HRVATI PRETE: Srbi da odgovaraju za Vukovar pa onda mogu u EU

HRVATI PRETE: Srbi da odgovaraju za Vukovar pa onda mogu u EU

14 novembra 2014

163190-milanovic-josipovic-01Hrvatska u svakom momentu može da blokira pregovore Srbije sa Evropskom unijom o članstvu, a da je na takav korak i spremna najavio je njen ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Po njegovim rečima, Zagreb će usloviti srpski napredak u pregovorima novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

Šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, ovim povodom kaže za „Novosti“:

– Uslovi Hrvatske mogu da se pojave u svakom trenutku – pri usvajanju skrininga ili pri otvaranju ili zatvaranju nekog poglavlja, ali svoje zahteve ona mora da objasni i svim ostalim članicama EU. Međutim, u više navrata čuli smo od premijera Hrvatske da je njihova politika da nam u toku pregovora pomognu, a ne da zaustavljaju Srbiju.

Kada je govorio o novim optužnicama, Miljenić je pomenuo događaje u Vukovaru, a naveo je da je potpuno neprihvatljivo da se „Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA“.

Po mišljenju direktorke Centra za spoljnu politiku Aleksandre Joksimović, upozorenje Zagreba treba ozbiljno uzeti u obzir, jer će uslovljavanja sigurno biti:

– Ne mora da znači da će optužnice biti najteža tema koju će probati da nametnu, već to može biti pitanje granica. Mnogo toga zavisiće i od same EU, koja i pored prava svake posebne članice da iznosi svoje zahteve, može da kaže: dosta je bilateralnih uslovljavanja.

Povod da Miljenić obelodani namere svoje vlade bilo je puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora, mada bi njegov istup mogao da se podvede i pod sve zaoštreniji unutrašnjopolitički sukob u kome desnica zamera sadašnjoj levoj vladi i predsedniku Ivi Josipoviću da su „popustljivi“ prema Srbiji.

Stav hrvatskog ministra juče je najoštrije osudio Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica:

– Vrhunsko je licemerje da to govori ministar pravde države u kojoj su naredbodavci i izvršioci brojnih ubistava Srba i dalje na slobodi i u kojoj se „Oluja“, kao najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata u Evropi, slavi kao nacionalni praznik.

VUČIĆ: NEĆE MOĆI DA NAS UCENjUJU

Neki su pomislili da je prilika da na neki način ucenjuju Srbiju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu državu moći da ucenjuje u budućem vremenu – rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.

On je izjavio da se trudi da bude uzdržan, da vodi računa o interesu Srbije i odlučno reaguje na svaki napad na zemlju:

– Što se tiče pretnji i uvreda, rekao sam da postoje dve vrste politika – politika reči i uvreda, a druga je rada i samopregora. Presrećan sam što sam na terenu svakog dana sa svojim narodom i radim za ovu zemlju od jutra do mraka.

Vučić je ponovio da Srbija nikoga neće da moli i da želi da bude uvaženi član EU i da bude bogatija bar od nekih članica.

KOMENTARI9 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  HRVATI POZDRAVIO VAS VAŠ ISTORIČAR Dr Tvrtko Jakovina

 2. niki says:

  jedite govna,ko vas sta pita paraziti lesinarski.

 3. Za Srbiju says:

  Jedva dočekali da oni uslovljavaju Srbiju. Civilizacijski otpad zamišlja da nešto odlučuje. Oni samo mogu da provode interese svojih mentora. Možda nam napokon naprave uslugu.

 4. Lela says:

  PODRZAVAM ih,da Srbiji onemoguce ulazak u EU,jer tako Srbiji samo cine - DOBRO !!!! Kakva ,, bajna '' EU ! Davno sam joj prognozirala - PROPAST i daj Boze,da se to i uskoro ostvari ! Zasto Srbija hoce u drustvo svojih UBICA ? Nikako to ne mogu shvatiti,a pripadnici tog naroda su kroz stoljeca iskazali - PRAVDU,ISTINU i POSTENJE !!!!! Gdje je to - nestalo ?

 5. Rastko says:

  Hvala im, kod ovakve vlasti, svaka prepreka za tu tzv. EU nam je dobrodošla!

 6. Sale says:

  Tudjman zrtvovao djecu u Vukovaru.......http://www.kurir.rs/potvrdeno-tudman-zrtvovao-decu-u-paklu-vukovara-clanak-124283

 7. Radovan says:

  Dok Srbija udje u europu Hrvatska ce biti izbacena tako nista od pretnje

 8. rale says:

  Ko čemu Ustaše o pretnji, to je njihov stil.

 9. lili says:

  Hvala vam Hrvati,nemate pojma koliko Vas cenim za Vas stav da se isprecite na vratima tamnice evropskih naroda.To ce Vam biti jedini i istorijski dobar potez sto se tice srpskog naroda. Ali avaj po nas, nacisti ce Vas oterati sa ulaza,jer zed za srpskom krvlju je toliko jaka da gube svaki razum,a time ce i Vase i nase razocaranje biti vece jer cemo opet biti u "zajednici"zatamnicenih naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *