ХРВАТИ ОПЕТ ЗАСТРАШУЈУ БАЛКАН: Великосрпски национализам присутан у неким земљама

ХРВАТИ ОПЕТ ЗАСТРАШУЈУ БАЛКАН: Великосрпски национализам присутан у неким земљама

21 септембра 2020

Хрватска Сигурносно-обавештајна агенција (СОА) у извештају за прошлу годину наводи да су безбедносне прилике у југоисточном окружењу Хрватске нестабилне, тврди.

Агенција тврди да су у појединим државама „и даље присутне појаве великосрпског екстремизма“.Kако се тврди у извештају, тај „великосрпски екстремизам“ манифестује се негирањем територијалне целовитости и суверенитета Републике Хрватске, али и, како се наводи, „других држава суседства, попут Kосова, БиХ и Црне Горе“.

Тврди се и да „великосрпски екстремизам промовише и поруке против ширења Европске уније и НАТО-а на југоисток Европе, уз истицање привржености Русији“.

„Овај екстремизам се јавно манифестује кроз иступе и окупљања великосрпских екстремистичких организација, као и коришћењем других јавних окупљања, у којима се, уз екстремистичке поруке, уништавају и хрватски државни симболи“, наводи се у извештају, а преноси хрватски портал Индеx.

Што се тиче Црне Горе, СОА оцењује да ситуацију у тој земљи обележава друштвени расцеп између „прозападних суверенистичких снага“ и „просрпских снага“ које су, како тврди, „уједно против чланства Црне Горе у НАТО и за снажније везање Црне Горе уз Русију“, додаје Вечерњи лист.

У извештају се наводи да су безбедносне прилике у југоисточном окружењу Хрватске и даље нестабилне и да су та подручја још оптерећена бројним безбедносним, политичким, економским и друштвеним изазовима.

Тврди се и да верски и национални екстремизам и даље оптерећује друштва држава југоисточног суседства Хрватске.

„Радикално тумачење ислама у државама југоисточног суседства и даље је присутно. Постојање енклава у којима се практикује радикално тумачење ислама те се не признају закони и демократски поредак државе домаћина, представља безбедносни ризик“, оцењује СОА.

Kако наводи, додатни безбедносни ризик представља и повратак „џихадиста“ из Сирије/Ирака у матичне државе од којих су бројни на ратиште, како наводи, отишли из наведених енклава.

У извештају се упозорава да би ове две појаве могле да утичу на додатни ступањ радикализације и ширење радикалног тумачења ислама.

СОА тврди да поједине државе прикупљају податке, а понекад и активно обавештајно делују према Хрватској, али не наводе конкретно о коме је реч, већ само да је реч о „државама које с РХ имају отворена питања или ју виде као супарника или сигурносно-политички изазов“.

Вечерњи лист, на основу тога, наводи да је јасно о коме је реч, али исто тако не прецизира свој закључак.

СОА наводи и да положај Хрвата у БиХ у политичком смислу обележава настојање да се испуне сви елементи који га чине конститутивним народом и да се постигне, уставом БиХ предвиђена, пуна једнакоправност с остала два народа.

Тврди и да су, уз политичке околности, Хрвати у БиХ суочени с трендом економског исељавања чиме је, како се наводи, угрожен и њихов физички опстанак у БиХ, а тиме и мултиетнички карактер БиХ.Истиче се да се знатно повећава број миграната на балканској рути, а да највећи број миграната до ЕУ настоји да дође преко територија БиХ.

Према подацима Фронтекса, током 2019. године на балканској рути је детектовано више од 82.000 илегалних миграната, односно око 46 одсто више него годину раније, истиче се у извештају.

Оцењује се и да је безбедносна ситуација у Хрватској стабилна и истиче да у 2019. године није било догађаја ни појава који би значајније угрозили безбедносне прилике у земљи.

Наводи се и да тренутно не постоје назнаке ни видљиви потенцијали значајније дестабилизације безбедносних прилика.

СОА наводи и да је опасност од тероризма у Хрватској ниска, а да највећи ризик по питању терористичке претње представљају регионални сљедбеници и симпатизери исламистичких терористичких организација, као и повратници из Сирије/Ирака.

У извештају се наводи и да је страно обавештајно деловање према Хрватској изражено у контексту чланства у ЕУ и НАТО, као и хрватској улози у стабилизацији југоисточне Ебропе.

KOMENTARI15 коментара

 1. Beli Orao says:

  Усташе опет бунцају , шта ли овај пут планују и крију !?!?

  • Biogradlija says:

   Mogla bi ustaše skupo koštati ta "susjedna država Kosovo".

  • Portopranco says:

   Zaboravili su na Srbe u Italiji.Živim u Trstu.

   • Karital says:

    Velike koristi od tebe Trščanine.

 2. geto says:

  Hrvatska demagogija tekovina ndh i klerofasizma.

 3. Zaliv says:

  Iskompleksirana nacija, kad cuju rec "SRBIJA" kao da im je neko saterao usijani zarac u zadnjicu :)

  • Velika Metla says:

   Лакше им је утерати "жарач" у задњицу,него милиметар у "главицу".

 4. da da says:

  Najveće bezbednosne prilike u Hrvatskoj i zbog kojih će propasti načisto su ustaštvo i siromaštvo.Milion mladih ljudi je otišlo iz Hrvatske za danke dojčland,a oni koji su ostali traže način da odu.Ostaće samo društveni paraziti koji su kao pijavica zalepljeni za budžet koji je sve tanji.

 5. Kulak says:

  Srbi negiraju suverenitet "susjedne države Kosovo"!!!Tako nešto je mogao napisati samo ustaški kreten.A da ustašija vrati Italiji Dalmaciju i Istru?

 6. Dražen Jovan Petrović says:

  Svaki put kad ustaše gurnu prst u oko nama Srbima i lupetaju o nekakvoj "državi Kosovo", treba na Zagreb baciti nuklearnu bombu.

 7. Slobodanka says:

  Sve bivše socijalističke zemlje koje su se pridružile EU i NATO, njihova privreda je uglavnom progutana potezima krupnijih svetskih globalista, a one zatim rade kopirajući isti mehanizam te da isto tako i koliko god mogu preotmu tržišta i gutaju privredu od onih država koje kasne sa takvim integracijama i koje su ekonomski slabije. One su već postale kolonije, ali ako bi stekle svoje kolonije u inostranstvu na taj način bi nešto popravile. Srbija, Crna Gora, BIH, Makedonija pretvaraju se u kolonijine kolonije. Au, au, kakav hepiend. Hrvatska koristi istu drsku retoriku kao Amerika i Nemačka, dok druge bivše socijalističke zemlje koje ovde kod nas ulaze koriste mekšu i finiju retoriku ali imaju isti cilj. Hrvatska bi da postane najdominantnija na prostoru bivše Jugoslavije; ranije smo imali devizu "slaba Srbija - jaka Jugoslavija" koja je zamenjena sa "slaba Srbija i srpski narod u celini - jake bivše jugo-republike". Narodski rečeno: isti ku... drugo pakovanje. Koliko se Hrvatska proširila na tržištu Srbije, i nije joj to dosta, te traži svoje žrtve na prostoru Crne Gore, BIH, verovatno i Makedonije. Krivi smo i sami što ne razmišljamo svojom glavom, nego samo glavom "najpametnijeg" koji nema i ne želi da ima osnovno ekonomsko znanje. Smrdi do neba, i do drugih galaksija.

 8. Slobodanka says:

  Kroz mini šengen smeši nam se da će se i Albanija i Kosovo širiti po jugoistočnoj Srbiji slično kao Hrvatska po Srbiji i u regionu, i to novcem od trgovine drogom, oružjem i ljudskih organa medju kojima su organi Srba, izgleda i Goranaca. ... Iz vesti od 25 jula 2018: "Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da ćemo za 20 godina, ako ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, izgubiti sve. "Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina. Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas...". Gde su i zašto su izostale zdrave ekonomske mere tog istog predsednika i njegove vlade da pomenuto Vranje i ceo Pčinjski okrug se razvija, da uporedo sa tim raste i socijalna sigurnost i vrednost svih njihovih nekretnina, i da se naš narod ne raseljava iz jugoistočne Srbije. Zašto država Srbija nije se posvetila razvoju Pčinjskog, Jablaničkog i Topličkog okruga u kojima imamo veliki broj baš izrazito nerazvijenih - devastiranih opština? Kako je odmetničko i prema nama neprijateljsko Kosovo* postalo veći prioritet od ovog nama lojalnog stanovništva? Sudeći po Vašingotnskom sporazumu pristao je da u bliskoj budućnosti zadužujemo se za razvoj 52-ge američke države koja će se kao kancer širiti i do Niša i do Beograda. Zar je to srećna budućnost naše dečice?

 9. uddu says:

  Samo vas pale i navode na pogrešan trag i problem.Imamo mi mnogo veće probleme od svađe sa hrvatima "

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u