„Hrvati sada svojataju Teslu, a palili su mu kuću“

„Hrvati sada svojataju Teslu, a palili su mu kuću“

2 jula 2013

STRBACDirektor Dokumentaciono-informativnog centra Savo Štrbac izjavio je Srni da smatra da će Hrvatska biti gora prema Srbiji tokom približavanja EU, nego što je to bila Slovenija prema Zagrebu, te ocenio da je apsurd što Hrvati sada svojataju naučnika Nikolu Teslu i književnika Ivu Andrića.

Štrbac je rekao da ne veruje Hrvatima da će održati obećanje da neće praviti prepreke Srbiji na putu ka EU kao što je to njima činila Slovenija, jer je Hrvatska mnogo puta do sada izigrala mnoge dogovore.

„Možda sam ja subjektivan, ali ja njima ne verujem ništa… Uvek govore da neće oni biti kao što je Slovenija njima radila, ali ja mislim da će oni biti gori prema Srbiji nego što su bili Slovenci prema njima, samo će to raditi malo perfidnije, praviti te probleme, neće otvoreno“, rekao je Štrbac.

On naveo da je dovoljno reći da je vlast promenljiva i da su katolički biskupi putem Biskupske konferencije, kao i viktimološko društvo i stranka HDZ uputili apel hrvatskoj vladi da ne povlači tužbu za genocid bez referenduma.

Štrbac je naveo da će razgovora o povlačenju tužbi za genocid Srbije i Hrvatske biti, ali da se on nada da neće biti postignut dogovor do jeseni, kada bi već u septembru trebalo da bude određen početak glavnog pretresa pred Međunarodnim sudom pravde i bilo bi suludo posle toga i povlačiti ih.

Što se tiče pominjanja Tesle i Andrića kao jednih od najvećih Hrvata, Štrbac je rekao da je to čudno pominjanje Andrića, a apsurno pominjanje Tesle, jer su mu Hrvati pre nekoliko godina rušili kuću i spomenike i preimenovali trg u Gospiću.

„Oni su zaslepljeni mržnjom prema svemu što ima veze sa srpstvom i Srbima. Tako je i sa Nikolom Teslom. On je njima bio četnik, neprijatelj, a ne naučnik svetskog glasa. Da bude apsurd i danas su srpska sela, gde ima povratnika, i dalje u mraku, iako Hrvati slave čoveka koji je osvetlio celi svet, a ne mogu sela u Lici i Dalmaciji gde je on rođen“, rekao je Štrbac.

Navodeći da je navikao da Hrvati svojataju Teslu, iako on nema veze sa hrvatskom državom jer je bio državljanin tadašnje Austrougarske, niti je podržavao fašističku Pavelićevu Hrvatsku /NDH/, Štrbac kaže da je vrlo interesantno i pominjanje Andrića, koji nije živio u Hrvatskoj.

Štrbac ocenjuje da, kada je reč o pravima Srba u Hrvatskoj kao što su obnova kuća, neisplaćene penzije i štedni ulozi i stanarska prava, ulaskom Hrvatske u EU ta prava Srba neće biti diskriminisana u evropskim propisima i pravnim okvirima, nego u praksi, i neće biti primenjivana.

On je rekao da u izbegličkog srpskoj populaciji postoje dva suprotna mišljenja povodom ostvarivanja njihovih prava nakon ulaska Hrvatske u EU, odnosno jedni misle da će se to brže i pravednije rešavati, a drugi misle da će biti još gore, jer je Hrvatska ostvarila svoj cilj da uđe u EU i nema više za šta da se vrši pritisak na nju.

„Ja zastupam srednje mišljenje, da neće biti ni gore niti bolje i da će rešavanje srpskih problema ići tempom kakvim je išlo u poslednjih godinu ili dve“, rekao je Štrbac, navodeći da će Srbi moći, posle obraćanja hrvatskim sudovima, da idu na evropski Sud za ljudska prava.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na svečanosti u Zagrebu, povodom ulaska Hrvatske u EU, poželio da „hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti“ i kao primere te posebnosti naveo imena „najpoznatijih Hrvata ikad“, a na prvom mestu Nikolu Teslu, a potom i Ivu Andrića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *