HRVATI U HAGU IZMIŠLJAJU: JNA je bila oružje Srba, silovali su i klali

HRVATI U HAGU IZMIŠLJAJU: JNA je bila oružje Srba, silovali su i klali

6 marta 2014

DRU-jna_slovenija_620x0Zločini koje je navodno počinila JNA u Hrvatskoj, kako su tvrdili hrvatski pravni zastupnici u četvrtak u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, nisu imali vojnu svrhu, nego su sistemski bili usmereni prema nevinim Hrvatima.

JNA, tvrde predstavnici Zagreba, bila je pod kontrolom Srbije, „njen instrument“ i „de fakto“ državni organ Srbije. Kao dokaz za to britanski profesor Džejms Kroford citirao je izjavu nekadašnjeg saveznog sekretara za narodnu odbranu Veljka Kadijevića koji je rekao da su Srbi JNA smatrali svojom vojskom.

– Budući da je savezna vojska delovala kao armija srpske države u nastajanju, odgovornost za njene zločine može se pripisati Srbiji. Činjenica da Srbija nije proširila svoje teritorije ne oslobađa je odgovornosti – rekao je Kroford.

Hrvatski tim obrazlagao je tezu da su paravojne formacije koje su činile zlodela nad hrvatskim stanovništvom bile pod komandom i kontrolom JNA koja nije imala neutralnu odbrambenu ulogu. Za lidera radikala Vojislava Šešelja Kroford je rekao da ga je Milošević sa kojim je bio „blizak“, „koristio da javno govori ono što je Milošević tajno radio“.

Prema rečima šefa tima iz Zagreba Vesne Crnić Grotić, zločini su bili motivisani mržnjom i željom da se napravi etnički čisto područje.

– Zbog straha, traume i srama žrtava, tačan broj silovanja nije poznat – rekla je Grotićeva. – Mlada Vukovarka bila je silovana pred šestogodišnjom ćerkom koja je i sama bila seksualno zlostavljana. U Gornjem Popovcu i Tovarniku pripadnici Teritorijalne odbrane često su silovali žene i devojke. Kastrirali su i tri muškarca pre nego što su ih ubili.

Hrvati su, tvrdila je hrvatska zastupnica, često bili prebijani i mučeni, tučeni lancima, čizmama. Na tome se, prema njenim rečima, zasnivalo skoro svako svedočenje. U zarobljeničkom logoru u Sremskoj Mitrovici, kako je rekla, jedna zarobljenica je silovana, a potom i zatrudnela.

Tim Zagreba izneo je da su mnogi civili masakrirani u selima poput Dalja i Erduta, da je u Pakracu oteto 176 meštana i da je 49 kasnije pronađeno u masovnoj grobnici, uključujući desetogodišnje dete, a u Tovarniku je masakrirano 48 civila.

Do jula 1992, naveli su, srpske snage su ubile 3.656 nesrba u istočnoj Slavoniji, Baranji i Kninskoj krajini, koji su kasnije ekshumirani iz više od 100 masovnih grobnica.

Argument iz podnesaka Srbije da su u tim grobnicama „relativno male grupe preminulih“, Hrvatska je odbacila precizirajući da je u Vukovaru u jednoj grobnici bilo 938 tela, u selu Lovas 68, a na Ovčari više od 200.

Zaključno sa današnjim danom Hrvatska završava argumentovanje svoje tužbe protiv Srbije.

BEOGRAD SPREMAN

Komentarišući istup Hrvatske pred MSP, član srpskog pravnog tima advokat Novak Lukić u četvrtak je rekao:

– Iako su nam prvog dana u uvodnom delu rekli da će biti nekih novih činjenica nabavljenih posle predaje pisanih podnesaka, do današnjeg dana nismo čuli ništa novo. Sve što se prezentuje uveliko je elaborirano i na to smo već pripremili i dali neke odgovore.

Po Lukićevim rečima, srpska strana koja počinje da iznosi svoje argumente sledeće nedelje, osim pravne argumentacije i činjeničnog konteksta, baviće se i kontekstom u kome se „reč genocid javlja u svesti Srba“.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *