ХРВАТИ ПРЕВАЗИШЛИ И СЕБЕ: „Марадона је Хрват“

HRVATI PREVAZIŠLI I SEBE: „Maradona je Hrvat“

12 decembra 2020

Hrvatski mediji ovih dana bruje o tome kako je preminula fudbalska legenda Dijego Armando Maradona bio poreklom Hrvat.

U Hrvatskoj su se ovih dana opraštali od čuvenog El Pibea, kao i u ostalim zemljama regiona, međutim jedan detalj je upao u oko.Stranica „Cultura Croata“ koja na društvenoj mreži Fejsbuk održava kontakt sa iseljenicima iz komšijske zemlje u Južnoj Americi napisala je Maradoni oproštajnu poruku na španskom jeziku:

– Zbogom potomku Hrvata… Njegov pradeda po majci bio je Matej Kariolić, a rođen je na Korčuli. To je ostrvo na kojem je rođen i Marko Polo. Matej Kariolić preselio se u Argentinu, gde je dobio ime Metju Karioliči, njegova kći Salvador Karioliči udala se za Ramona Franku, a u tom je braku rođena Dijegova majka Dalma (takođe ime jedne od Maradoninih ćerki). Počivaj u miru, idole, legendo, napisali su administratori stranice „Cultura Croata“ ili „Hrvatska kultura“.

Ove navode proverio je „Zadarski.hr“ kod dugogodišnje upravnice Kancelarije za Dalmaciju Matice iseljenika Hrvatske, Branke Bezić Filipović, žene koja je objavila puno radova o iseljeništvu Hrvata.

– Dijego Maradona vuče hrvatske korene s majčine strane, kako kažu u hrvatskoj zajednici u gradu Rosariju u Argentini, smeštenom na reci Parani. Naime, već 1895. na listi rudara s Parane bio je i Mateo Kariolič iz Hreljina pokraj Bakra.

To je bio otac Salvadore Kariolič, Maradonine bake i zet Gašpara Polića iz Korčule, dok za Salvadoru još tvrde kako se rodila na Korčuli. Maradonina majka zvala se Dalma što je bilo uobičajno među Dalmatincima u Argentini.

– Pre tačno 15 godina u ovo vreme bila sam na turneji po Argentini sa veteranima Hajduka, te s vajarom Stanislavom Bavčevićem, kao i Goranom Borčićem, tadašnjim upravnikom Muzeja grada Splita. Nosili smo eksponate za izložbu, a veterani Hajduka igrali su utakmice u Kordobi, Tukumanu, Rozariju i Buenos Ajresu. U Rozariju su nastupili na stadionu kluba Njuels, na kojem je tribina nazvana imenom Dijega Maradone, rekla je Branka Bezić Filipović.

KOMENTARI13 komentara

 1. šiško says:

  U praksi to znači da je maradona zapravo bio Srbin, budući da su svi hrvati preobraćeni Srbi, a dobro je poznq5o ida je korčula od vajkada bila naseljena Srbima, kao uostalom i ostala ostrva i čitavo primorje.

  • Karital says:

   Istina, zato su nam prezimena Vlaška a govor čakavski.Sad mogu reći "srbi svi i svuda!"Kako srbima fudbal leži, moguće da je i Maradona iz srbskog jajca?

   • šiško says:

    Sve je moguće, ke vidimo. Čakavski je bez svake sumnje srpski sa mnogo italijanizama. Koga briga za fudbal. Važno je arlaukanje uz Tomsona.

  • jov says:

   ISTINA sto se tice Dalmacije i ostrva. A i sam Maradona je na molbu pevaca Rotkvica za "selfi", prvo odbio, ali kad mu je ovaj kazao da je Srbin, Maradona rekao- onda moze!!! Sta ces vise!?

 2. Portopranco says:

  Diego Armando Maradona je tvrdio da je on baskijskog porijekla.Sve drugo je mit.

 3. Biogradlija says:

  Meni je rođak pričao da nam je šukundeda bio Napoleon.

  • Uskok says:

   Onda ta logica croatica i Momčila Djujića, četničkog vojvodu-čini hrvatom.Pa zašto bi ratovali protiv njega vatikanoidi i hrvati i komunisti?Dakle, ipak je bio Srbin. Kao i Maradona. Dušom a ne rođenjem čučunčukundjeda.

 4. I Love persida says:

  Ali da, jeste, od majke hrvatice i od oca nilskog konja, a kada je on saznao za to počeo je da se drogira i da mrzi svoje poreklo.

 5. Kulak says:

  Ukrali su ti hrvati nama Srbima jezik,izmislili nekakve njihove silne države i kraljeve koji nisu postojali......Pa kad već toliko kradu i izmišljaju,što ne bi izblefirali i da je Maradona nekakav hrvat?

  • Veliki brat says:

   O hrvatskim kraljevima su ponajviše pisali Mađari, Nijemci,Talijani, Grci i Arapi, tako da se njima obrati povodom "izmišljanja".

 6. M says:

  Ništa to nije,svi ljudi(bar ovi na Zemlji)su Srbi,a Srbi su zapravo Hrvati,samo što to još ne znaju,ali objasniti će im to jednog dana genetika,ako ne ja sada,jer je više tih genetskih haplotipa u Hrvatskoj nego u Srbiji!Ali,što ćeš,tako je kako je!Inače,tako to biva kad se previše sniva!

  • Marko st says:

   Blago tebi!

   • persida says:

    Says je odavno na Vucicevim tabletama, ne obracaj paznju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *