ХРВАТИ ТВРДЕ: Ево када ће се решити спор између СРБА и ШИПТАРА

HRVATI TVRDE: Evo kada će se rešiti spor između SRBA i ŠIPTARA

5 jula 2020

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske Davor Bernadić smatra da je Evropa loše reagovala na spor Beograda i Prištine.

On je istakao da će problem biti rešen kada Srbija i Kosovo budu članice EU i NATO.Bernadić je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“, upitan kako Evropa treba da reaguje na mešanje izaslanika predsednika SAD Ričarda Grelena u pitanja jugoistočne Evrope i „dogovor“ Beograda i Prištine, izrazio žaljenje da je Evropa „loše reagovala na Srbiju i Kosovo“.

„Kosovo je proglasilo nezavisnost i priznato je od strane Hrvatske, ali i posle mnogo godina to proglašenje nezavisnosti nije širom sveta priznato, pa čak ni od svih članica EU. To znači da postoji veliki problem i otvoreno potencijalno krizno žarište u jugoistočnoj Evropi. Problem će biti rešen kada Srbija, a i Kosovo postanu članice EU i NATO, a nadam se da će Hrvatska dobiti priliku da njihov put jasno podrži. To bi trebalo da bude I u interesu EU, pošto se eskalacija nemira mora sprečiti“, poručio je on.

Kada je reč o komemoraciji u Blajburgu, Bernadić ističe da je vreme da se okonča stalno ponavljanje debate o Drugom svetskom ratu, koja, kako kaže, služi samo revizionizmu istorije i za dnevnu politiku.

„Nema o čemu da se diskutuje. U Drugom svetskom ratu, na sreću po čovečanstvo, je poražen fašizam i antifašistička koalicija, kojoj su pripadali i hrvatski partizani, bila je na pobedničkoj strani najstravičnijeg rata u istoriji. Antifašizam je bio i ostao jedini ispravan odgovor na svako pitanje o Drugom svetskom ratu. Nažalost dogadile su se, nakon Drugog svetskog rata, pojedine ili organizovane akcije osvete nad poraženima. U vezi sećanja sve žrtve rata su bile nepotrebne žrtve i sve žrtve zaslužuju poštovanje. Međutim mišljenja sam da Austrija ne treba da bude mesto takvog sećanja, jer su se zločini dogodili na teritoriji Slovenije i Hrvatske“, kazao je on.

Bernadić je istakao da je definitivno neprihvatljivo da na komemoraciji budu fašistički ili ustaški simboli.

Ukoliko se organizuje komemoracija, kako dodaje, ona treba da bude „oslobođena fašizma“, dodajući da su fašistički simboli sramota i pokazuju nepoštovanje prema ljudima koji su poginuli, bilo to za vreme Drugog svetskog rata ili kao posledica, na jednoj ili drugoj strani.

Što se tiče problema sa granicom sa Slovenijom, rekao je da su državne međe unutar EU administrativno pitanje, zbog čega ne viti razlog za spor između suseda, posebno ne sa susedom sa kojim Hrvatska ima više od 500 godina takvu „administrativnu granicu“.

Lider SDP najavio je da za njega, nakon izbora, ne dolazi u obzir koalicija sa HDZ-om ili pokretom Morislava Škora.

„Izabraćemo radije odlazak u opoziciju od formiranja vlade sa te dve strane. Možemo izgubiti na izborima, ali ne smemo i ne možemo izgubiti naše dostojanstvo“, naglasio je on.

KOMENTARI7 komentara

 1. Nikola says:

  Usraška posla, jedno pričaju, drugo misle, treće rade. Hrvatu, turčinu i keru nikad ne treba verovati...

  • Ivana says:

   Bernardić i Komadina dve usraše uništile SDP iznutra potpuno se urušio posao odlično obavljen. Sad neka još više SDP ide udesno i pljuje po Srbima u Hrvatskoj i njihove glasove su izgubili zbog desničarenja a usraške na koje su računali nisu dobili i neće nikada.

  • persida says:

   Sto, bre, vredjas kerove?

 2. da da says:

  Ovi hrvati su stvarno bezobrazni,prisvoje vojvodinu ekonomski,beograd dobiju na dlanu,slavoniju,baranju i zapadni srem dobiju džabe,postave svog premijera u Srbiji,postave još 2-3 ministra,da dokažu nešto..šta još hoćete?

 3. dinki says:

  Biće interesantno gledati kako vam Italija i Mađarska dijele teritoriju tako da nećete imati vremena da gledate naš problem sa albancima,partizani ste postali kada ste vidjeli da fašizam gubi,dotle ste se nemilosrdno obračunavali sa srpskim civilnim stanovništvom nijeste gledali ni pol ni uzrast,logori za djecu su vrhunac po čemu ste jedinstveni u istoriji čovječanstva,nikada više 1918 godina,ove ustaše crnogorske u svome ludilu ni ne slute koliko su u pravu kada nama srbima iz Crne Gore prkosno uzvikuju nikada više 1918 neće više nikada srpski narod oslobađat i praviti države konvertitima svih boja i pasmina.

 4. Archelay says:

  Eh Miroslave.Kazes da je fasizam porazen.Kako porazen kada je EU njen model?Pa njene mesetari koji nam dolaze u Makedoniju da nam kreiraju pamet sto u prevodu znaci"pametno je da prihvatis to sto je u korist tvoje stete".Tako su nam silom usidrili vlast da bi nam promenili ime,pokrali istorije,zabranili isticanje nacionalnosti i ukratko,izvrsili genocid.I sve to u ime"demokratskih principa"Sada se petljate oko Kosova i Metohije oko formule utemeljene na istom principu.Pa sada Miroslave Vi i Slovenija ste u istom jatu onda zasto sporite susednu granicu?I jos.Svestni ste da taj vas model za resavanje kosovskog problema moze da bude i reper po pitanju Dalmacije od strane Italijana?

 5. Kulak says:

  Vrati Italiji Dalmaciju i Istru,to je ionako uvek bilo njihovo,a Srbiju i srpske teritorije ostavi na miru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *