ХРВАТИ ПРИЗНАЛИ: Прва жртва рата у Вуковару био је Србин

HRVATI PRIZNALI: Prva žrtva rata u Vukovaru bio je Srbin

28 oktobra 2018

Okidač za oružani sukob Srba i Hrvata u Vukovaru bilo je ubistvo Srbina Jovana Jakovljevića 29. maja 1991. godine, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Njegove ubice, kao i naručioci ubistva do danas nisu privedeni pravdi, a Slobodan Jakovljević, Jovanov sin, njegova majka Zorka i brat Zoran još čekaju epilog istrage.

„Moj otac je ubijen samo zato što je bio Srbin i to Srbin koji je u Vukovaru nešto značio, s obzirom na to da je bio poslovođa u sportskom delu `Veleprometa`. Bio je poznat u fudbalskim i lovačkim krugovima, ne samo u Vukovaru, nego na području cele Jugoslavije„, navodi Jakovljević.

On dodaje da njegov otac nije pravio probleme, niti je do tada bilo ikakvih problema.

„Na kraju su mu bez suda presudili naši susedi. Njegovo ubistvo je bila poruka Srbima da više nemaju šta da traže u Vukovaru. Poslužilo je i kao način da se stvari u našem gradu dodatno zahuktaju“, dodaje Jakovljević.

„Jutarnji list“ navodi da se o Srbima koji su u Vukovaru i okolini ubijeni i nestali tokom 1991. godine u hrvatskoj javnosti vrlo malo i retko govori i piše.

Jakovljević je istakao da njegova porodica na vukovarskom području živi više od 400 godina. „Mi nismo u Vukovar ušli na tenku“, istakao je Jakovljević.

„Jutarnji“ navodi da je povod za razgovor bilo reagovanje pripadnika srpske zajednice u Vukovaru na protest koji je organizovao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je „nezadovoljan rezultatima istrage zločina nad Hrvatima u Vukovaru“.

Na to je odgovorio i zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković, koji je istakao da bi takav protest imao smisla samo kada bi se na njemu govorilo i o 50-60 Srba koji su u Vukovaru i okolini ubijeni 1991. godine.

(SRNA)

KOMENTARI13 komentara

 1. Filip says:

  Proradila savest...priznaće ustaše sve što su radili. Istina uvek ispliva na površinu

  • Domagoj says:

   Šta je ćetnik, bolje ti je mislit o tome šta češ jesti

   • Velika Metla says:

    DoMoj,valjda si toliko human pa ćeš pozajmiti čoveku deo od onoga šta si isčačkao iz kontejnera?

   • živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Ustaški kopaču po kontejnerima, pola "države" ti kopa kontejnere a pola stanovništva vam je iselilo u EU zbog toga, propala vam najveća firma i postala ruska a ovih dana vam je cela brodogradnja isto propala a vlasnik postao Srbin Končar,ruski čovek, dugovima ste pretvoreni u doživotne robove i bednike, i ti ovde prodaješ jeftine priče ko je gladan?????????????????????? Proći će ti "država" kao ndh i herceg-bosna što su prošle, bićete i iz te tvoje KROmanjonije iskorenjeni za najviše 20 godina kao što ste nestali u Federaciji beha, Republici Srpskoj i Vojvodini gde se sada brojite u nekoliko hiljada, i to samo zato jer ste narod uhleba, primitivaca, neobrazovanih i lažova, tj.takvih ko što si sam.

  • Velika Metla says:

   Filip,ni obešenom ustaši ne verujem! Kakva crna savest kod ustaša??? Pa oni će reći da se taj Srbin sam ubio,prilikom postavljanja bombe na njihovu "neOvisnost"!

 2. RUSOS says:

  Domagoj javi se ljekaru dok još imaš vremena.Da ne zakasniš.

 3. Anderlecht says:

  Ima ovdje na intermagazinu tekst "Rušenje sramotnog vukovarskog mita'', tamo sve piše. Znači cijeli tekst sa masom činjenica i svega što je dovelo do rata tamo. Jer ovako Hrvati mogu reći da se prodaje glupa priča o jednom ubijenom čovjeku koji je kriv za cijeli rat tamo.

 4. karudijan says:

  Zabluda: Vukovar je oduvijek bio hrvatski grad.... Istina: Vukovar nikad nije bio hrvatski grad. Do 18. stoljeća Srbi su u Vukovaru bili apsolutna većina, a onda Austro-Ugarska počinje doseljavati stanovništvo iz cijele Monarhije. Broj Srba se dodatno smanjio nakon ustaških pokolja iz 1941., a nastavio se smanjivati i u desetljećima poslije drugog svjetskog rata kada su komunističke vlasti masovno doseljavale Hrvate, pogotovo iz Dalmacije i Hrecegovine. Unatoč svemu, Vukovar je ostao multi-etnička sredina, gdje je osim Srba i Hrvata živjelo i jako puno Mađara, Nijemaca, Rusina, Slovaka, Ukrajinaca i dr. … Na posljednjem predratnom popisu stanovnništva (1981.) čak se 21.2 posto stanovnika Vukovara izjasnilo kao Jugoslaveni, najviše u cijeloj Hrvatskoj, dok je Hrvata bilo samo 37 posto. Zato ne treba čuditi da je baš Vukovar izabran od strane Tuđmana i HDZ-a kao poprište ratnih sukoba. Na izborima 1990. u Vukovaru uopće nije pobjedio HDZ, nego SDP. Komentirajući rezultate tih izbora u Vukovaru hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je izjavio: ‘Zapamtit će me crveni Vukovar!’. I zapamtio ga je.

 5. karudijan says:

  Zabluda: Rat u Vukovaru su počeli Srbi. Istina: Prije bilo kakvih sukoba, još u rano proljeće 1991., Hrvati su počeli otimati i ubijati srpske civile, tako da su do početka direktnog ratnog sukoba hrvatske paravojne jedinice ubile najmanje 126 civila srpske nacionalnosti prema hrvatskih izvorima ( šef Tuđmanove obavještajne službe, SUZUP-a u Vukovaru, Ferdinand Jukić navodi tu brojku, dok JNA navodi i do 400). Pripadnici hrvatskih paravojnih jedinica nisu bili samo iz Vukovara, već su tamo smišljeno poslani iz cijele Hrvatske, pa su i mnogi vukovarski Hrvati bili u strahu. Prije bilo kakvog rata i sukoba, hrvatske vlasti u Vukovaru prestale su Srbima isplaćivati penzije i počele otpuštati Srbe sa posla. Prije bilo kakvog rata i sukoba pripadnici hrvatskih paravojnih jedinica digli su u zrak srpske kafiće: „Krajišnik“ (15. 4.), „Sarajka“ (3. 5.), „Tufo“ (3. 5.), „Brdo“ (6. 5.), „Mali raj“ (28. 6.), „Popaj“ (2. 7.), „Točak“ (21. 7.), „Čokot bar“ (24. 7.), „Šid“ (30. 7). A još 1989. dizani su u zrak kiosci srpskih novina. Pošteđena nije bila ni kuća poznatog nogometaša Siniše Mihajlovića čija je majka Hrvatic. Nju su hrvatske paravojne jedinice potpuno opljačkale i uništile, a čak su mu u bjesomučnom divljanju i orgijanju i obiteljske fotografije spalili. Nalogodavci zločina bili su visoko rangirani članovi HDZ-a, sekretar narodne obrane općine Osijeka Branimir Glavaš (poznat po riječima kojima je najavio rat: „neka igre počnu“), sekretar narodne obrane općine Vukovar Tomislav Merčep, potpredsjednik hrvatskog sabora i bivši suradnik udbe Vladimir Šeks i Ivan Vekić koji će 31.07.1991. postati ministar unutarnjih poslova Hrvatske. Od te četvorice Glavaš je osuđen za ratne zločine od strane hrvatskog suda, Merčepu se sudi, Vekić je pod istragom USKOK-a, a Šeksa je za zločine optužio spomenuti Glavaš. To potvrđuje i prvi Tuđmanov ministar unutarnjih poslova Hrvatske, Josip Boljkovac u svojoj knjizi „Istina mora izaći van“ gdje opisuje događaj iz 4. mjeseca 1991. kada su Šeks, Šušak, Glavaš i Vukojević (sve visoko ranigirani hdz-ovci) pucali armbrusima po Borovu selu. To je bilo puno prije nego je bilo koji Srbin ispalio i jedan metak u Vukovaru.

 6. karudijan says:

  Zabluda: Hrvati su bili slabo naoružani. Istina: Hrvati su prilikom predaje u Vukovaru imali pješačke municije za mjesece borbe. Imali su najmodernije protuoklopno oružje koje su dobili od Njemačke. Bili su dobro naoružani oružjem iz bivših zemalja Varšavskog pakta, najviše iz Mađarske. Još 1990. u jesen, prema izjavi tadašnjeg Tuđmanovog ministra obrane Špegelja, hrvatske paravojne jedinice brojale su 80 000 ljudi pod oružjem i u 81 općini u Hrvatskoj bile su formirane grupe za zauzimanje kasarni i skladišta JNA. Prema izjavi Ferdinanda Jukića, šefa vukovarskog SUZUP-a (hrvatska tajna služba), koji je tri puta pratio Tuđmana na pregovorima u Karađorđevu, hrvatske paravojne jedinice iz istočne Slavonije su se u osvit rata naoružale sa 10 kamiona oružja iz skladišta JNA u Batajnici koji su plaćeni zapljenjenim srebrom i zlatom iz Osječkog suda. 15.9. dakle samo dan nakon početka izravnog ratnog sukoba u Vukovaru, Hrvatske paravonje jedinice, tzv. Zbor Narodne Garde prilikom predaje Varaždinske kasarne došle su u posjed 74 T-55 tenkova, 88 oklopnjaka, 36 samohodnih PZO topova, 24 100mm protutenkovskih topova, 72 minobacača od 120mm. Svo oružje bilo je raspoloživo i moglo se za nekoliko sati dopremiti do Vukovara da je to Tuđmanu i hrvatskoj politici odgovaralo. 2 dana kasnije predale su se kasarne u Križevcima, Čakovcu, Osijeku, Đakovu (zapljenjeno je 54 PT topa od 100mm i 48 samohodnih PZO topova), protutenkovska topnička brigada iz Virovitice, i druge. Narednih dana predale su se još neke kasarne. 29.9.1991. Hrvati su iz Bjelovarske kasarne zapljenili 78 tenkova T-55 i 80 oklopnjaka. Tuđman je prema tome u Vukovar već 30.9.1991., šesnaest dana od početka direktnog ratnog sukoba, mogao poslati preko 300 tenkova i oklopnih vozila i masu svog ostalog naouružanja. Sa Vukovarskog ratišta, za vrijeme najžešćih borbi, Tuđman je povukao petnaest najsuvremenijih tenkova M-84 koji su prebačeni u tvornicu „Đuro Đaković“ gdje su na njima učinjeni sitni popravci te su prodani Kuvajtu za 6 miliona eura. U samom Vukovaru Hrvati su imali 26 (4 zarobio Arkan) tenkova i oklopnih transportera, 52 topa do 100 mm, 32 topa preko 100 mm, 8 minobacača i jedan višecijevni raketni bacač.

  • Sve se vraća sve se plaća says:

   Sve si u pravu, samo nikada bratac dakle nikada ne poistovećuj Istočnu Slavoniju i Zapadni Srem, jer oni na aj način umanjuju naš značaj jer je u Sremu začetak evropske civilizacije. Zaboravio si pomenuti da su hrvati ispalila prvu granatu na Vukovar provocirajući sukob sa JNA. Hrvati su imali koordinaciju sa svojim ljudima u Ljubi (Srbija), koji su trebali napasti Srbe s leđa. Slično je bilo i sa pešadijskim napadom Hrvata na Orolik, pominju proterivanje ali ne i da su nasrnuli s leđa na komšije Srbe. Takođe, Hrvati su iz Nuštra, prugom o čarlijem granatirali sve vreme Vukovar. Ima toga još, ali neka to Onaj od gore reši sve, sve vide oči sudbine...

 7. Vesko says:

  Hrvatska je 100% kriva za sve ratove i patnje naroda na Balkanu!! Hrvatska je mogla mirnim putem da proglasi svoju nezavisnost, ali to nije htjela jer onda ne bi mogla da protjera to Srba sto je ostalo u Hrvatskoj. Zato su krenuli sa ubistvima Srba, zastrasivanjima, bombama na ducane Srba, koriscenje ustaske simbolike, brisanje prava Srba iz Ustava...kako bi digli srpski narod na oruzani ustanak i onda ih protjerali uz pomoc NATO. NATO im je obecao podrsku u tome jer su znali da ako Srbi ostanu u Hrvatskoj kao konstitutivni narod onda Hrvatska nece moci uci u NATO jer bi to Srbi blokirali kako mi to blokiramo u BiH. Zbog toga ce Hrvatska NDH2 nestati kao nezavisna drzava, koliko god to nekome zvucalo nevjerovatno sada, tako ce se to zavrsiti na kraju.

 8. Beli Orao says:

  Samo jena riječ za njih je ,, SOTONE,,!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *