ХРВАТИ ОБУЧАВАЈУ шиптарску војску

HRVATI OBUČAVAJU šiptarsku vojsku

10 jula 2017

Hrvatska se neće direktno i konkretno uključivati u formiranje takozvane vojske Kosova, kako što je to najavio pretendent na premijersku funkciju u Prištini Aljbin Kurti – saznaju „Novosti“ u dobro obaveštenim vojnim i političkim krugovima u Zagrebu. Ipak, ako Zapad da zeleno svetlo Prištini, za transformaciju bezbednosnih snaga u oružane, Zagreb će pružiti pomoć, pre svega u obuci.

Naši izvori koji su dobro upućeni u ovo osetljivo područje kažu da se Hrvatska svakako neće mešati u odnos Beograda i Prištine, pogotovo kada je reč o bezbednosnim pitanjima i da će čekati da vidi šta će se dalje dešavati u regionu.

– Načelno, vojna saradnja nije isključena, ali ne dolazi u obzir da Hrvatska na bilo koji način iskače u tom smislu. Sve će biti kao do sada, pa će Hrvatska vojska otvoriti vrata za školovanje vojnika sa Kosova i povremeno će se organizovati neke vežbe. Obuku kosovskih vojnika finansira Hrvatska, a preduslov je da znaju hrvatski jezik. Razgovara se i o kupovini vojne opreme iz Hrvatske, a više od toga ne treba očekivati – rekao nam je jedan dobro obavešteni vojni stručnjak.

Naš sagovornik podseća da su hrvatske firme izradile i uniforme za postojeće bezbednosne snage Kosova, a da u tom smislu može doći do novih poslova za Hrvatsku. Zagreb je već pružio gostoprimstvo dvojici kadeta sa Kosova koji studiraju na HVU „Dr Franjo Tuđman“.

Navodi da je saradnja na vojnom planu i do sada bila veoma intenzivna, ali da nema govora da vojne snage budu uključene u tehnički deo pokušaja stvaranja kosovske vojske. Ne treba zaboraviti ni da Hrvatska zvanično podržava transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u oružane, što je nedavno potvrdila i Kolinda Grabar Kitarović.

VIŠE HRVATA U KFORu

OVE godine povećaće se i broj hrvatskih vojnika koji učestvuju u misiji Kfora, a kojih je trenutno 33. Hrvatski političari su u više navrata tvrdili da je njihov cilj da se „stabilizuje stanje na Kosovu“.

KOMENTARI2 komentara

  1. slobo says:

    E jesu nasli ko ce ih obucavat .Hrvatska vojska domobrani .Jos im samo fali Dudek I Regica .

  2. RASPUCHIN says:

    Šta je tu novo? Oni sarađuju odavno a vojno od kraja osamdesetih. Gdje vam je Lazanski da to objasni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *