HRVATI: Srbi nam kradu pesak, pa nam ga prodaju

HRVATI: Srbi nam kradu pesak, pa nam ga prodaju

21 septembra 2013

Barza pesakPesak koji protekne Dravom kraj Osijeka vade preduzeća iz Srbije i prodaju ga u Hrvatskoj, pišu regionalni mediji.

Naime, kako se navodi, zakonom je bila zabranjena eksploatacija peska. Stari zakon je izmenjen, ali još nije postao operativan.

Zbog ekstremno visokog vodostaja plovidba Dunavom i Dravom bila je obustavljena gotovo ceo jun, a već duže vreme rečni brodari i lučki kapaciteti pretovarni zbog opet ekstremno niskih vodostaja ponovo smanjuju promet.

Luka Tranzit trpi velike gubitke i zbog, u skladu sa Zakonom o vodama iz 2010. godine, zabrane eksploatacije peska iz Drave, kaže Dalibor Džojić, direktor Nexe grupe.

Zbog nemogućnosti vađenja peska njena skupa mehanizacija specijalizovana za te poslove, kao i ljudstvo, poslednje 3-4 godine stoje neiskorišćena, a pesak koji protekne Dravom kraj Osijeka posle vade kompanije iz Srbije pa ga prodaju upravo u Hrvatskoj, pa i Luci Tranzit , piše Glas Slavonije a prenosi Tportal.

Iako je 18. maja ove godine ipak došlo do izmena Zakona o vodama , on još uvek nije operativan, jer su za to potrebni još pravilnici a zatim konkurs za koncesije, a rok za to niko ne zna. A da apsurd svega toga bude još veći, trebalo bi istaći istaći da je do početka ove godine samo u Luci Tranzit utvrđeno više od milion kubnih metara nataloženog peska, koji sada u velikoj meri ograničava uplovljavanje brodova u luku.

Pesak je potreban za gradnju drumskog koridora 5C kroz Baranju, drugog kraka južne osječke obilaznice , 72 miliona evra vrednog projekta za pročišćavanje otpadnih voda Vodovoda Osijek, ali i drugih građevina.

Potrebne su ogromne količine peska, a ukoliko se nešto brzo ne promeni, pesak će se kupovati iz Srbije, zaključuje T portal.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *