Хрвати траже нову БиХ

Hrvati traže novu BiH

2 marta 2015

bosnian-flag 435Hrvatski narodni sabor usvojio je Deklaraciju kojom se traži reorganizacija BiH, ali i novi ustav na novoj međunarodnoj konferenciji o BiH!

– S obzirom na to da smo postojeći ustav dobili na međunarodnoj konferenciji kao deo mirovnog sporazuma i uz garancije Saveta bezbednosti UN, smatramo, ako unutrašnjeg konsenzusa nema, da je logično da BiH dobije novi ustav na novoj međunarodnoj konferenciji o BiH. Ustav koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda – navodi se u Deklaraciji.

Predsednik Glavnog veća HNS Božo Ljubić rekao je da se deklaracijom predlaže federalni model uređenja BiH, navodeći da to ne vodi nikakvoj podeli BiH. Ljubić je rekao da se traži i promena zakona o vladama entiteta tako da bude neophodna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama.Politički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović za „Novosti“ kaže da je HNS pokazao visok nivo nepoznavanja međunarodnih odnosa. On je istakao da HNS nije smogao snage ni da kaže da traži „treći entitet“, a kamoli da pomene Republiku Srpsku.

– To je podvala kojom pokazuju da nisu dobronamerni ni prema Srpskoj, ni prema srpskom narodu, ni regionu, ali ni prema sebi, smatra Popović i dodaje da je verovatno za ovakve stavove zaslužna pobeda desnice u Hrvatskoj.

Za Narodni demokratski pokret poruke sa zasedanja HNS nisu iznenađenje. – Nebrojeno puta smo upozoravali na opasnost raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i na aspiracije Hrvata – navode u NDP.

PONOVO ČOVIĆ

Za predsednika HNS ponovo je izabran Dragan Čović, predsednik HDZ BiH i član Predsedništva BiH. Nije imao protivkandidata. HNS je usvojio i izjavu o proteklom ratu.

(Večerwe novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Putin says:

    Nije Klita_novic pobijedila slucajno..sve je namjesteno kao u Srbiji Vucic ..sve je izrezirano..uskoro slijede veliki problemi u BiH..pod pokroviteljstvom Zapada,,Ukrajina II..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *