ХРВАТИ У БРИСЕЛУ ДОШЛИ ДО ДОКУМЕНАТА И ОТКРИВАЈУ: Ево кад ће Србија у ЕУ и шта све мора да испуни!

HRVATI U BRISELU DOŠLI DO DOKUMENATA I OTKRIVAJU: Evo kad će Srbija u EU i šta sve mora da ispuni!

5 decembra 2017

„Jutarnji list“ navodi da je imao uvid u poverljiv dokumenta koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji uskoro, a u kom se pominje i članstvo Srbije u EU.

Kako piše taj hrvatski list, EU će kao uslov postaviti rešavanje otvorenih pitanja o granicama između Hrvatske i Srbije, ali i Hrvatske i Crne Gore. Ta pitanja bi trebalo da se reše, kako navodi „Jutarnji“ do 2023. i ona su uslov da Crna Gora i Srbija dotada zaključe pregovore o članstvu u EU i postanu punopravne članice do kraja 2025.

Za Srbiju je važna i poruka da će morati da reši odnose s Kosovom putem pravno obvezujućeg dokumenta, za koji se u ovom dokumentu kaže da je ključan za stabilnost cele regije i evropsku perspektivu.

U dokumentu su navedeni indikativni koraci za dovršetak članstva Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine. Naime, do kraja 2019. godine te bi države trebalo da budu fokusirane na ispunjenje prelaznih mera iz područja vladavine prava.

Srbija ih ima čak 50, a pošto se potvrdi njihovo ispunjenje, EU će da odredi mere za zatvaranje tog poglavlja. Osim toga, do kraja te godine Srbija mora da ispuni i prelazne mere iz poglavlja 35 koje, iako se zove formalno „ostala pitanja“, sadrži uslov sveobuhvatne normalizacije odnosa s Kosovom.

– Srbija i Kosovo najkasnije do ovog roka moraju da postignu sveobuhvatno normalizaciju odnosa koja bi otvorila put za daljnji napredak Kosova na putu prema Evropskim integracijama – stoji u nacrtu uz napomenu da to treba da se osveži kad se objasni vremenski okvir za dijalog.

BiH bi do 2019. godine trebalo da dobije status kandidata, naravno, ako do tada dovrši postupak slanja odgovora iz upitnika i Komisija završi svoj deo posla. Albanija će, ako ispuni uslove, i Makedonija ako reši pitanje imena s Grčkom, te 2019. godine imati zamah u pregovorima o članstvu.

Pomenuti dokument zapravo je strategija Evropske komisije nazvana „Verodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan“, u kojoj se navodi da EU ne želi da uveze granične sporove između država regiona.

Ovaj nacrt u koji je „Jutarnji list“ imao uvid, još je zaštićeni dokument, a konačna verzija trebalo bi da se usvoji i objavi u februaru sledeće godine, kako je najavio u svom godišnjem govoru o stanju Unije predsednik EK Žan Klod Junker.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Hahahahahahahahahaha..............,vatikanoidi zamisli "pronašli"tajne dokumente?!!? Hahahahahahaha...........,ima li takvih buuudala koje im veruju bilo šta? Ja NIKADA! Srbiji ne treba ta zločinačka eu-rajh unija! Daleko vam lepa kuća od Srbije!

 2. vindfaker says:

  pih...

 3. Trifun says:

  Imam samo jedno pitanje za veleizdajnicke klike u Beogradu! U kojim granicama bi Srbija trebala da ude u nacisticki EU Rajh? Nema nazad.

 4. rajko says:

  pogresno je napisano "normalizacija odnosa izmedju srbije i kosova" jer srbi nemaju problem sa kosovom nego sa siptarima koji su do sada pokazali da nisu normalni ljudi a evo zasto: ni jedna osoba, nigde u svetu nema pravo da osporava drugoj osobi da koristi svoje vlasnistvo. da bi se normalizovali odnosi potrabno je da sada smerika, engleska i evropa bombarduju siptare dok se i poslednji nesiptar ne vrati na kosovo i metohiju. evropa mora da od njih napravi normalne ljude.

 5. Pastrovic says:

  Crni moj "rajko", kako to mislis da Siptare nauci pameti Evropa, koja im je osmislila ime, dala im drzavu i 4 put u proslom vijeku bombardovala, pljuvala i nipodastavala sve Srbe i sve srbsko? Dokle god ima Srba sa takvim misljenjem, ni Evropa ni Siptari ne trebaju da nas makar malkice brenuju!

 6. Bordžija says:

  Srbi da postave rok za ulazak u eu: vreme poluraspada uranijuma koji su nam poklonili dotični milosrdno. otprilike milijardu godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *