ХРВАТИ ПОСЛАЛИ 300 војника на руску границу

ХРВАТИ ПОСЛАЛИ 300 војника на руску границу

12 августа 2017

„Слањем 300 врхунских војника у Литванију и Пољску Хрватска ће учврстити свој положај у НАТО, али председница ће морати да објасни Путину у Москви да тај ангажман није усмерен против Русије“, пише хрватски „Јутарњи лист“.

Хрватска опозиција тражила је образложење владиног предлога о слању 300 војника у склопу НАТО операција, међу којима је и вежба на руској граници, као и одговор хоће ли то утицати на хрватско-руске односе који су лоши.

Према писању хрватској „Јутарњег листа“, замерка је и што Сабор није био довољно информисан и што није учествовао у изради тог предлога, а засметало им је и што ће Хрватска да пошаље готово исти број војника колико и велике земље попут Немачке (450), Канаде (450), Француске (450) и Шпаније (450). Италија ће послати 160 војника, Румунија 120, Белгија 100, суседна Словенија 80.

– Ми смо по томе војна велесила – закључио је професор права Роберт Подолњак, и додао да многе земље попут Португала, Мађарске, Чешке, Данске, Бугарске, Грчке и Турске неће ни учествовати у овим НАТО операцијама.

По први пут неодлучни о НАТО акцијама

Ово је први пут откако је Хрватска чланица НАТО савеза да се у њеној јавности отвара питање о томе да ли треба учествовати у некој операцији, у које су њени војници годинама уназад ишли по целом свету.

„Власт и опозиција расправљају о томе колико војника да пошаљемо, али нико не прича о томе да ли треба уопште да учествујемо“ пише аутор Јурица Корблер за „Јутарњи лист“.

Ове вежбе одвијају се у јеку све оштријих речи које размењују Москва и Вашингтон. Како пише аутор, ако је судити по говору председника САД Доналда Трампа у Варшави, као и његовог заменика Мајка Пенса у Подгорици, јасно је да америчка администрација неће скрштених руку да посматра шта се догађа на југоистоку Европе, али ни у источној и средњој Европи.

Хрватска као „добра чланица НАТО пакта“ не сме да занемари ни своје интересе, који су пре свега очување мира у овом делу Европе, али и у целој Европи. Ова вежба свакако ће учвртити Хрватски положај у НАТО-у, а то може да буде и опасност по хрватску сигурност, оцењује лист.

Лоши односи са Москвом

„Хрватска је напокон схватила да треба да поправи односе са Русијом, а ускоро и Колинда Грабар-Китаровић иде у посету Москви. Биће то прилика да хрватска страна каже да њен ангажман у ЕУ и НАТО нипошто није усмерен против Русије. Хрватској би много више одговарало да престану тензије између Америке и Русије, да се укину санкције Москви и да хрватски привредници буду присутнији на руском тржишту. Хрватској не би одговарало ни да се заоштре односи између Америке и ЕУ, јер би у том случају била у врло незгодној ситуацији“ пише „Јутарњи лист“.

Са друге стране, Хрватској је важно да учествује у оваквим вежбама јер готово сво оружје које набавља долази са Запада, што ће вероватно бити тренд и у будућности.

Хрватска годинама није имала контакте са Русијом. Политички односи су били крајње занемарени и запуштени због чега је коначни губитник ипак била Хрватска.

Одлазак војника у Литванију и Пољску деликатна је војна мисија и велико спољнополитичко питање.

„Одлуком да следи НАТО интересе јасно се сврстала и на спољнополитичком плану“ пише хрватски лист.

KOMENTARI8 коментара

 1. Geovich says:

  Cestitke Hrvatima- nacrtali su jasnu i glasnu metu na svojoj teritoriji lijepe njihove i na svojim sopstvenim ledjima za ruske krstarece i strateske projektile srednjeg dometa. Sredili su svoju situaciju. Ovog puta nece biti bezanije sa porazene strane na pobednicku-posle tuce, nece imati vise ko da bezi.........

 2. triglav says:

  multi nacionalne kompanije trebaju robovsku radnu snagu. za to treba da se u rat protiv rusa upute sloveni sa zapada, koji će posle završenog rata, za određeno vreme, raditi bez plate u "ruskim" rudnicima, lagerima isl. po sibiru. ljudi sa zapada su problematični: neće raditi dobrovoljno ni kod kuče, a kamo li u sibirskim rudnicima. zato vele kapitalistima treba rat.

 3. gaga says:

  Tradicija se nastavlja samo da Rusi ponovo ne naprave gresku pa da ne odlikuju Mesica(sina)posto se njegov otac borio kao Ustasa kod Staljingrada.Onda je nekim komunistickim providjenjem postao komunista pa su ga poslali u Srbiju da ubija srpske domacinje trgovce i svestenike kao svaki casni Internacionalista operisan od Slovenstava i bratske ljubavi za Srbe!

 4. doktrina soka, says:

  Nista anglosaxonci ne rade besplatno,sve sto koka pozoba vrati jajem.E sad Hrvati hteli ste nezavisnost, "cistu" Hrvatsku i proterali svoje vekovne gradane Srbe,hvala vam,pa picite na malo jace granice ruske.Posle vaseg domovinskog rata ti isti,vasi pomagaci,kada ste se vratili kuci su vam sve tvornice uzeli, a sada kada se vratite hrvatskace biti preorana,pa zar to ne vidite u Iraku,Libiji,Siriji?

 5. Kulak says:

  Zagnojile su ustaške divizije koje je slao poglavnik pavelić rusku zemlju pod Staljingradom, zagnojit će je ova tegleća luda marva koju šalju čokolinda i plenković opet. Za nas Srbe dobro!

 6. Svetislav Surina says:

  Uskoro će i srbi stopama hrvata.Postat će i Srbija metom ruskih krstarećih raketa.

  • staljin says:

   Svetislav, iskreno se nadam da gresite...ali moze biti i da ste u pravu. Za sada, hrvati su na granicama nuklerne sile i simuliraju napad na istu...zanimljivo, jako.

 7. Svetislav Surina says:

  Hrvati su guske u magli.Da imaju imalo pameti ne bi išli na Rusiju.Uskoro će i srbi pristupiti NATO paktu....a onda... Srbija postaje meta za hipersonične rakete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u