ХРВАТИ РАЗОТКРИЛИ АНУ БРНАБИЋ, открили њено порекло и имовину у Хрватској! (ФОТО)

HRVATI RAZOTKRILI ANU BRNABIĆ, otkrili njeno poreklo i imovinu u Hrvatskoj! (FOTO)

17 juna 2017

Od momenta kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da će Ani Brnabić poveriti mandat za sastavljanje nove vlade, domaći ali i mediji u regionu, ne prestaju da se bave likom i delom Vučićeve naslednice u Nemanjinoj 11.

U tome prednjače hrvatske kolege, ističući da je prva srpska premijerka njihove gore list.

Jedan od najboljih reporterskih prikaza Ane Brnabić, o njenoj podugačkoj imovinskoj karti, porodičnoj vezi sa Krkom i kako je doživljavaju komšije sa ovog hrvatskog ostrva, dao je Jutarnji list još pre nedelju dana.

PRENOSIMO CEO TEKST O ANI BRNABIĆ IZ „JUTARNJEG LISTA“: 

Ana Brnabić letovala je kao i svake godine u svojoj porodičnoj kući skrovito položenoj na ulazu u Staru Bašku, malo mesto na krajnjem jugu ostrva Krka koje ne treba mešati s razvikanom Baškom jer ih deli najviši vrh ostrva, Obzova. Kupala se s društvom i prijateljima iz detinjstva na plaži Počešna nedaleko od katnice u kojoj je pronalazila mir. Sve dok, kao u pesmi Partibrejkersa “1000 godina”, nije zazvonio mobilni i u Staru Bašku došao “jedan poziv koji menja sve”. A poziv je došao od premijera, ali ne hrvatskog, nego srpskog, Aleksandra Vučića.

“To je bilo ovde lani, početkom osmog meseca, kada je Ana bila zadnji put ovde”, pokazuje rukom njena komšinica koja nas je zamolila za diskreciju. “Tu je bila kad ju je Vučić kasno uveče nazvao, bile smo zajedno. Isto veče se spakovala i otišla za Beograd.”

Isti događaj, aktualna srpska ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ranije je opisivala u srpskim medijima, izbegavajući govoriti o detaljima razgovora.

“Pozvali su me iz kabineta i zamolili da se javim Vučiću. Bilo je kasno uveče, nakon radnog vremena, što mi je potvrdilo da Vučić ima radni dan od 12 ili više sati. U tom trenutku bila sam u inostranstvu, prekinula sam put, vratila se, videli smo se sedeće jutro i kad mi je dao ponudu, rekla sam ‘da’”, rekla je tada u intervjuu za srpski Ekspres, ne otkrivajući da je zapravo bila na odmoru u porodičnoj kući na Krku.

“Samo da joj ne ugrozite privatnost. Sad se bojimo da neće moći doći ako joj oduzmete privatnost”, brine se još jedna komšpinica koju smo sreli nedaleko od kuće Brnabića. Objašnjavamo da je privatnost teško zadržati kad je neko na istaknutoj javnoj funkciji kao što je ministarska. A o kući na Krku prvi su se raspisali beogradski mediji kada je objavljena imovinska karta ministarke uprave.

Ovih dana Ana Brnabić opet je u središtu pozornosti srpskih medija jer joj je, sada kao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić po svemu sudeći uputio novi poziv, onaj da prihvati i funkciju premijerke.

“O tome sam saznala iz medija, a ne od Vučića”, izjavila je Brnabić sredinom sednice za RTV Vojvodine, priznavši da bi razmislila o toj ponudi.

Glavna kandidatkinja

A dok ministarka Brnabić razmišlja, u Srbiji ne prestaju špekulacije o budućem premijeru nakon što je dosadašnji Aleksandar Vučić postao predsednik države. Glavni favoriti su osim Ane Brnabić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i lider Socijalističke partije Ivica Dačić. Prema pisanju , za Dačića aktivno lobiraju uticajni predstavnici Srpske pravoslavne crkve i njegov partner Dragan Marković Palma, koji je lakonski poručio da bi premijer trebao “biti domaćin i neko ko ima decu”. Diskriminatorska Palmina izjava jasna je poruka da deo Srbije ima problem s aktuelnom ministarkom Anom Brnabić koja se javno deklarisala kao homoseksualka, a nije ni manjkalo ni prebrojavanja krvnih zrnaca, u ovom slučaju – hrvatskih.

Potencijalna predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, zaista ima hrvatske korene, a njeni preci živeli su prema crkvenim knjigama u Staroj Baški još 1673. godine. Novu kuću Brnabića u Staroj Baški sagradili su deda i baka 1980. godine, a danas je u vlasništvu Ane iako je koriste i drugi članovi porodice, ponajprije stariji brat Igor koji takođe živi u Beogradu. Na pitanje kako je porodica dospela u Beograd, komšije odgovaraju da je deda bio vojno lice pa se davno pre izbijanja Domovinskog rata preselio u Srbiju.

Od Krka do Londona

Ana Brnabić rođena je u Beogradu 28. septembar 1975., gde je završila osnovnu školu i Petu beogradsku gimnaziju. Nakon srednje škole 1994. odlazi u SAD na Northwood University (Michigan), gde 1998. završava studije poslovne administracije. Školovanje nastavlja u Engleskoj, gdje na University of Hull stiče MBA diplomu iz marketinga.

“Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se snađeš, radiš u kafiću. Dok sam bila na magistarskom u Engleskoj, delila sam flajere u Londonu za jednu školu engleskog jezika da bih zaradila pet funti na sat, a izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci”, ispričala je A. Brnabić o svojim studentskim danima u jednom razgovoru za beogradske Novosti.

Susjedi u Staroj Baški o njoj imaju samo reči hvale. Ne mogu nahvaliti “svoju” Anu koja je uz sve završene škole i uspehe u karijeri ostala jednostavna “cura iz sela”.

“Ponaša se najnormalnije, uvijek prva pozdravlja, neko vreme su imali gliser, a poslednjih godina vozi terenac Tojota RAV”, rekao nam je još jedan komšija, Senad, koji se Brnabića seća još iz detinjstva. “Kupali smo se i družili još kao deca, svako leto, Ana i Igor, njen stariji brat. Oni su ‘prva liga’ ljudi, čisti pozitivci. Evo, i prošlog leta me zvala na pivo”, pohvalio se njen vršnjak.

Dok je u Staroj Baški za vreme leta bila tek “cura iz sela”, Ana Brnabić polako je iz Londona nakon univerzitetske počela graditi političku karijeru. Još u vreme studija u Engleskoj počela je raditi kao osoba zadužena za odnose s javnošću u Srpskom informacijskom centru, kojem je glavni zadatak bila održavanje veze između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji s civilnim medijima u Velikoj Britaniji. Nakon povratka u Srbiju, nakratko radi kao PR na Programima za agrarni razvoj pod okriljem EU, da bi potom radila na projektima USAID u Srbiji. Karijera je kasnije vodi u američku kompaniju za razvoj vetroelektrana Continental Wind Serbia, gdje je bila direktorica sve do odlaska na ministarsku funkciju.

Paralelno s navedenim, Ana Brnabić bila je i društveno angažovana kao predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a osnovala je i vodi privatnu PEKSIM fondacija, koja stipendira studente iz Srbije i Makedonije koji žele magistrirati na Cambridgeu pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i stave na raspolaganje državnoj upravi.

“Ljudi me pitaju zašto sam s jedne uspešne i fantastično plaćene pozicije, s karijerom koja je bila puna perspektive za napredovanje, prihvatila Vučićevu ponudu. Sa svojom 41 godinom sam situirana i mogu sebi dopustiti to da radim u Vladi i da ne očekujem ništa materijalno”, odgovorila je pre devet meseci novinarima zašto se prihvatila slabije plaćene političke funkcije.

No pravo je pitanje zašto je Ana Brnabić, kao deklarisana pripadnica LGBT zajednice i pristalica reformskih stranaka u Srbiji, pružila ruku Aleksandru Vučiću. Čini se da je deo odgovora (i) u tome što je upravo Vučić prvi premijer koji je u Srbiji organizirao LGBT paradu.

“Imala sam predrasuda prema Vučiću dok ga nisam upoznala”, izjavila je ovih dana Brnabić. “Vučić je čovek koji je učinio sve što sam očekivala da će učiniti Demokratska stranka od 2000. naovamo. Pitam se je li moguće da DS nije mogao osigurati organizaciju gay parade? Meni je to neverojatno. Da stvar bude mnogo, mnogo gora, imali smo izjave čelnika DS-a: Ej, ja sam protiv toga, ja se ograđujem, ja nisam gay. U Vučićevoj vladi se niko nije ograđivao, niko nije raspravljao, to je ljudsko i ustavno pravo. Kako bih vam rekla, to je za mene ‘ćao’, ‘zdravo’”, poručila je Brnabić koja, dodajmo, nije ni članica Vučićeve stranke.

Svojevremeni izbor Ane Brnabić za ministarku državne uprave i lokalne samouprave ipak je obeležila upravo njena seksualna orijentacija. Kao deklarisana pripadnica LGTB populacije, odmah se našla na udaru srpskih medija. Dok su srpski tabloidi izmišljali šašave naslove poput onog “Otkrivamo kako je ministarka smuvala ribu”, Ana Brnabić baš nikad nije javno govorila o svom privatnom životu.

Jasno, kad je prihvatila funkciju ministarke, imala je otvoren razgovor s tadašnjim premijerom Vučićem.

Samo rezultati

“Kao što je i Vučić rekao, otvoreno smo razgovarali o tome. Za mene postoje dva aspekta. Prvi, nisam želela to potencirati zato što mislim da to nije moja karakterna osobina, niti je u mom CV-u. S druge strane, htela sam svoju orijentaciju kriti iz tog aspekta o kojem smo pričali. Mislim, ako radim neki posao i ako me neko pita: OK, jesam, ne znam je li to problem, nije problem, tako je, što ćemo sad, što je, tu je. Tako da smo pričali otvoreno o tome, ja sam mu rekla, njemu nije smetalo, štaviše, bio je potpuno otvoren prema tome. Kao što je i rekao, zanimaju ga rezultati, zanima ga čime ja mogu pridonijeti. Videćemo svaki dan mogu li ja ili ne mogu nešto napraviti u državnoj upravi. Je li to velika stvar za Srbiju? Pa, ne znam što bih vam rekla. S jedne strane, mislim da jest; s druge, jako volim svoju zemlju i vjerujem u nju i u njene ljude. Ne mislim da je ona toliko strašno konzervativna koliko pričaju. Nadam se da Srbija, iako nije, svakako postaje zemlja u kojoj niko nema problem s tim, ali na kraju krajeva, u kojoj se to ne potencira kao osnovna karakteristika nekog čoveka.”

Imovinska kartica

Zbog doprinosa LGBT populaciji u Srbiji, Ana Brnabić je dobila i nagradu Duga za 2016./2017. godinu. Reč je o nagradi koju Gay Straight alijansa (GSA) dodeljuje već pet godina, a ustanovljena je radi poticanja i afirmisanja, promocije i zaštite osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

“Ne želim biti brendirana kao LGBT ministarka jer ni druge ministre na brendirate kao straight ministre”, požalila se ovih dana u tom kontekstu Brnabić i u razgovoru za srpski Vice.

U Staroj Baški, čini se, iako ostrvsk sredine znaju biti zatvorene, nemaju predrasuda prema poznatoj sugrađanki.

“Nismo mi zadrti kao što neki misle”, objašnjava nam jedan meštanin, objašnjavajući da su upravo oni među prvima na Jadranu još pre pedeset godina prihvatili – nudizam. “Nemojte raditi šušur bez potrebe”, dobacuje nam drugi, ne krijući nezadovoljstvo što se novinari motaju po njihovu malom mestu.

A jedan od povoda za naš dolazak u Staru Bašku bila je objava imovinske karte ministarke, a možda i nove premijerke Brnabić. Reč je o relativno opsežnom dokumentu u kojem je starobašćanska vila od 167 kvadratnih metara samo jedna od devet upisanih nekretnina. Iako se u imovinskoj karti ne vodi kao nekretnina, jedna od većih vrednosti Brnabića zapravo je parkirališno mesto koje imaju iznad kuće jer se u zbijenoj Staroj Baški prostor za parkiranje i izvan sezone plaća – zlatom i smatra se pravim bogatstvom.

Prvi na popisu imovine Ane Brnabić stan je na beogradskom Dedinju u blizini Belog dvora, površine 328 kvadratnih metara, koji je kupila 2014. godine. Po vrednosti sledi još jedan stan u Beogradu, na Vračaru pokraj hrama Svetog Save površine 85 m2, u kojem je trenutno privatni dečji vrtić, i kuća na beogradskoj Paliluli od 103 m2 u kojoj živi majka Ružica. Impresivan popis uključuje još vikendicu u Grockoj, koja je u vlasništvu brata Igora, te zemljišta u Beogradu i na ostrvu Krku (8900 m2), uključujući jednu devastiranu šupu od 30 kvadratnih metara.

“Nemojte me slikati”, viče još jedna komšinica koja šeće sa stafordom oko kuće trenutno najpoznatije, iako povremene, Starobašćanke. “I pustite Anu na miru”, dodaje.

Ostavljamo na miru i Anu i komšije. Mešalice zuje, grade se apartmani, meštani čekaju turiste, među kojima bi se uskoro mogla naći i srpska ministarka, a možda nova – premijerka. Ko će ga znati.

“U Staroj Baški se svi rađaju s malom maturom, ništa nas ne bi čudilo”, zaključuje još jedna komšinica dok nas ispraća prema Puntu.

(INTERMAGAZIN, Jutarnji list)

 

KOMENTARI30 komentara

 1. Harry Neron says:

  Pomešano sve i svašta. A ponajviše imovinska kartica iz koje se vidi tačno šta je njezino a šta je familiarna svojina ili od drugih članova familije ali se sve prikazuje kao vlastništvo Ane Brnabić.

  • Ruski Agrokor says:

   Alo,Njofra,to vas Jutarnji pise,jel ti mozak provrio od kopanja po kontejnerima na suncu u smrdljivoj Kroejsiji ???

  • Djenka says:

   Pa srbija nije bolje ni zasluzila..kod vas i taci moze biti precednik..i sta biste vi uradili?zato cutite

 2. Ruski Agrokor says:

  Lipa si lipa, homici ti slice, lipa si lipa, lipo tvoje lice :-))))))))))))))))

  • Miroslav Petrović says:

   Miroslav Voleo bih da ih sve skuvam u velikom kazanu, i pozovem sotonu da ih pojede.

 3. Joca says:

  Hravatska lezbejka sa oooooogromnim iskustvom i expertizom za mesto srpskog premijera... Ima li kraja stetocinskom vodjenu Srbije... A u Septembru stupa na snagu zakon o prodaji srpske zemlje strancima... sve gore od goreg... Lepo se sklonio na predsednicku funkciju odakle ga samo u krvi mogu skinuti... pa ce lagano sad preko premijerke da menja ustavi i da nam proda i Kosovo! Sta je sa ovim narodnom... dal je toliko glup i slep????

  • Psiho says:

   Glup, nepismen, glup i opet glup.Totalno glup.Toliko glup, da bi nam trebalo deset puta više psihijatara nego što ih imamo.

  • Istrijan says:

   Držao sam da se tako ogavne komentare mogu čitati tek na hrvatskim sajtovima!

 4. RS says:

  naterati us....m motkom...

 5. kuka says:

  To njoj njeni zemljaci pomažu da dobije mesto u Srbiji, da zavrće uši mrskim Srbima i njima namešta kojekakve zgodacije. Govore nam kako je ona bogata, a mi Srbi, poznati kao belosvetske budale, zaključićemo da neće krasti i odmah je prihvatiti. Ko zna kakvu su joj namenu smislili svi oni, Ameri/Britanci čiji je ona verovatno kandidat, Hrvati koji se nadaju značajnoj koristi, homoseksualci koji takodje računaju na nju. Samo mi se ne možemo nadati ničem dobrom.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Meni ne smeta što se ona izjasnila kao lezba,ali mi smeta njeno hrvatsko poreklo.Smeta mi jer su oni nad nama Srbima dva puta izvršili genocid.Svako može,hrvat ne može.To treba svakome da bude jasno.

   • Bambula says:

    Red je da vam nakon Ivaniša i Stjepana Berislavića te Josipa Broza Tita vlada još jedan Hrvat, odnosno Hrvtica u ovom slučaju. :-D

  • Istrijan says:

   "Izvinite" a šta "p....kad niste iz Splita"!

 6. goran says:

  Predlazem Azdejkovica za sefa NATO-a.

 7. deda mraz says:

  Komunisticki sljam samo nastavlja sa unistavanjem Srba jer ova nazalost srpkinja ciji je tata srbin i normalo vojno lice mora objasniti kako je dosla do funkcija koje se mogu dobit samo ako CIA odobri a tata vojno lice, logicno jer je zajedno sa tatom koji je odgojio naucena da mrzi Srbe jer su oni najveci neprijatelji komunistickom sljamu.

 8. Lazar says:

  Bajurino, kumim te Bogom, vodi ovu nazad i daj nam Kolindu... Ona makar voli onu mušku stvar...

 9. miroslav says:

  AV i dalje ispunjava zapadne muzicke zelje. Sve ce se to obiti Srbima o glavi a oni i dalje neka nemo posmatraju od danas do sutra. Zemljo otvori se!

 10. Hedona says:

  Nije ljudi to ništa bitno, ni što je Hrvatica ni što je lezbejka ni koliko kuća ima. Bitno je to za koga radi a vidimo da je Soroseva placenica isto kao i Vučic. Da se mene srpskog patriotu pita ja bih radije doveo hrvatskog generala u penziji Domazeta Davora Lošu na mesto premijera Srbije jer je protiv NWO zla što promovišu i Vučić i Brnabić i Dačić i Palma i Čeda i Beli Tadić i Janković i Nikolić i Drašković i skoro SVI u Srbiji. I više bi on branio interese RS od svih ovih gore zajedno. Sećate li se Nikolića što je štrajkovao glađu zbog Tadićeve politike i jednog rukovanja sa Tačijem? A taj isti Nikolić je uz pomoć svog gazde Vučića ukinuo institucije Srbije na KiM i prekršio Ustav Srbije sa sramotnim Briselskim sporazumom i izdali su nacionalne interese Srbije više nego bilo ko u burnoj srpskoj historiji. I umesto da su odavno u zatvoru zbog toga oni se pokrivajući kao vojska izvlače da što duže zadrže fotelje i da svale svu svoju izdaju na drugoga.

 11. Trifun says:

  Ana ce biti dobra djevojka. Ona ce da radi za nas 100%. Nasi neprijatelji su se prerano obradovali. Slijedi ima jedan veliki hladan tus iz Srbije. Garantovano.

  • kuka says:

   Nemoj da nas zamajavaš! Država i naši životi su suviše ozbiljna stvar da bi se bilo kome verovalo na reč. Ona jeste zapadno kukavičje jaje, jeste Hrvatica koju Hrvati očigledno podržavaju, jeste pripadnica gej populacije, što znači i da će donositi odgovarajuće, za nas štetne zakone, jeste predložena na nezakonit način, i jeste Vučićev izbor. Postoje li gore preporuke, pogotovu za Srbiju kojoj trebaju hitne, energične i zdrave mere za oporavak, a ne neki mutni likovi? Tvojih 100% okači mačku o rep. I vodi je kući ako ti se toliko svidja.

 12. ff says:

  Realna budaletina sa beskorisnim obrazovanjem na zaokruѕivanje. Sve poslove koje je radila su politički potkovani. Zbog ovakvih kretena širom sveta počeo sam da cenim zaavarivače, šofere, električare... Ljudi koji nešto znaju da rade, ove budaletine širom sveta su uništile čega su se dotakle

  • Kuka says:

   ff, ovo je NAJJACI komentar na koji sam naisao u 30 zadnjih godina. Ja nisam ni u snu ocekivao da ima jos neko osim mene ko je to shvatio. Svaka cast za opservaciju. Kamo puste srece da je vecina ljudi u Srbiji takva. Svi ti Djulijani, Blerovi, ublehe i fatamorgane, zato je danas svijet u krizi. A ova tuka je prodala svoje bezvrijedno obrazovanje jednom jos neobrazovanijem pokondirenom tikvanu, Vucicu

 13. Kulak says:

  Ti sa Krka možda nisu genocidne beštije i šovinisti kao oni iz Zapadne Hercegovine ali nama Srbima sigurno ne žele dobro.

 14. Biogradlija says:

  Krvna zrnca su jako važna zato što čoveka prvenstveno formira kućni odgoj.Nisam ja žestoki Srbin zato što su me tako učili u školi,već zato što su me tako odgojili majka i otac.

 15. Saša says:

  Dobro da je Srbi nisu razotkrili....glupi pa to ne mogu !

 16. Neša says:

  Osim zagoraca sve drugo i hrvatskoj su srbi. Govoriti istim jezikom, prezivati se Milošević,Vuković...šta mogu biti osim srbi. Cela ta obala nikada nije bila hrvatska niti se danas ti stanivnici osećaju kao hrvati. Čak je slavoncima nekada najveća uvreda bila nazivati ga hrvat. Ali otimanje od srpskog bića traje vekovima i kao što vidimo ne prestaje ni danas. I za to smo često i sami bili krivi. Sada nam otimaju zemlju,kulturu,naučnike,istoriju...Ana nikako ne može biti hrvatica. Medjutim,nije u tome stvar. Stvar je i to ke jedino bitno,da li ona radi svoj posao kako treba. Iako uvek može bolje, što se mene tiče korektnija je,kulturnija,obrazovana više i bolje nego svi pre nje od dolaska izdajničkog DOS-a. Setimo se samo karikatura u likovima poput Tadića, Cvetkovića, Koštunice i plejade nepismenih anti srba čije su jedine karakteristike uništavanje sopstvene države, poltronstvo premq zapadu,laž i lični lopovluk.

  • DOK says:

   Upravo...tako...Na ostrvima su ziveli samo Srbi i Italijani..Hrvati su bili i Zagorju i okolini..Krleza je o tome pisao...da su Hrvati zivalj koji se nalazi pko Sljemena i severno od njega..

  • Ranka Cicak says:

   Bravo!Osim Vas,svi koji su se ovde javili,su toliko nepismeni,neobrazovani i prosti,da se normalan covek plasi da opet ne zavladaju u nasoj zemlji.A prica o Ani je toliko humana i poucna,da uliva hrabrost u nasu buducnost.

 17. petrovgrad says:

  Ne čitam njene misli, ali javno nastupa veoma patriotski i državnički. Kad uporedim nju i Mirka Cvetkovića, Ana je za Mirka Milunska Svić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *