ХРВАТИ У БРИСЕЛУ ДОШЛИ ДО ДОКУМЕНАТА И ОТКРИВАЈУ: Ево кад ће Србија у ЕУ и шта све мора да испуни!

ХРВАТИ У БРИСЕЛУ ДОШЛИ ДО ДОКУМЕНАТА И ОТКРИВАЈУ: Ево кад ће Србија у ЕУ и шта све мора да испуни!

5 децембра 2017

„Јутарњи лист“ наводи да је имао увид у поверљив документа који би Европска комисија требало да усвоји ускоро, а у ком се помиње и чланство Србије у ЕУ.

Како пише тај хрватски лист, ЕУ ће као услов поставити решавање отворених питања о границама између Хрватске и Србије, али и Хрватске и Црне Горе. Та питања би требало да се реше, како наводи „Јутарњи“ до 2023. и она су услов да Црна Гора и Србија дотада закључе преговоре о чланству у ЕУ и постану пуноправне чланице до краја 2025.

За Србију је важна и порука да ће морати да реши односе с Косовом путем правно обвезујућег документа, за који се у овом документу каже да је кључан за стабилност целе регије и европску перспективу.

У документу су наведени индикативни кораци за довршетак чланства Црне Горе и Србије у ЕУ до 2025. године. Наиме, до краја 2019. године те би државе требало да буду фокусиране на испуњење прелазних мера из подручја владавине права.

Србија их има чак 50, а пошто се потврди њихово испуњење, ЕУ ће да одреди мере за затварање тог поглавља. Осим тога, до краја те године Србија мора да испуни и прелазне мере из поглавља 35 које, иако се зове формално „остала питања“, садржи услов свеобухватне нормализације односа с Косовом.

– Србија и Косово најкасније до овог рока морају да постигну свеобухватно нормализацију односа која би отворила пут за даљњи напредак Косова на путу према Европским интеграцијама – стоји у нацрту уз напомену да то треба да се освежи кад се објасни временски оквир за дијалог.

БиХ би до 2019. године требало да добије статус кандидата, наравно, ако до тада доврши поступак слања одговора из упитника и Комисија заврши свој део посла. Албанија ће, ако испуни услове, и Македонија ако реши питање имена с Грчком, те 2019. године имати замах у преговорима о чланству.

Поменути документ заправо је стратегија Европске комисије названа „Веродостојна перспектива проширења за Западни Балкан“, у којој се наводи да ЕУ не жели да увезе граничне спорове између држава региона.

Овај нацрт у који је „Јутарњи лист“ имао увид, још је заштићени документ, а коначна верзија требало би да се усвоји и објави у фебруару следеће године, како је најавио у свом годишњем говору о стању Уније председник ЕК Жан Клод Јункер.

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Хахахахахахахахахаха..............,ватиканоиди замисли "пронашли"тајне документе?!!? Хахахахахахаха...........,има ли таквих бууудала које им верују било шта? Ја НИКАДА! Србији не треба та злочиначка еу-рајх унија! Далеко вам лепа кућа од Србије!

 2. Trifun says:

  Imam samo jedno pitanje za veleizdajnicke klike u Beogradu! U kojim granicama bi Srbija trebala da ude u nacisticki EU Rajh? Nema nazad.

 3. rajko says:

  pogresno je napisano "normalizacija odnosa izmedju srbije i kosova" jer srbi nemaju problem sa kosovom nego sa siptarima koji su do sada pokazali da nisu normalni ljudi a evo zasto: ni jedna osoba, nigde u svetu nema pravo da osporava drugoj osobi da koristi svoje vlasnistvo. da bi se normalizovali odnosi potrabno je da sada smerika, engleska i evropa bombarduju siptare dok se i poslednji nesiptar ne vrati na kosovo i metohiju. evropa mora da od njih napravi normalne ljude.

 4. Pastrovic says:

  Crni moj "rajko", kako to mislis da Siptare nauci pameti Evropa, koja im je osmislila ime, dala im drzavu i 4 put u proslom vijeku bombardovala, pljuvala i nipodastavala sve Srbe i sve srbsko? Dokle god ima Srba sa takvim misljenjem, ni Evropa ni Siptari ne trebaju da nas makar malkice brenuju!

 5. Bordžija says:

  Srbi da postave rok za ulazak u eu: vreme poluraspada uranijuma koji su nam poklonili dotični milosrdno. otprilike milijardu godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u