ХРВАТИ ОПЕТ ЗАСТРАШУЈУ БАЛКАН: Великосрпски национализам присутан у неким земљама

HRVATI OPET ZASTRAŠUJU BALKAN: Velikosrpski nacionalizam prisutan u nekim zemljama

21 septembra 2020

Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju za prošlu godinu navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne, tvrdi.

Agencija tvrdi da su u pojedinim državama „i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma“.Kako se tvrdi u izveštaju, taj „velikosrpski ekstremizam“ manifestuje se negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i, kako se navodi, „drugih država susedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore“.

Tvrdi se i da „velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji“.

„Ovaj ekstremizam se javno manifestuje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli“, navodi se u izveštaju, a prenosi hrvatski portal Index.

Što se tiče Crne Gore, SOA ocenjuje da situaciju u toj zemlji obeležava društveni rascep između „prozapadnih suverenističkih snaga“ i „prosrpskih snaga“ koje su, kako tvrdi, „ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO i za snažnije vezanje Crne Gore uz Rusiju“, dodaje Večernji list.

U izveštaju se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne i da su ta područja još opterećena brojnim bezbednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima.

Tvrdi se i da verski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susedstva Hrvatske.

„Radikalno tumačenje islama u državama jugoistočnog susedstva i dalje je prisutno. Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbednosni rizik“, ocenjuje SOA.

Kako navodi, dodatni bezbednosni rizik predstavlja i povratak „džihadista“ iz Sirije/Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište, kako navodi, otišli iz navedenih enklava.

U izveštaju se upozorava da bi ove dve pojave mogle da utiču na dodatni stupanj radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama.

SOA tvrdi da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj, ali ne navode konkretno o kome je reč, već samo da je reč o „državama koje s RH imaju otvorena pitanja ili ju vide kao suparnika ili sigurnosno-politički izazov“.

Večernji list, na osnovu toga, navodi da je jasno o kome je reč, ali isto tako ne precizira svoj zaključak.

SOA navodi i da položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obeležava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom i da se postigne, ustavom BiH predviđena, puna jednakopravnost s ostala dva naroda.

Tvrdi i da su, uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni s trendom ekonomskog iseljavanja čime je, kako se navodi, ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.Ističe se da se znatno povećava broj migranata na balkanskoj ruti, a da najveći broj migranata do EU nastoji da dođe preko teritorija BiH.

Prema podacima Fronteksa, tokom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektovano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46 odsto više nego godinu ranije, ističe se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i ističe da u 2019. godine nije bilo događaja ni pojava koji bi značajnije ugrozili bezbednosne prilike u zemlji.

Navodi se i da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika.

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sljedbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka.

U izveštaju se navodi i da je strano obaveštajno delovanje prema Hrvatskoj izraženo u kontekstu članstva u EU i NATO, kao i hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistočne Ebrope.

KOMENTARI15 komentara

 1. Beli Orao says:

  Ustaše opet buncaju , šta li ovaj put planuju i kriju !?!?

  • Biogradlija says:

   Mogla bi ustaše skupo koštati ta "susjedna država Kosovo".

  • Portopranco says:

   Zaboravili su na Srbe u Italiji.Živim u Trstu.

   • Karital says:

    Velike koristi od tebe Trščanine.

 2. geto says:

  Hrvatska demagogija tekovina ndh i klerofasizma.

 3. Zaliv says:

  Iskompleksirana nacija, kad cuju rec "SRBIJA" kao da im je neko saterao usijani zarac u zadnjicu :)

  • Velika Metla says:

   Lakše im je uterati "žarač" u zadnjicu,nego milimetar u "glavicu".

 4. da da says:

  Najveće bezbednosne prilike u Hrvatskoj i zbog kojih će propasti načisto su ustaštvo i siromaštvo.Milion mladih ljudi je otišlo iz Hrvatske za danke dojčland,a oni koji su ostali traže način da odu.Ostaće samo društveni paraziti koji su kao pijavica zalepljeni za budžet koji je sve tanji.

 5. Portopranco says:

  Dalmacija Republika.

 6. Kulak says:

  Srbi negiraju suverenitet "susjedne države Kosovo"!!!Tako nešto je mogao napisati samo ustaški kreten.A da ustašija vrati Italiji Dalmaciju i Istru?

 7. Dražen Jovan Petrović says:

  Svaki put kad ustaše gurnu prst u oko nama Srbima i lupetaju o nekakvoj "državi Kosovo", treba na Zagreb baciti nuklearnu bombu.

 8. Slobodanka says:

  Sve bivše socijalističke zemlje koje su se pridružile EU i NATO, njihova privreda je uglavnom progutana potezima krupnijih svetskih globalista, a one zatim rade kopirajući isti mehanizam te da isto tako i koliko god mogu preotmu tržišta i gutaju privredu od onih država koje kasne sa takvim integracijama i koje su ekonomski slabije. One su već postale kolonije, ali ako bi stekle svoje kolonije u inostranstvu na taj način bi nešto popravile. Srbija, Crna Gora, BIH, Makedonija pretvaraju se u kolonijine kolonije. Au, au, kakav hepiend. Hrvatska koristi istu drsku retoriku kao Amerika i Nemačka, dok druge bivše socijalističke zemlje koje ovde kod nas ulaze koriste mekšu i finiju retoriku ali imaju isti cilj. Hrvatska bi da postane najdominantnija na prostoru bivše Jugoslavije; ranije smo imali devizu "slaba Srbija - jaka Jugoslavija" koja je zamenjena sa "slaba Srbija i srpski narod u celini - jake bivše jugo-republike". Narodski rečeno: isti ku... drugo pakovanje. Koliko se Hrvatska proširila na tržištu Srbije, i nije joj to dosta, te traži svoje žrtve na prostoru Crne Gore, BIH, verovatno i Makedonije. Krivi smo i sami što ne razmišljamo svojom glavom, nego samo glavom "najpametnijeg" koji nema i ne želi da ima osnovno ekonomsko znanje. Smrdi do neba, i do drugih galaksija.

 9. Slobodanka says:

  Kroz mini šengen smeši nam se da će se i Albanija i Kosovo širiti po jugoistočnoj Srbiji slično kao Hrvatska po Srbiji i u regionu, i to novcem od trgovine drogom, oružjem i ljudskih organa medju kojima su organi Srba, izgleda i Goranaca. ... Iz vesti od 25 jula 2018: "Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da ćemo za 20 godina, ako ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, izgubiti sve. "Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas...". Gde su i zašto su izostale zdrave ekonomske mere tog istog predsednika i njegove vlade da pomenuto Vranje i ceo Pčinjski okrug se razvija, da uporedo sa tim raste i socijalna sigurnost i vrednost svih njihovih nekretnina, i da se naš narod ne raseljava iz jugoistočne Srbije. Zašto država Srbija nije se posvetila razvoju Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga u kojima imamo veliki broj baš izrazito nerazvijenih - devastiranih opština? Kako je odmetničko i prema nama neprijateljsko Kosovo* postalo veći prioritet od ovog nama lojalnog stanovništva? Sudeći po Vašingotnskom sporazumu pristao je da u bliskoj budućnosti zadužujemo se za razvoj 52-ge američke države koja će se kao kancer širiti i do Niša i do Beograda. Zar je to srećna budućnost naše dečice?

 10. uddu says:

  Samo vas pale i navode na pogrešan trag i problem.Imamo mi mnogo veće probleme od svađe sa hrvatima "

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *