HRVATI U EP: Srbi da se suoče sa prošlošću

HRVATI U EP: Srbi da se suoče sa prošlošću

16 januara 2014

EU-Parliament-July-2013Hrvatski poslanici u EP ukazali u raspravi povodom usvojene rezolucije o napretku Srbije ka EU na potrebu da se Srbija suoči sa svojom prošlošću, prenela HINA.

Nekoliko poslanika EP tražilo je od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, dok su njihove kolege iz pet zemalja, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, istakli da bi to bilo štetno i podstaklo bi separatitizam u Evropi.

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu smatraju da će Srbja olakšati pristupne pregovore ukoliko otvori i omogući pristup arhivama nekadašnje Udbe.

Poslanik Davor Stier iz najuticajnije hrvatske opozicione stranke HDZ ocenio je da pristupni pregovori za Srbiju predstavljaju “istorijsku priliku za evropeizaciju. „Ali taj proces, nije jednostavan, Srbija će morati da se suoči sa svojom prošlošću, sa Miloševićevom agresijom, otvori arhive tajne jugoslavenske policije, rešiti pitanje nestalih, zaštiti manjine, moraće da nastavi borbu protiv korupcije i da sprovede ekonomske reforme”, rekao je Stier.

I zastupnik Nikola Vuljanić iz opozicione Laburističke stranke smatra da Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću. „Ono što je ključno ovog trenutka jeste da Srbija garantuje da neće doći do koraka unazad i oslanjanja na prošlost kao politički argument. Pokazalo se da je to katastrofalno, posebno u slučaju Srbije, i zato je prošlost potrebno pročistiti i sa njom raščistiti“, rekao je Vuljanić.

Da bi se to postiglo, Srbija treba da otvori arhive tajnih službi bivše Jugoslavije koje su u njenom vlasništvu, a to važi i za druge zemlje bivše Jugoslavije, rekao je Vuljanić, dodavši da Srbija treba da sredi odnose sa susedima, posebno oko teritorije, nestalih osoba i imovine i tek kad se ta pitanja reše Srbija može neopterećena da nastavi svoj evropski put.

Tonino Picula, poslanik vladajuće Socijaldemokratske partije, rekao je da će Srbija morati da omogući otkrivanje sudbine 1.665 nestalih osoba, da sprovede dogovor o podeli arhiva, reši probleme vezane uz sukcesiju bivše Jugoslavije i granična pitanja.

„Za Hrvatsku sam napredak u odnosima između Srbije i Kosova ne može biti garancija promene srpske politike. Bilateralni odnosi sa državom kojoj je na čelu četnički vojvoda, koja rehabilituje četnički pokret, odbija da prizna svoju ulogu u prošlom ratu i ne priznaje postojanje logora na svojoj teritoriji, krije karte minskih polja, odbija da da podatke o nestalima i nije do kraja vratila opljačkano kulturno blago, ne mogu biti označeni dobrima na osnovu simboličnog gesta visokih zvaničnika iza kojih stoji nikakav sadržaj“, rekla je Tomašićeva.

Evropski parlament usvojio je na današnjoj sednici izveštaj i predlog rezolucije Jelka Kacina u kome je pohvaljena posvećenost Srbije procesu evropskih integracija sa 528 glasova za, 43 glasa protiv, dok je 51 poslanik bio uzdržan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *