ХРВАТИ ПРИЗНАЈУ ПОРАЗ ОД СРБИЈЕ: Српска дипломатија успешнија од Хрватске!

HRVATI PRIZNAJU PORAZ OD SRBIJE: Srpska diplomatija uspešnija od Hrvatske!

18 jula 2015

proslava-oluje 65Hrvatska je doživela diplomatski poraz od Srbije što ostavlja „gorak ukus“ proslave 20. godišnjice Oluje, a zvaničnom Zagrebu je posebno bolno držanje američke strane – ključne saveznice u toj akciji.

SAD su, naime, uprkos snažnom lobiranju odbili da pošalju svoje vojnike da neposredno učestvuju na paradi u Zagrebu.

– Srpska diplomatija pokazala se sposobnijom i uspešnijom od hrvatske, koja je sve svoje saveznice u NATO savezu pozvala da pošalju svoje vojnike na veliku vojnu paradu povodom 20.
godišnjice Oluje 4. avgusta, ali je zahvaljujući upravo snažnom pritisku Srbije, naišla na izuzetno hladan odziv – piše riječki dnevnik.

Hrvatskom pozivu se, kako se navodi, jedino odazvala susedna Slovenija, ali je potom i ona promenila mišljenje i otkazala učešće u zagrebačkom mimohodu.

Slovenačka ministarka odbrane Andreja Katič je početkom sedmice potvrdila da Slovenija na vojnu paradu šalje u Zagreb 10 gardista i tri aviona tipa Pilatus, ali se ubrzo pokazalo da se, ministarka zaletela, navodi list.

– Promenu mišljenja u Ljubljani objasnili su činjenicom da je reč o „osetljivom spoljnopolitičkom pitanju“ za Sloveniju, za koju su odnosi u jugoistočnoj Evropi od „strateškog značaja“.

Navodi se da je slovenački premijer Miro Cerar dodatno pojašnjavao da slovenačko učešće ne bi bilo primereno, jer ni Slovenija ne organizuje vojne parade, „pa ne treba ni da učestvuje u onima koje drugi organiziraju“.

Štaviše, piše list, Cerar je tvrdio da je reč o „nesporazumu, jer su u Ljubljani najprije pomislili da se parada u Zagrebu održava u okviru NATO-a, a naknadno su shvatili da to nije tačno i da je reč o „proslavi posebnog tipa, na kojoj vojna prisutnost Slovenije ne bi bila primerena“.

Novi list ukazuje, međutim, da je otkazivanje Slovenije usledilo nakon samo jednog telefonskog poziva ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je ovih dana kontaktirao Ljubljanu, baš kao, kako se navodi, i druge evropske prestolnice.

List podseća na izjavu Dačića da će učešće drugih država na paradi u Zagrebu Beograd smatrati „antisrpskim“.

Hrvatska će se, navodi list, morati suočiti sa činjenicom da su sve njene evropske i atlantske saveznice, ponajpre one glavne, poput SAD, Nemačke i Velike Britanije, dobre odnose sa Srbijom i potrebu da ne naljute tu zemlju, koja nije članica EU i NATO-a, pretpostavili „savezničkim“ „partnerskim“ sa Hrvatskom.

– Za Hrvatsku je posebno bolno držanje američke strane – ključne hrvatske saveznice u vreme Oluje – koja je uprkos snažnom lobiranju hrvatske strane odbila da pošalje svoje vojnike da neposredno učestvuju na paradi u hrvatskoj prestolnici – navodi list.

Dodaje se da su Amerikanci pokušali to odbijanje da amortizuju objašnjenjem da će na paradi, pored američkog ambasadora, biti i dva američka generala, što je „najviši nivo američkog učestvovanja dosad“, kao i „odraz snage prijateljstva i partnerstva između SAD I Hrvatske“.

Ipak, američko „učešće“ na paradi sa svečane tribne je jedno, dok bi marširanje američkih vojnika rame uz rame s hrvatskim na samoj paradi bilo nešto sasvim drugo, čega su svesni i Zagreb i Vašingon, ali i Beograd.

KOMENTARI7 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Nije pobedila srpska diplomatija, jer ona ne može nikoga da pobedi. Posle zapadne rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u parlamentu EU i amer. Kongresu, bilo bi zaista previše, čak i za anestezirane Srbe, da su se pojavili sa vojnicima na paradi u Zagrebu. Da Srbi ne posumnjaju u "dobre" namere zapada, plan je odgođen. Svakako zapad pordžava Oluju i Bljesak, jer su i sami u tom zločinu učestvovali. Ova odluka nema veze sa diplomatijom, već sa interesima zapada da unište Srbiju, a da se Srbi ne dosete.

 2. milan says:

  Tacno.

 3. Aca J says:

  U potpunosti se slazem sa konstatacijom doticnog u prvom komentaru!!

 4. Dux says:

  Složio bih se sa gore navedenom konstatacijom. Ovde govoriti o bilo kakvom diplomatskom uspehu ne pije vodu. Igra i interesi svetskih sila su glavna teza!

 5. Istina says:

  Prpa, prpa od suda u cikagu. I onaj zlocinac klinto ima da zavrsi iza brave.

 6. Sibor says:

  Istina! Cijenim tvoj optimizam. Napravio bih slavlje kad bi Klinton završio u zatvoru.

 7. Nebojsa says:

  Stvarno ne znam ko pise ovake glupave tekstove! Na zalost pisca ovih redova komentari su mnogo objektivniji od celog teksta. Mozda bi trebalo da Tuzimo pisca zbog trosenja vremena na ovakve gluposti !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *