog! Čeka vas 10. krog pakla a bogami i roštilj :) Vrati se tovariš Simo!

 12. Pitagora says:

  Interesantno da niko ne pominje vitezovo blisko krvno srodstvo po majčinoj liniji sa Borisom Tadićem. Da li je u pravu Milan Kundera kada kaže da pamćenje savremenog čoveka traje tri dana (ako i toliko, dodajem ja).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *