Hrvati pokušavaju da prisvoje Teslu, a da je živ proterali bi ga zato što je Srbin

Hrvati pokušavaju da prisvoje Teslu, a da je živ proterali bi ga zato što je Srbin

4 aprila 2014

Nikola TeslaHrvatskom Saboru bilo bi prirodnije da raspravlja o skidanju sa dnevnog reda referenduma o ćirilici, nego o naučniku Nikoli Tesli, rekao je Srni predsjednik Asocijacije izbjegličkih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir.

Povodom jučerašnje rasprave hrvatskih poslanika o uspostavljanju „dana Nikole Tesle“, koja se pretvorila u raspravu o tome kom narodu pripada slavni naučnik, Budimir je podsjetio da u Hrvatskoj godinama pokušavaju da Teslu prisvoje na razne načine.

„Nažalost, izgleda da njima jedino odgovara mrtav Srbin, jer sa živim Srbima se ponašaju onako kako se ponašaju“, ocijenio je Budimir.

On je zaključio da bi bilo „prirodnije i normalnije“ da u Saboru skinu sa dnevnog reda, kako je istakao, „sramnu odluku o raspisivanju referenduma o ćirilici i da pokažu neku svoju drugu dimenziju nego da raspravljaju o Nikoli Tesli“.

Budimir je podsjetio da je Tesla i sa očeve i majčine strane bio pravoslavac i da je u njegovom rodnom mjestu Smiljanu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno 600 Srba, a spomenik na kome su se nalazila njihova imena razbijen je 90-tih godina.

„Mislim da to najbolje govori šta bi se desilo i sa Teslom da se za vrijeme Drugog svjetskog rata našao u toj državi, a posebno u svom rodnom mjestu. To su činjenice koje ukazuju da najmanje Hrvati imaju pravo da se bave sa tim i da manipulišu“, zaključio je Budimir.

Poslanici u Hrvatskom saboru saglasili su se juče da 10. jul treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a da Teslin spomenik, srušen 1990-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je, međutim, uslijedila posle žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana i rušenja Teslinog spomenika.

Poslanik HDZ-a Goran Marić odbacio je kao „pojednostavljenu“ tezu da je spomenik srušen samo zato što je Tesla Srbin, zaključivši da je rušenju doprinio, kako se izrazio „srpsko-četnički napad na Hrvatsku“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zorka says:

    Mozemo mi da pisemo,opominjemo,podsecamo,sta i koga hocemo,ali oni uporno teraju i u vecini uspevaju sta god im se hoce,pogledajte ovo u Hagu tuzbe za genocid,da je pravde nebi se ni sudilo,ali oni bez stida ,samo sto netraze "Nobelovu nagradu za mir",ali morate priznati mi kao da smo omadijani svesrdno im pomazemo /poneki/Znadete ono kao "jagnje kad ide za vukom pravo u ........"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *