„Хрвати у Азову су топовско месо, гину за 150 € месечно“

„Hrvati u Azovu su topovsko meso, ginu za 150 € mesečno“

18 februara 2015

Ustaski-borci35„Iako se ukrajinskim snagama bezbednosti više organizacija stavljalo na raspolaganje, oni su se odlučili za saradnju sa takozvanim Azov bataljonom. Ključna je bila cena – umesto nekoliko hiljada dolara za mesečnu obuku, odlučili su se za Azov čiji borci dobijaju oko 150 evra mesečno. I dok je razumljivo što u Azovu ima Ukrajinaca, teško je shvatljivo zašto im se priključuju Hrvati, koji svojim angažmanom u paravojnim formacijama sve više stvaraju i diplomatski problem Hrvatskoj“, objavio je u ponedeljak riječki „Novi list“.

„To su uglavnom bivši pripadnici hrvatske vojske, od kojih su neki dobili i „nečasni otpust“, ili pak mladi, potpuno neiskusni ljudi, od kojih ni jedna jedinica ne može imati koristi“, rekao je za „Novi list“ veteran hrvatske vojske koji je i sam imao planove za odlazak u Ukrajinu, ali ne u okviru bataljona Azov.

„Azov bataljon regrutuje pripadnike tek pošto oni dođu do Kijeva, dakle sami do tamo plaćaju putovanje. Jedan od Hrvata koji im se priključio već je teško ranjen i vratio se kući, bez ikakvih prava na sufinansiranje lečenja. Dakle, ne mogu da razumem šta ga je nateralo da ode tamo i izloži svoj život za 150 evra. Po mom mišljenju oni su čisto „topovsko meso““, ocenjuje hrvatski veteran pitajući se kako će hrvatske vlasti gledati na angažman Hrvata u Ukrajini u trenutku kada neko od njih pogine ili bude zarobljen.

„Kakav je profil tih ljudi ne želim da nagađam, ali ne verujem da bi se odlučili na taj korak da im kao u Srbiji ili BiH preti zatvorska kazna zbog pripadnosti paravojnim formacijama“, dodaje on.

Hrvati koji su se priključili ukrajinskom neonacističkom bataljonu promovišu svoje aktinosti putem društvenih mreža, a mediji su preneli njihove fotografije na kojima nisu sakrili lica, dok je deo ovih dobrovoljaca objavio je i svoja puna imena i prezimena.

„Ostali se fotografišu sa fantomkama da ih niko ne bi prepoznao, dok se ovi naši iz potpuno neshvatljivih razloga javno eksponiraju“, objašnjava sugovornik „Novog lista“.

Na fotografijama objavljenim na Fejsbuku Hrvati koji su se priključili bataljonu Azov snimljeni su u takozvanim digitalnim uniformama hrvatske vojske koje se ne mogu zadužiti bez vojne knjižice, što znači da su nabavljane za redovne vojnike hrvatskih oružanih snaga.

„Moguće je da su u pitanju i rashodovane uniforme, odnosno uniforme koje su bile zadužene od strane pripadnika HV-a, ali su zbog oštećenja rashodovane“, kratko je za „Novi list“ odgovorila portparol hrvatskog ministarstva odbrane, Ana Bulić, potvrdivši da je se zaista radi o zvaničnim hrvatskim uniformama.

Dobrovoljci traže donaciju

„Naša priprema puta je trajala tri meseca. Javilo se 50 ljudi, a kad je trebalo krenuti ko p…. su se povukli. Novaca nema, mi nismo plaćenici. Dobijamo platu 4.000 hrivnji (oko 140 evra), pa ako je ko u mogućnosti može se javiti i uplatiti neku donaciju. Veliki pozdrav CRO LEGION IN UKRAINA !!!!“, poručili su Hrvati iz bataljona Azov na Fejsbuku.

Jutarnji.hr

KOMENTARI4 komentara

  1. Danja says:

    Pomoz Bog junaci, Odakle informacija da su tako malo plaćeni? Naime, upravo jučer mi je prijatelj iz vojnih krugova u Zagrebu (rijetko normalan i častan Hrvat), rekao da su izjave od bratskoj pomoći Ukrajincima glupost. On kaže da su neki njegovi poznanici otišli u Ukrajinu s ponudom da će dobiti 200 eura dnevno. Da li su ih "nasanjkali" pa to ispada mjesečno ili plaćenici jednostavno lažu, vrijeme će pokazati. U svakom slučaju, sigurno je da su ustaški plaćenici željni krvi. Nedostaje im iživljavanje nad nemoćnim ljudima (Srbima). Oni su... vrlo hrabri kad iza leđa imaju (ili misle da imaju) jaku silu (NATO)... a o hrabrosti dovoljno govori činjenica da su dobili dogovoreni rat (opet s Amerikom iza leđa... valjda su se pet godina prije "zagrijavali"). P.S.Inače, o licemjerenosti zadojenog dijela Hrvata mogla bi se napisati knjiga, a vrhunac licemjerestva (što se mene tiče) jest svojatanje Nikole Tesle, iako su već 90-ih godina u Gospiću minirali njegov spomenik i u "Oluji" protjerali, između ostalog, i nekoliko familija Tesla. Zbog njih će u budućnosti riječ "Hrvat" biti sinonim za genocid, etničko čišćenje, licemjerestvo i kukavičluk.

  2. s@Ša says:

    Daj prođite se glupih tekstova iz Hrvatske,150 € jest al malo sutra nema ni jednog koji sigurno ne dobija minimalno 2500 €,Krvati ovakvim tekstovima pokušavaju da prikažu kako tamo odlaze bijednici koji nemaju ništa(a ne bivši profesionalni vojnici a možda i sadašnji) i spali su na 150€ ili su u pitanju fanatici koji su zadovoljni tom cifrom,ovo je šuplja priča !

  3. Apis says:

    Ne brinem se kolika je plaća ustašama u Ukrajini. Želim samo da se ni jedan živ ne vrati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *