Hrvati se plaše Er Srbije

Hrvati se plaše Er Srbije

1 avgusta 2013

go-aroundUlazak Etihada u srpski Jat ozbiljno će uzdrmati poziciju hrvatskog nacionalnog avioprevoznika Kroacija erlajnsa, ali i aerodroma Zagreb u regiji, prenosi B92.

Kako piše zagrebački Večernji list, dok će Er Srbija uz pomoć arapskog kapitala povećavati svoju flotu i broj destinacija, Kroacija erlajns će zbog evropskih pravila o zaštiti tržišne konkurencije, zato što je primila državnu pomoć, morati da smanjiti broj aviona i broj destinacija, prenosi SEEbiz. eu.

Nakon što i službeno postane strateški partner srpskog nacionalnog avioprevoznika, Etihad će za 49 posto udela u srpsku nacionalnu aviokompaniju uložiti 100 miliona dolara i odmah promeniti ime JAT-a u Er Srbija .

Strateški partner iz Emirata flotu Er Srbija odmah će obogatiti s dva airbusa 319, a do kraja godine s još osam takvih aviona, piše Večernji list.

Er Srbija bi s novim avionima u svojoj floti trebala uvesti 14 novih destinacija u red letenja, a među tim novim destinacijama navode se Bejrut, Bukurešt, Kairo, Kijev, Ljubljana, Prag, Varna…

I dok će Air Serbia povećavati flotu i broj destinacija, Kroacija erlajns će ove zime verojatno prestati da leti iz Dubrovnika u Frankfurt, a mogao bi biti smanjen i broj letova iz Zagreba u Pariz.

„Kroacija erlajns prilagođava se tim zahtevima u skladu s mogućnostima, odnosno strukturom flote. Promene u redu letenja, pre svega, rezultat su provođenja programa restrukturiranja i nužne su kako bi se program proveo u zadanim rokovima i ostvarili postavljeni ciljevi“, naveli su u toj kompaniji.

Na pitanje kako će se ulazak Etihada odraziti na njihovu tržišnu poziciju odgovaraju da ne komentarišu poslovne odluke drugih kompanija, zaključuje Večernji list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *