ХРВАТИ НЕ ПРЕСТАЈУ – НЕ ОДРИЧУ СЕ СРАМОТЕ: Срби бојкотују комеморацију!

HRVATI NE PRESTAJU – NE ODRIČU SE SRAMOTE: Srbi bojkotuju komemoraciju!

28 marta 2017

Logor-Jasenovac-papa-Franja-670x379-670x447

Ni ove godine Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj neće učestvovati na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata u Jasenovcu, 22. aprila, potvrđeno je agenciji „Beta“ u toj organizaciji.

Skupština SNV-a je zaključila tokom vikenda da uslova za učešće na državnoj komemoraciji neće biti sve dok u Jasenovcu stoji spomen-ploča poginulim pripadnicima rata devedesetih godina s uklesanim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Predsednik SNV-a i poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac izjavio je ranije da je uslov za učešće na komemoraciji uklanjanje ustaškog pozdrava sa spomen-ploče poginulim pripadnicima vojne jedinice Hrvatskih odbrambenih snaga.

Umesto na državnoj komemoraciji, SNV će 22. aprila prisustvovati crkvenom pomenu u Mlaki, a učestvovaće i u organizaciji alternativne komemoracije s predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i predstavnicima jevrejskih organizacija, Koordinacijom jevrejskih opština i Bet Izraelom.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj još ranije su odlučili da će, kao i prošle godine, bojkotovati zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako su saopštili, izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Na državnoj komemoraciji prošle godine, u vreme vlade desnog centra Tihomira Oreškovića, nisu prisustvovali predstavnici Jevreja, Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih udruženja koji su ocenili da je pod vladom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta došlo do relativizacije i revitalizacije ustaštva.

Tada su uz državnu organizovane još dve komemoracije, Koordinacije jevrejskih opština, a potom i Saveza antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske. Tim komemoracijama pridružili su se i predstavnici SNV-a.

Hrvatska je u jesen prošle godine dobila novu vladu, takođe HDZ-a i Mosta, koju vodi Andrej Plenković. Njegovu vladu u parlamentu podržavaju predstavnici nacionalnih manjina, među kojima je i srpska.

KOMENTARI2 komentara

  1. Marko says:

    Ne dolaze oni zbog sećanja na patnju i stradanje nevinih ljudi, masakriranih i mučenih od strane njihovih "didova i heroja". Oni dolaze zbog "žrtvi" Jasenovca od 1945!!! Za 10tak godina će verovatno napisati knjigu koju će plasirati Evropi i Svetu, kako su se oni pokajali i odali počast žrtvama. Niko neće znati su Srbi i Jevreji to bojkotovali.

  2. Bambula says:

    Iskreno, ne odriču se ni Srbi četništva pa zašto bi se Hrvati odricali ustaštva? Ili neka svi osude svoje ili neka svi zadrže svoje. Parcijalno ne može.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *