ХРВАТИ СЕ ВРАЋАЈУ НА СТАРО – НАПАД НА БАНСКЕ ДВОРЕ: Ево због чега опет актуелизују овај случај

HRVATI SE VRAĆAJU NA STARO – NAPAD NA BANSKE DVORE: Evo zbog čega opet aktuelizuju ovaj slučaj

2 januara 2019

Aktuelizacija napada avijacije JNA na Banske dvore u Zagrebu, posle 27 godina, posledica namere Hrvatske da reafirmiše sopstvenu sliku o tom sukobu.

To je rekao vojni analitičar Aleksandar Radić i istakao da po hrvatskom viđenju to nije bio sukob sa indikatorima koji ukazuju na dogovore političkih vođstava, već isključivo srpska agresija, zbog čega čitava priča može imati i šire posledice na odnose dve zemlje i čitavog regiona.U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da Hrvati imaju ozbiljan politički motiv da od tog pomalo zaboravljenog slučaja naprave aferu i da ga politički instrumentalizuju.

„To nema dodirne tačke sa stvarnim zbivanjima tog dana u centru Zagreba. Šta god da se dešavalo tamo. Hrvatskoj je najvažnije da pokaže da je taj rat bio totalni. Njihovo nastojanje je da prikažu sled događaja kao agresiju i sačuvaju crno-belu sliku o agresiji koja je došla sa istoka. U potpunosti se zanemaruje činjenica da je u Zagrebu postojao veliki garnizon JNA, da je bilo jedinica na aerodromu Pleso i da je tu reč o vojsci federacije koja je funkcionisala. To je stvarna politička podloga koja može da proizvede teške posledice na odnosu u regionu, posebno sa Srbijom“, rekao je Radić.

Hrvatska je zatražila od Beograda da piloti JNA koji su bombardovali Banske dvore budu ispitani, jer kako tvrdi Hrvatsko tužlaštvo, njihov cilj je bilo ubistvo tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana. Kako je ranije objavljeno, u Specijalnom sudu u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske u četvrtak, 27. decembra ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore u vreme kada su se tu na sastanku nalazili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsednik savezne vlade Ante Marković.

Radić je ocenio da Zagreb želi do pričom o pokušaju likvidacije tadašnjeg političkog rukovodstva Hrvatske pokaže da taj rat nije bio dogovorni.

„To je početak i kraj analize svega što se sada dešava u pravosuđu. U potpunosti je reč o potezu koji funkcioniše na talasu stava da treba po svaku cenu afirmisati i zaštititi ono što se u Hrvatskoj naziva naučno dokazana istina o ‘Domovinskom ratu’. Tamo postoje strateška dokumenta iz oblasti odbrane koja ne dozvoljavaju da se raspravlja o događajima iz devedesetih i o naučno dokazanim istinama o ratu. Pokušava se etablirati pojednostavljena slika u kojoj ne postoje bezbrojni sivi tonovi kojih se sećaju svedoci tog vremena“, rekao je on.

Radić je dodao da takav pristup može da kao posledicu ima brojne političke pritiske na Srbiju na putu pridruživanja Evropskoj uniji ili čak i da proizvede pitanje ratnih reparacija, zbog čega tom slučaju treba da se posveti puna pažnja.

On je kao poseban apsurd naveo da su u brojnim sličnim napadima avijacije JNA na hrvatske ciljeve bilo i pilota hrvatske nacionalnosti koji su kasnije prešli u hrvatsku vojsku, pa čak i slavljeni kao ratni heroji i koji nikada nisu bili podvrgnuti sličnom ispitivanju.

Kao primer on je naveo napad šest Migova 21 na hrvatsku vojnu kolonu septembra 1991. godine u kojoj je direktno učestvovao jedan hrvatski pilot koji se danas doživljava kao ratni heroj.

„Godinama posle rata naša je policija, na osnovu molbe hrvatskog tužilaštva, ispitivala pilote koji su leteli u toj akciji a sada žive u Beogradu, dok tog hrvatskog pilota niko ništa nije pitao. Jedan od aviona bio je dvosed i pilot (Hrvat) koji je sedeo u prvoj kabini obavio je najveći deo posla. On je danas vojni penzioner u Hrvatskoj i oslobođen je odgovornosti, dok je o tom slučaju ispitivan pilot iz Srbije koji je leteo na drugom sedištu, iako je on tehnički više bio svedok nego učesnik događaja. Dakle, nije ovde reč o značaju napada, nego o tome kakva je politička konstrukcija napravljena oko toga“, rekao je Radić.

KOMENTARI5 komentara

 1. kwaka says:

  Pa ni Titovi komunisti nisu ovako isporucivali krvnike iz NDH kako Srbi isporucuju svoje vojnike na "saslusavanja" i dalje procedure. Psiholoski rat da se unisti volja Srba da se bore za svoju otadzbinu se nastavlja i dan danas. Kad Beogradska anti-srpska govna nestanu tek onda srpski narod moze ponovo poceti da se uzdize.

 2. Baracuda says:

  Što ne traže od Amerike da im isporuče one koji su otrovali Tuđmana....????

  • Pravda says:

   Ne smiju, ustase bi radije da su njofru tad lisili zivota ti pikloti pa mi mogli Srbe stalno optuzivati, ko sto optuzuju za onog komunistu stipu radica

 3. Vesko says:

  Pa ta dva pilota su to uradili na svoju ruku, bez icije naredbe! Jer da je postojao plan da se sprijeci rat antisrpski komunisti Jugoslavije koji su upravljali i JNA ne bi samo snimali te konvoje oruzja iz Madarske, nego bi ih blokirali ili razoruzavali!! Rat je prije svega htjela Hrvatska kako bi svojim provokacijam i ustaskom simbolikom digla srpski narod na oruzanu pobunu i onda ih protejerala uz pomoc NATO! Hrvatska je mogla mirnim putem da ostvari svoju nezavisnost ali to nije htjela. Ta dva hrabra pilota koja su poksali da likvidiraju Mesica i Tudmana su mislili da bi to sprijecilo rat ali cak i da su uspjeli u njihovoj likvidaciji rat bi se opet vodio.

 4. deda mraz says:

  Sto mila djukanovica ne traze sto je dubrovnik bombardovao ili vodju srpske garde vuka draskovica sto je sa udbinim ubicama bio u Gospicu da obiljezi gde su Srbi da bi ih ustase lakse mogle etnicki ocistiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *