ХРВАТИ ПРИЗНАЈУ ПОРАЗ ОД СРБИЈЕ: Српска дипломатија успешнија од Хрватске!

ХРВАТИ ПРИЗНАЈУ ПОРАЗ ОД СРБИЈЕ: Српска дипломатија успешнија од Хрватске!

18 јула 2015

proslava-oluje 65Хрватска је доживела дипломатски пораз од Србије што оставља „горак укус“ прославе 20. годишњице Олује, а званичном Загребу је посебно болно држање америчке стране – кључне савезнице у тој акцији.

САД су, наиме, упркос снажном лобирању одбили да пошаљу своје војнике да непосредно учествују на паради у Загребу.

– Српска дипломатија показала се способнијом и успешнијом од хрватске, која је све своје савезнице у НАТО савезу позвала да пошаљу своје војнике на велику војну параду поводом 20.
годишњице Олује 4. августа, али је захваљујући управо снажном притиску Србије, наишла на изузетно хладан одзив – пише ријечки дневник.

Хрватском позиву се, како се наводи, једино одазвала суседна Словенија, али је потом и она променила мишљење и отказала учешће у загребачком мимоходу.

Словеначка министарка одбране Андреја Катич је почетком седмице потврдила да Словенија на војну параду шаље у Загреб 10 гардиста и три авиона типа Пилатус, али се убрзо показало да се, министарка залетела, наводи лист.

– Промену мишљења у Љубљани објаснили су чињеницом да је реч о „осетљивом спољнополитичком питању“ за Словенију, за коју су односи у југоисточној Европи од „стратешког значаја“.

Наводи се да је словеначки премијер Миро Церар додатно појашњавао да словеначко учешће не би било примерено, јер ни Словенија не организује војне параде, „па не треба ни да учествује у онима које други организирају“.

Штавише, пише лист, Церар је тврдио да је реч о „неспоразуму, јер су у Љубљани најприје помислили да се парада у Загребу одржава у оквиру НАТО-а, а накнадно су схватили да то није тачно и да је реч о „прослави посебног типа, на којој војна присутност Словеније не би била примерена“.

Нови лист указује, међутим, да је отказивање Словеније уследило након само једног телефонског позива министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је ових дана контактирао Љубљану, баш као, како се наводи, и друге европске престолнице.

Лист подсећа на изјаву Дачића да ће учешће других држава на паради у Загребу Београд сматрати „антисрпским“.

Хрватска ће се, наводи лист, морати суочити са чињеницом да су све њене европске и атлантске савезнице, понајпре оне главне, попут САД, Немачке и Велике Британије, добре односе са Србијом и потребу да не наљуте ту земљу, која није чланица ЕУ и НАТО-а, претпоставили „савезничким“ „партнерским“ са Хрватском.

– За Хрватску је посебно болно држање америчке стране – кључне хрватске савезнице у време Олује – која је упркос снажном лобирању хрватске стране одбила да пошаље своје војнике да непосредно учествују на паради у хрватској престолници – наводи лист.

Додаје се да су Американци покушали то одбијање да амортизују објашњењем да ће на паради, поред америчког амбасадора, бити и два америчка генерала, што је „највиши ниво америчког учествовања досад“, као и „одраз снаге пријатељства и партнерства између САД И Хрватске“.

Ипак, америчко „учешће“ на паради са свечане трибне је једно, док би марширање америчких војника раме уз раме с хрватским на самој паради било нешто сасвим друго, чега су свесни и Загреб и Вашингон, али и Београд.

KOMENTARI7 коментара

 1. За Србију says:

  Nije pobedila srpska diplomatija, jer ona ne može nikoga da pobedi. Posle zapadne rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u parlamentu EU i amer. Kongresu, bilo bi zaista previše, čak i za anestezirane Srbe, da su se pojavili sa vojnicima na paradi u Zagrebu. Da Srbi ne posumnjaju u "dobre" namere zapada, plan je odgođen. Svakako zapad pordžava Oluju i Bljesak, jer su i sami u tom zločinu učestvovali. Ova odluka nema veze sa diplomatijom, već sa interesima zapada da unište Srbiju, a da se Srbi ne dosete.

 2. Aca J says:

  U potpunosti se slazem sa konstatacijom doticnog u prvom komentaru!!

 3. Dux says:

  Složio bih se sa gore navedenom konstatacijom. Ovde govoriti o bilo kakvom diplomatskom uspehu ne pije vodu. Igra i interesi svetskih sila su glavna teza!

 4. Istina says:

  Prpa, prpa od suda u cikagu. I onaj zlocinac klinto ima da zavrsi iza brave.

 5. Sibor says:

  Istina! Cijenim tvoj optimizam. Napravio bih slavlje kad bi Klinton završio u zatvoru.

 6. Nebojsa says:

  Stvarno ne znam ko pise ovake glupave tekstove! Na zalost pisca ovih redova komentari su mnogo objektivniji od celog teksta. Mozda bi trebalo da Tuzimo pisca zbog trosenja vremena na ovakve gluposti !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u