Хрвати предлажу федерализацију БиХ

Hrvati predlažu federalizaciju BiH

20 februara 2015

bih2352536465Predsednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović najavljuje da će, na zasedanju Sabora, naredne nedelje biti prihvaćena deklaracija kojom se zagovara federalizacija BiH.

Hrvatski Član Predsedništva BiH i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović ističe da sadašnja struktura ne jamči njen opstanak i objašnjava da će se deklaracijom predložiti promena poretka zemlje da bi se ispunila očekivanja Hrvata u BiH, javlja Tanjug.

„U deklaraciji smo se osvrnuli na poziciju Hrvata u BiH i na ono što mislimo da bi se trebalo promeniti kako bi BiH uopšte preživela kao država“, rekao je Čović posle sednice funkcionera HNS-a, koji okuplja najveće hrvatske partije u BiH.

Član Predsedništva HNS-a BiH Martin Raguž rekao je da deklaracija predviđa temeljnu reformu ustava BiH da bi se osigurala potpuna ravnopravnost hrvatskog naroda.

Na zasedanje HNS BiH pozvani su svi Hrvati izabrani na izborima ili pak posredno u telima izvršne vlasti. Uslov da učestvuju na Saboru je da prihvate dokumente HNS-a BiH koji su doneseni na ranijim zasedanjima i u kojima se insistira na uspostavljanju ravnoravnost Hrvata u BiH sa druga dva naroda – Bošnjacima i Srbima.

HNS je krovna organizacija nekoliko hrvatskih bosanskohercegovačkih političkih partija koji je osnovan 2000. u Novom Travniku.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zapadnjak says:

    Hrvati predlažu,šta imaju Hrvati predlagati?Malo im je teritorije?Čitava lika i zaleđe Dalmacije,Kordun i Banija,sve prazno,sve su rasterali oko sebe,sad im treba i parče bosne,pa onda da otkinu i parče Srbije,Slovenije,Italije,koga će naseliti na ta pusta područja?Ukrajince,šiptare,koga?

  2. milan says:

    Ne govore to Hrvati vec kroz njih njihove gazde. Podgrijavaju sa Zapada večeru!

  3. demos demokratius says:

    zna se koga oce da nasele tu!! bogate holandske i zapadne firme za exploatisanje terena,a zaposlit ce jadnike i glupave holandeze sto samo rade ko ludi a nemogu naci posao tamo kod njih.tako ce biti ujedno i naseljeno i kamp i nato baza

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *