Hrvati neće da im vrate kuću

Hrvati neće da im vrate kuću

25 avgusta 2013

rep-bakula_620x0Rajko Bakula (61), izbeglica iz Šibenika, koji je u Sombor došao u avgustu 1995. godine, još ne može da uđe u posed svoje porodične kuće u Šibeniku, od plaže udaljene svega 150 metara.

Za to optužuje opštinski sud u tom gradu, kao i celokupno pravosuđe u Hrvatskoj, koje na sve moguće načine otežava i onemogućava povraćaj njegove imovine.

Naime, Bakula je kao radnik tadašnje fabrike „TLM“ i član stambene zadruge „Aluminij“ 1989. godine dobio na trajno korišćenje nekretninu u naselju Brodarica, površine od 345 kvadratnih metara, na kojoj je sagradio kuću od 170 kvadrata.

U međuvremenu, u njegovu kuću se uselio Branko Brajković sa svojom četvoročlanom porodicom. Od tada su započele Bakuline nevolje, jer oni ne žele da se isele iz lepe kuće sa pogledom na more, tvrdeći da je to sada njihova imovina.

U maratonskim postupcima koje je počeo da vodi od 1997. godine, Bakula je morao da dokaže da je to njegovo, što je i potvrđeno presudama Opštinskog suda u Šibeniku 1998. i 2003. godine. Čak i posle potvrđivanja vlasništva privremeni stanar nije želeo da dobrovoljno izađe zbog čega je vođena posebna parnica radi njegovog iseljenja.

Bakula je 2003. podneo novu tužbu koju je sud u Šibeniku usvojio tek 2009. godine, a ovu presudu je potvrdio Viši sud dve godine kasnije, nadajući se da će to biti kraj njegovih izbegličkih nevolja, i da će konačno moći da se useli u svoju dom.

Nažalost, i pored svih ovih presuda, Bakula sa četvoročlanom porodicom ne može da se vrati, jer sud u Šibeniku ne sprovodi izvršenje.

Radi zaštite svojih prava on je kucao na mnoge adrese nadležnih u Hrvatskoj, međutim, bez uspeha. Zbog toga je odlučio da pravdu potraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer, prema njegovim rečima, „za Srbe u Hrvatskoj nema pravde“.

„Godinama se boreći da isteram pravdu i vratim u svoju kuću ja sam se teško razboleo, kao i moja supruga Dragica“, jada se Bakula.

Pita se samo da li će Hrvatska, posle ulaska u EU, konačno početi i da poštuje ljudska prava nacionalnih manjina i omogućiti Srbima u izbeglištvu da se vrate na svoja ognjišta.

Razgovarao sa uzurpatorima

„Porodica Brajković, koja je u mojoj kući, iznajmljuje sobe turistima i na tome zarađuje. Ne žele da se isele jer imaju zaštitu suda. Ja sam bio pred svojom kućom i želeo da razgovaram sa privremenim stanarima, ali oni i dalje tvrde da je to njihovo i da ne žale da daju 50.000 evra sudu i advokatima kako se ja ne bih vratio u svoje“, kaže Rajko Bakula.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *