HRVATI SE IŽIVLJAVAJU NAD SRBIMA – Traže od Srba da plate sopstveno

HRVATI SE IŽIVLJAVAJU NAD SRBIMA – Traže od Srba da plate sopstveno

8 maja 2014

Komemoracija Bleiburg 160509U svakoj zemlji, koja bar donekle poštuje privatnu svojinu, pre svega bi trebalo da budu kažnjeni oni koji su prisvojili tuđe vlasništvo ili su ga koristili bez volje pravih vlasnika. Ali ne u Hrvatskoj, pogotovo kada su u pitanju Srbi, bar ako je suditi po poslednjoj presudi Županijskog suda u Karlovcu. A u tu presudu je stala nesrećna sudbina Petra Kunića, Srbina iz Krnjaka kraj Karlovca. On je prvo proteran iz svoje kuće, koja je zatim zapaljena i opljačkana, da bi je, mnogo godina posle havarije, dobio natrag, ali uz račun na osnovu kog mora da plati sve što je u kuću „uložio“ Vinko Petrović, Hrvat koji se u nju uselio posle „Oluje“! A račun je iznosio 200.000 evra, pa kako Kunić nema te pare, kuća ide polovinom maja na bubanj!

Sličnu sudbinu kao Kunićevu proživljava još 13 srpskih porodica iz Krnjaka, koji će svi da ostanu bez svoje dedovine ako ne nađu pare da plate zato što su prvo isterani iz svojih kuća i ono što su oni koji su se u njih nasilno uselili posle sa njihovim domovima radili.

– Da bi ovakvu odluku sprovela, vlast će morati da pređe preko mene – poručio je dr Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, koji je ujedno poručio da hrvatski sudovi sude „po nacionalističkim kriterijima“.

I izazvao bes sudija. Reagovao je Đuro Sesa, predsednik Udruženja hrvatskih sudija, i optužio Pupovca da poziva na pobunu i da bi zbog njegove izjave trebalo da reaguju „tela koja pokreću kazneni progon“. Ukratko, valjda, da i Pupovac odgovara što je upozorio na krajnje nelogične sudske odluke. „Optužiti celu jednu vlast u Republici Hrvatskoj da je šovinistička, pristrana i poticana rasnim razlozima prelazi sve do sada viđene granice folklora“, kaže Sesa.

Lider Srba u Hrvatskoj, dr Pupovac, za „Novosti“ kaže da je želeo da upozori na stanje u hrvatskom pravosuđu u vreme izbora za Evropski parlament.

– Sramim se kao čovek koji je dvadeset i više godina u hrvatskoj politici i sramim se kao jedan od zaslužnih što je Hrvatska ušla u Evropsku uniju – rekao nam je Pupovac, objašnjavajući da je krajnje nelogično i pristrasno, ali i etnički motivisano jedno ovakvo suđenje, po kojem su privremeni korisnici nekretnina, Hrvati, debelo zaštićeni, a Srbi, vlasnici tih nekretnina, nemaju nikakvu zaštitu.

– Sesa je prvo rekao da ne znam o čemu govorim, a zatim da govorim motivisan niskim porivima i da na osnovu pojedinačnih slučajeva generalizujem i zaključujem o stanju hrvatskog pravosuđa. A i te kako znam o čemu govorim, jer se o slučaju Kunića i sličnima bavim već dvadesetak godina.

Pupovac kaže da se svih tih godina susretao sa etnički motivisanim suđenjima i presudama, za što ima i dokumentaciju.
I zato zalaganje za ispravljanje višegodišnje nepravde koju proživljava Kunić i mnogi drugi nije motivisano niskim porivima. Upravo suprotno – kaže Pupovac.

NIKO NIJE POMOGAO

Petru Kuniću nije pomoglo ni što mu je za pravo dao sud u Strazburu, ni što se za njegov slučaj zauzeo i hrvatski predsednik Ivo Josipović. Kuća njegovih roditelja, u kojoj je pre rata bio restoran, tako bi mogla i po drugi put da bude oduzeta pravom i jedinom vlasniku.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. velimir says:

  OVO JE SLIKA PRAVE AMERIČKO-NACISTIČKE EVROPE.

 2. Dušan says:

  "Pupovac, za „Novosti“ kaže da je želeo da upozori na stanje u hrvatskom pravosuđu u vreme izbora za Evropski parlament." Kako se toga sjetio pred izbore za EU parlament, na kojima je kandidat na listi vladajuće partije? I sam je mnogo pomogao da ovakva Hrvatska uđe u EU, kršeći mnoga prava Srba iz Hrvatske. Još uvijek je predsjednik spoljno političkog odbora Sabora Hrvatske. Šta je do sada radio? Ovo je čista predizborna aktivnost u kampanji za lični Pupovčev interes.

 3. Dusan says:

  Nama su Hrvati koristeci falsifikovano ovlascenje prodali kucu za koju se sudimo od 1999 godine, dakle petnaest godina. Naravno sudovi su na strani lopova i prevaranata. Moze se desiti da izgubimo kucu na pravdi Boga. Mi nismo izbeglice, kuca je nasa dedovina u Hrvtskoj.Postovanje privatne imovine u Hrvatskoj ne postoji i to je sramota za Evropsku Uniju koja je primila Hrvatsku u clanstvo. To je sramota i za Katolicku crkvu za koju vazi uverenje da je zastitnik privatne imovine.

 4. mitovi mitovi says:

  I one silne zapaljene,opljačkane 91-e su bile nečije privatno vlasništvo ;) Tko se lača mača od njega pogiba !!

 5. N.S.-Antika says:

  Oni su uvek sve radili perfudno i zavijeno.A naša glupa politika nas je dovela da živimo zajedno.Dragomije što su se odvojili ali mi je žao štosu proterali nevini srpski živalj i sa 35 % sveli na 3-4 % smišljeno od strane vatikana realizovano od strane Genšera i Nemačke.Daleko im kuća !!!

 6. ZoranM says:

  Kada zvanične institucije jedne države sprovode ovakvu 'pravdu', onda je sve jasno svakom normalnom umu. Dokle god NDH-azija bude imala velikog tatu (SAD) i veliku mamu (Nemačku) iza sebe, radiće ovakve nesuvislosti na štetu srpskog ali i svog naroda. Zašto svog - zato što od njih dugoročno pravi nemoralne kretene koji će u svakoj novoj prilici činiti iste ili slične zločine u kojima ne vide ništa nečasno. Jadno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *