HRVATI NAM SVE PRODAJU – Dok naša poljoprivreda i industrija propadaju, Hrvati većinu stvari izvoze u Srbiju

HRVATI NAM SVE PRODAJU – Dok naša poljoprivreda i industrija propadaju, Hrvati većinu stvari izvoze u Srbiju

5 jula 2014

srbija-vs-srbija_hrvatska_lomKompanija Agrokor iz Hrvatske nedavno je kupila većinski paket (53,12 odsto) akcija slovenačkog Merkatora. Tako je ovaj gigant u vlasništvu Ivice Todorića postao vodeći u proizvodnji i prodaji hrane u regionu čijih će 64.000 radnika ostvarivati gotovo sedam milijardi evra godišnjeg prihoda.

Todorićeva firma postala je u Srbiji drugi trgovac po redu, prvi je belgijski Deleze (koji je kupio Miškovićevo carstvo). Sve to je otvorilo pitanje uticaja trgovačkih lanaca na tržište i proizvodnju hrane u Srbiji.

– Ako je Miroslav Mišković bio u očima čaršije predstavljen kao monopolista i ako je njegovo hapšenje proizvelo vrtoglavi rast Vučićeve popularnosti, kako ćemo doakati nekom Ivici Todoriću koji će nam uskoro diktirati svekoliku prodaju, od klozet papira do povrća i mesa. Nema tog Vučića koji će uhapsiti Todorića, pre će biti obrnuto – ocenio je Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika “Vreme”. On smatra da će kupovina Merkatora pospešiti nestajanje srpskog agrara i da “dugoročno može imati veću težinu i uticaj na Srbiju od bilo kakvog briselskog sporazuma koji naši političari potpisuju”.

Gušenje domaće proizvodnje

Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, tvrdi da za Srbiju nije dobro da su vodeći trgovinski lanci u rukama stranaca.

– To indirektno guši domaću proizvodnju. Zemlje Evropske unije (čija je i Hrvatska članica) daju velike subvencije za razvoj poljoprivrede, tako da naši proizvodi nisu konkurentni – kaže Pavlović.

Agroekonomista dr Miladin Ševarlić kaže za “Vesti” da državna Komisija za zaštitu konkurencije treba da vodi računa o tome da se određeni procenat srpske robe nađe na policama bilo kog trgovinskog lanca, pa tako i ovog iz Hrvatske.

– Što se tiče srpskog agrara, on je u krizi zbog nedostatka novca, pa je time i nekonkurentan, ali to nije priča od juče. Trenutno je čak 425.000 poljoprivrednih hektara neiskorišćeno, a biće još i više – kaže dr Ševarlić.

Ekonomski analitičar MilAn Ćulibrk ne veruje da će se spajanje Agrokora i Merkatora preterano odraziti na domaće tržište.

– Prodor stranih trgovinskih lanaca u našu zemlju imao je mnogo jači uticaj nego sada ovo spajanje – kaže Ćulibrk.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, smatra da će na policama vodećih trgovinskih lanaca biti sve manje proizvoda iz Srbije, izuzev mleka i mlečnih.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. rodoljub zaharijevic says:

    gospodo posle bitke svi generali pametni,sta vi hocete i jare i pare,mislim na one koji su omogucili da se sve ovo smuti,odavno je preko ledja seljaka ispravljana kriva drina,nije ovaj narod dozvolio da se izdigne misko,nije ovaj narod dozvolio da se markator smesti tamo gde je.nije ovaj narod dozvolio todoricu da kupi to sto je kupio i td.oni koji su to dozvolili uzeli sto su mogli i otisli,a sada se cudom cude kako to da todoric kupuje mercator,pa zabranite mu ako mozete,ono sto ste mogli da kontrolisete dali ste budzasto i sada cutite i trpite,nista ne mozete uciniti,samo se lagano kristalise situacija sta nas ceka kada udjemo u e.u. tek tada ce biti tesno mi ga skroji nane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *