ХРВАТИ ПОСЛАЛИ 300 војника на руску границу

HRVATI POSLALI 300 vojnika na rusku granicu

12 avgusta 2017

„Slanjem 300 vrhunskih vojnika u Litvaniju i Poljsku Hrvatska će učvrstiti svoj položaj u NATO, ali predsednica će morati da objasni Putinu u Moskvi da taj angažman nije usmeren protiv Rusije“, piše hrvatski „Jutarnji list“.

Hrvatska opozicija tražila je obrazloženje vladinog predloga o slanju 300 vojnika u sklopu NATO operacija, među kojima je i vežba na ruskoj granici, kao i odgovor hoće li to uticati na hrvatsko-ruske odnose koji su loši.

Prema pisanju hrvatskoj „Jutarnjeg lista“, zamerka je i što Sabor nije bio dovoljno informisan i što nije učestvovao u izradi tog predloga, a zasmetalo im je i što će Hrvatska da pošalje gotovo isti broj vojnika koliko i velike zemlje poput Nemačke (450), Kanade (450), Francuske (450) i Španije (450). Italija će poslati 160 vojnika, Rumunija 120, Belgija 100, susedna Slovenija 80.

– Mi smo po tome vojna velesila – zaključio je profesor prava Robert Podolnjak, i dodao da mnoge zemlje poput Portugala, Mađarske, Češke, Danske, Bugarske, Grčke i Turske neće ni učestvovati u ovim NATO operacijama.

Po prvi put neodlučni o NATO akcijama

Ovo je prvi put otkako je Hrvatska članica NATO saveza da se u njenoj javnosti otvara pitanje o tome da li treba učestvovati u nekoj operaciji, u koje su njeni vojnici godinama unazad išli po celom svetu.

„Vlast i opozicija raspravljaju o tome koliko vojnika da pošaljemo, ali niko ne priča o tome da li treba uopšte da učestvujemo“ piše autor Jurica Korbler za „Jutarnji list“.

Ove vežbe odvijaju se u jeku sve oštrijih reči koje razmenjuju Moskva i Vašington. Kako piše autor, ako je suditi po govoru predsednika SAD Donalda Trampa u Varšavi, kao i njegovog zamenika Majka Pensa u Podgorici, jasno je da američka administracija neće skrštenih ruku da posmatra šta se događa na jugoistoku Evrope, ali ni u istočnoj i srednjoj Evropi.

Hrvatska kao „dobra članica NATO pakta“ ne sme da zanemari ni svoje interese, koji su pre svega očuvanje mira u ovom delu Evrope, ali i u celoj Evropi. Ova vežba svakako će učvrtiti Hrvatski položaj u NATO-u, a to može da bude i opasnost po hrvatsku sigurnost, ocenjuje list.

Loši odnosi sa Moskvom

„Hrvatska je napokon shvatila da treba da popravi odnose sa Rusijom, a uskoro i Kolinda Grabar-Kitarović ide u posetu Moskvi. Biće to prilika da hrvatska strana kaže da njen angažman u EU i NATO nipošto nije usmeren protiv Rusije. Hrvatskoj bi mnogo više odgovaralo da prestanu tenzije između Amerike i Rusije, da se ukinu sankcije Moskvi i da hrvatski privrednici budu prisutniji na ruskom tržištu. Hrvatskoj ne bi odgovaralo ni da se zaoštre odnosi između Amerike i EU, jer bi u tom slučaju bila u vrlo nezgodnoj situaciji“ piše „Jutarnji list“.

Sa druge strane, Hrvatskoj je važno da učestvuje u ovakvim vežbama jer gotovo svo oružje koje nabavlja dolazi sa Zapada, što će verovatno biti trend i u budućnosti.

Hrvatska godinama nije imala kontakte sa Rusijom. Politički odnosi su bili krajnje zanemareni i zapušteni zbog čega je konačni gubitnik ipak bila Hrvatska.

Odlazak vojnika u Litvaniju i Poljsku delikatna je vojna misija i veliko spoljnopolitičko pitanje.

„Odlukom da sledi NATO interese jasno se svrstala i na spoljnopolitičkom planu“ piše hrvatski list.

KOMENTARI8 komentara

 1. Geovich says:

  Cestitke Hrvatima- nacrtali su jasnu i glasnu metu na svojoj teritoriji lijepe njihove i na svojim sopstvenim ledjima za ruske krstarece i strateske projektile srednjeg dometa. Sredili su svoju situaciju. Ovog puta nece biti bezanije sa porazene strane na pobednicku-posle tuce, nece imati vise ko da bezi.........

 2. triglav says:

  multi nacionalne kompanije trebaju robovsku radnu snagu. za to treba da se u rat protiv rusa upute sloveni sa zapada, koji će posle završenog rata, za određeno vreme, raditi bez plate u "ruskim" rudnicima, lagerima isl. po sibiru. ljudi sa zapada su problematični: neće raditi dobrovoljno ni kod kuče, a kamo li u sibirskim rudnicima. zato vele kapitalistima treba rat.

 3. gaga says:

  Tradicija se nastavlja samo da Rusi ponovo ne naprave gresku pa da ne odlikuju Mesica(sina)posto se njegov otac borio kao Ustasa kod Staljingrada.Onda je nekim komunistickim providjenjem postao komunista pa su ga poslali u Srbiju da ubija srpske domacinje trgovce i svestenike kao svaki casni Internacionalista operisan od Slovenstava i bratske ljubavi za Srbe!

 4. doktrina soka, says:

  Nista anglosaxonci ne rade besplatno,sve sto koka pozoba vrati jajem.E sad Hrvati hteli ste nezavisnost, "cistu" Hrvatsku i proterali svoje vekovne gradane Srbe,hvala vam,pa picite na malo jace granice ruske.Posle vaseg domovinskog rata ti isti,vasi pomagaci,kada ste se vratili kuci su vam sve tvornice uzeli, a sada kada se vratite hrvatskace biti preorana,pa zar to ne vidite u Iraku,Libiji,Siriji?

 5. Kulak says:

  Zagnojile su ustaške divizije koje je slao poglavnik pavelić rusku zemlju pod Staljingradom, zagnojit će je ova tegleća luda marva koju šalju čokolinda i plenković opet. Za nas Srbe dobro!

 6. Svetislav Surina says:

  Uskoro će i srbi stopama hrvata.Postat će i Srbija metom ruskih krstarećih raketa.

  • staljin says:

   Svetislav, iskreno se nadam da gresite...ali moze biti i da ste u pravu. Za sada, hrvati su na granicama nuklerne sile i simuliraju napad na istu...zanimljivo, jako.

 7. Svetislav Surina says:

  Hrvati su guske u magli.Da imaju imalo pameti ne bi išli na Rusiju.Uskoro će i srbi pristupiti NATO paktu....a onda... Srbija postaje meta za hipersonične rakete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *