Хрвати предлажу федерализацију БиХ

Хрвати предлажу федерализацију БиХ

20 фебруара 2015

bih2352536465Председник Хрватског народног сабора Драган Човић најављује да ће, на заседању Сабора, наредне недеље бити прихваћена декларација којом се заговара федерализација БиХ.

Хрватски Члан Председништва БиХ и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић истиче да садашња структура не јамчи њен опстанак и објашњава да ће се декларацијом предложити промена поретка земље да би се испунила очекивања Хрвата у БиХ, јавља Танјуг.

„У декларацији смо се осврнули на позицију Хрвата у БиХ и на оно што мислимо да би се требало променити како би БиХ уопште преживела као држава“, рекао је Човић после седнице функционера ХНС-а, који окупља највеће хрватске партије у БиХ.

Члан Председништва ХНС-а БиХ Мартин Рагуж рекао је да декларација предвиђа темељну реформу устава БиХ да би се осигурала потпуна равноправност хрватског народа.

На заседање ХНС БиХ позвани су сви Хрвати изабрани на изборима или пак посредно у телима извршне власти. Услов да учествују на Сабору је да прихвате документе ХНС-а БиХ који су донесени на ранијим заседањима и у којима се инсистира на успостављању равноравност Хрвата у БиХ са друга два народа – Бошњацима и Србима.

ХНС је кровна организација неколико хрватских босанскохерцеговачких политичких партија који је основан 2000. у Новом Травнику.

KOMENTARI3 коментара

  1. Zapadnjak says:

    Hrvati predlažu,šta imaju Hrvati predlagati?Malo im je teritorije?Čitava lika i zaleđe Dalmacije,Kordun i Banija,sve prazno,sve su rasterali oko sebe,sad im treba i parče bosne,pa onda da otkinu i parče Srbije,Slovenije,Italije,koga će naseliti na ta pusta područja?Ukrajince,šiptare,koga?

  2. milan says:

    Ne govore to Hrvati vec kroz njih njihove gazde. Podgrijavaju sa Zapada večeru!

  3. demos demokratius says:

    zna se koga oce da nasele tu!! bogate holandske i zapadne firme za exploatisanje terena,a zaposlit ce jadnike i glupave holandeze sto samo rade ko ludi a nemogu naci posao tamo kod njih.tako ce biti ujedno i naseljeno i kamp i nato baza

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u