ХРВАТИ У ПАНИЦИ: Од 12 мигова, способна само четири, некима се мотор гасио током лета!

HRVATI U PANICI: Od 12 migova, sposobna samo četiri, nekima se motor gasio tokom leta!

15 marta 2017

hrvatska avijacija tiz7

Tehnička ispravnost hrvatskih borbenih aviona „MiG-21“ je dramatična jer su od ukupno 12 za obavljanje zadataka sposobna samo četiri, o čemu je načelnik Glavnog štaba general Milan Šundov obavestio predsednicu Hrvatske i vrhovnog komandanta Kolindu Grabar-Kitarović, objavio je danas „Jutarnji list“.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vojnih krugova, list navodi da su za obavljanje zadataka sposoban jedan jednosed i tri dvoseda.

Kako se podseća, hrvatska predsednica je nedavno javno zatražila detaljniju istragu oko nabave i remonta MiG-ova.

Najveći problem su kvarovi koji se svakodnevno pojavljuju na avionima remontiranim u Ukrajini.

General Šundov je pre nekoliko dana upozorio predsednicu da je od jula 2015, kada je 12 aviona remontiranih u Ukrajini predato Ratnom vazduhoplovstvu, na avionima zabeleženo čak 300 kvarova.

Kako piše „Jutranji“, najčešći kvarovi su otkazivanje sistema hidraulike, otkazivanje navigacijske i komunikacijske opreme, isticanje goriva i hidro ulja.

Osim toga, u dva navrata se ugasio motor u letu, što se u bivšoj JNA nije dogodilo u 40 godina, konstatuje list.

KITAROVIĆ: IZVEŠTAJ ZABRINJAVAJUĆ

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, komentarišući pisanje medija da su hrvatski MiG -ovi u lošem stanju, da je ono što je „letimično videla u izveštaju – prilično zabrinjavajuće“.

„Dobila sam izveštaj, ali nisam uspela da ga detaljno pročitam. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno sa našim timom, ali ono što sam stigla letimično da pogledam prilično je zabrinjavajuće“, rekla je Grabar Kitarović, koja je i vrhovni komandant oružanih snaga, prenela je Hina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *