ХРВАТИ У ПАНИЦИ: Срби ће променити цео Балкан

ХРВАТИ У ПАНИЦИ: Срби ће променити цео Балкан

28 новембра 2020

Поводом пуштања у рад постројења „Дубока прерада“ и модернизације Рафинерије нафте у Панчеву, загребачки „Јутарњи лист“ објавио је текст у ком се анализира ситуација на регионалном нафтном тржишту и разматра питање зашто је то лоша вест за хрватску компанију Ина.

„Несрећа можда никада не долази сама, али из перспективе хрватске нафтне компаније Ине ваља се запитати мора ли доћи у тако великом друштву“, започиње аутор Марко Биочина у тексту „Јутарњег“.Компанија је ове године прво била суочена с великим кибернетичким нападом, потом је тржишни рат Саудијске Арабије и Русије изазвао урушавање цене нафте, да би потом пандемија вируса корона урушила потражњу за дериватима, наводи се у тексту.

Резултат је пословни губитак од милијарду куна у првих девет месеци ове године, а аутор напомиње да ту проблеми не престају.

„Пре неколико седмица један од Ининих кључних регионалних конкурената — српски НИС — у погон је ставио ново постројење за обраду тешких остатака у својој рафинерији у Панчеву. Ради се о сличном постројењу какво Ина већ годинама планира да изгради у својој ријечкој рафинерији, а уз помоћ којег ће рафинерија у Панчеву практично потпуно елиминисати производњу неисплативог лож-уља-деривата који се продаје по цени нижој од сирове нафте“, каже се у тексту.

Аутор указује да ће сада српска компанија у власништву руског Гаспромњефта производити више вредних деривата него раније и то по нижој производној цени.

Ситуација на тржишту у региону

Сматра да ће довршетак пројекта у Панчеву — иако је прошао као релативно незапажена вест у хрватској јавности — знатно утицати на регионално тржиште нафте (још увек најважнијег енергента), али и пословне перспективе Ине (још увек највеће хрватске компаније).

„Први ефект произлази из основног односа понуде и потражње. Наиме, потрошња нафтних деривата у земљама бивше Југославије већ годинама стагнира или пада, а с обзиром на еколошку агенду Европске уније, реално је очекивати да ће се тај тренд наставити. Утолико, свака додатна литра деривата која се произведе и прода из Панчева, избиће литру неког од постојећих опскрбљивача“, наводи се у тексту.

Како је и Србија велики увозник деривата, наводи хрватски лист, логично је очекивати да ће осетан део нове производње из Панчева ићи на домаће, српско тржиште, али свакако треба очекивати да ће део ићи и на тржишта околних земаља, посебно у радијусу од 300 километара од рафинерија.

„Како НИС, односно Гаспромњефт има релативно развијену малопродајну мрежу у БиХ, где је својевремено преузео ОМВ-ов ланац бензинских станица, може се очекивати да ће појачати активности тамо, али није искључено да крене и у јачи пословни искорак кроз велепродају у источној Хрватској. И једно и друго пословни је изазов Ини“, констатује се у тексту загребачког дневника.

Босна и Херцеговина је компанијино традиционално тржиште и једно од, додаје се, ретких преосталих у региони где је Ина у саставу МОЛ-а добила могућност пословног ширења.

У тексту се истиче да би ријечка рафинерија морала да доврши процес модернизације и изгради постројење слично оном у Панчеву како би постала конкурентна. Реч је о пројекту вредном четири милијарде куна, а у компанији тврде да ће он, упркос тренутним губицима, бити довршен и почети с радом током 2023.

Ипак, ако се те најаве и обистине, указује „Јутарњи“, ријечкој рафинерији предстоје барем две и по године нарушене конкурентности, због прераде нафте са значајним уделом лож-уља.

„Логично је очекивати да конкуренција тај период неће преспавати већ агресивно користити своју предност да заузме што већи тржишни удео“, закључује аутор текста.

KOMENTARI13 коментара

 1. Ivana says:

  Samo puste tlapnje Hrvatska je 50 godina ispred Srbije zahvaljujući Vučiću i petoj koloni koja u Srbiji radi otvoreno za Hrvatsku i zapadne države.

  • 1389 says:

   Sanjaj lutko, Srbija se vraća u doba uzpona. Srbija je na pragu revolucije, mladi će uskoro da shvate, da bežanje iz Srbije nema perspektivu, natalitet će u narednih 20 godina porasti za 1/3 a Evropska Unija ima da zarati u unutrašnjim granicama. Svaka veća kriza pogadja EU zemlje, naredna financijska kriza preti ratu, gladi i uništavanju suvereniteta EU zemalja. Prve tri zemlje koje su na listi razpada i rata su Engleska, Nemačka i Francuska. Ko ne vidi to svojim očima onda je stvarno slep pored svojih očiju. Balkan postaje Istočno čedo. Kina i Rusija dobivaju sve do Italijansko-Austrijske granice - dogovoreno u Helsinki 2018 godine Trump-Putin. To je tek početak. Ameri povlače vojsku razporedjenu po svetu a EU nema kapacitete da čuva tudje granice, kada joj gore svoje. Sva ta kriza sa Grčkom, migrantima, finasijama, Varikanom i pedofilijo, dovodi do razpada zapadnog hriščanstva. Srbi u dijaspori će to shvatiti pa će napustiti zapad, pojedini će ostati ali većina će se vratiti u Srbiju. Posle toga dolazi do promene stanovništva, to će uskoro da se desi za narednih 5 godina. Velike promene donosi 2022 i 2025 godina. 2030 godina je presudna za EU i do tada nema Unije postoji samo evropa podeljena na 3 dela... Dočekaćeš to zdravlja samo, veruj...

 2. milorad3 says:

  INA je kao i većin hrvatskih "giganata" politička nekompetenta i nepotrebna fabrika koju su hrvati dobili na POKLON od SFRJ i kao i SVE ostalo što oni sami nisu izgradili niti su u STANJU da izgrade to je bila njihova nagrada za urušavanje SFRJ i SRBIJE i održavanje kontrole nad bivšom jugoslavijom.Hrvatska je industrijsko i saobraćajno SLEPO CREVO evrope a sirovna imaju i koliko KIKIRIKI, jedna zabačena siromašna i potpuno neinteresanta regija lenjih prevaranata koji samo gledaju na čiju sisu da se okače i da muzu.To su hrvati i to je hrvatska i kao takvi "lepo" će i da prodju.Oni galame kako su "čuvali" austrougarsku ali jedan odd glavnih krivaca za propas te imeprija su upravo hrvatska i hrvati.Prestolonaslednika ferdinanda je u bio srbin ali hrvat poćorek, je stavio pištolj u ruku gavrila principa.Poćorek, pokatoličeni srbin ,novopečeni veliko hrvat,nesposobna i bolesno ambiciozna osoba je UBILA K&K.Izgkedas da je BOG odelio srbe na dva plemena ,pa su se oni ZLI i POGANI vremenom nazvali hrvatima to ej jedino što ja mogu da zaključim u vezsi srpstva ihrvatstva, ali dfa su zli i pogani tu nhema "dvojbe" pozelene i palacaju na svaki potez SRBIJE koji generalno često i nema nikakve veze sa njima, samo da komšiji crkne krava, to je jedina nauka koju smo mi srbi naučili od tog zlokobnog i prokletog plemena za 75 god "bratstva".Samo negativne i pokvrene stvari su odatle doše u srbiju.ŠLJAM BRE i sad opet kukaju jer bolje i pametnije i više radimo od njih i hteli bi NAŠE pare opet,eno im hrvatska PRAZNA lisnica u džepu i daleko im lepa kuća.Hrvatska bi se raspala da nema fondova EU koji ih održavaju an površini a već sad su potpuni BANKROT i kao privreda i kao država,baš me zanima kako će to ustaše da obbjasne ostalim hrvatima,ali baš zbog toga oni i dalje vrte pokvarenu gramofonsku ploču o "zlim" srbima i "srpskoj opasnosti" čak i kada je jasno da naša ekonomija skoro i da nema veze (hvala bogu) više sa njima,izgleda da su besni jer nema više "savezne kase" tudjeg džepa bez dna da se namiri hrvatsko "europejstvo i tisućljetna kultura",eno im sda neka žive od svoje "kuluture" jer ja vrednog hrvata upozno nisam,sve sam prevarant i muljator a oni koji još vredno rade u toj državi i nisu hrvati nego su poreklom madjari,česi ,slovenci slovaci ili nemci.:)nasilno pohrvaćeni kao i dobar deo pohrvaćenih srba koji su uglavnom i otišli u evropu jer ne mogu više da žive u tom šizofrenom okruženju koje se zove NDH.

  • Marko st says:

   E svaka cast za komentar! Svi su hrvati najgori srpski sljam,jos samo kad bi se nasa vlast (i svi koji su bili na vlasti i njihovi potomci od 1945 pa na ovamo) kolektivno odselili tamo u tri lepe njihove ,bilo bi prva liga za napacenu Srbiju i srpski narod.

  • Karital says:

   Jesi ga bre preterao...Poćorek hrvat?

  • 1389 says:

   Dobro napisano, zaboravio si napisati, da se Hrvatice rado vračaju u Beograd, splavovi, muzika, recnik i jela su jim fascinantna, ono što si napisao an potvrdiću i ja: Hrvatska je umetna tvorevina Vatikana. Ima mnogo Hrvata koji su došli u Srbiju bežeči od ustaškog režima, ne žele da imaju posla sa manijacima, pedofilima i potomcima koljača. Hrvati su prodali sve svoje hotele, primorje, obale i ostrva. Prosečan Hrvat bukvalno nema pristup na Hrvatskom moru tj. Gostuje u njihovoj lijepoj. Ako hočemo još iskrenije, hrvatski agenti dolaze u Srbiju na provod i pravljenje analiza kakva je atmosfera u Srbiji, da li je moguče još skratiti ili ukrasti Srbiju. 80% prosečnog hrvatskog stanovništva žali zbog razpada SFRJ ali ostalih 20% vuče i tera pravac pranja mozga ostalih 80%. Srbi u Hrvatskoj su nezaštičena manjina podložni su pritiscima, teroru, manipulaciji i vredjanu. Znamo sve i mogli bi pisati mnogo mnogono tome. Upravo pravim analizu koliko Hrvati vole i žele da slušaju Balkansku muziku, analize su šokantne 90% hrvata ne može dan zamisli početak dana bez narodnjaka, izuzetak su mladji rodjeni posle 2005 godine, kojima su mozgovi oprani totalno. Kužiš?

 3. šiško says:

  Hrvate bi trebalo staviti na kolektivno lečenje. Njihova opsednutost Srbima je patološka pojava koja traje previše dugo i neće na dobro izaći.

  • Veliki brat says:

   Da, Hrvati su toliko opsjednuti Srbima da ti i tvoji drugari svakodnevno ovdje pratite vijesti iz Hrvatske.

   • šiško says:

    Ja na svom, srpskom, portalu pratim sve vesti, pa i one iz hrvatske. Ali otkud ti ovde? Šta ti radiš na srpskom portalu? To je još jedan simptom bolesti, to kad drugom pripisuješ ono što ti radiš.

 4. Uskok says:

  "... Godinama planirali da izgrade, ono što su Srbi već pustili u rad..." hrvat neće izgraditi fabriku kerozina, pogon kompjutera, auto-industriju... nego, baššš, ono što su Srbi već napravili. Hrvat je dakle, stvoren da bude-AntiSrbin! Tačka.

  • Karital says:

   Tako je burazeri!Sve ste dobro napisali i šta je najgore, sve je istinito."Samo, srpkinje bi rado došle na more i po mogućnosti ostale iz razloga šta im vi ništa ne možete priuštiti u Srbiji gdje ste i sami stranci. Došli bi te i vi u Hrvatsku da smijete.Ne smijete putovati ni vani iz Srbije.Uhapsili bi vas stranci kao onog Vujnovića danas i izručili u lijepu našu.Kosovski božuru, da znaš da u vrijeme pandemije gdje umiru vaši budući sveci, stranci traže rezervacije za iduću godinu.Ne zamaraj se sa "ostrvima, plažama, hotelima to ti tako kad je država mafijaška, ali tome će uskoro doći kraj.

   • Svaka trči u Beograd says:

    @karital Malo si pobrkao nešto. Upravo su hrvatice posebno zagrepčanke te koje trče u Srbiju i Beograd. I ne da bi ostale već ostaju. Posle srpskog qurca ne pada im na pamet da se vraćaju. Udaju se ovde, rađaju srpsku decu. A za to vreme u Hrvatskoj hrvatijanaca nema ni 3 i po miliona. A nekad vas bilo blizu 5. Toliko kolko vam je dobro i napredni ste.

 5. Gagi says:

  Rvatska je danas lepa i dobra drzava, kakva nikada nije bila jer nije ni postojala.Ta drzava ima sve prirodne resurse za dobar zivot njenih stanovnika, plodnu Slavoniju, Jadransko more, kulturne i savremene zapadne susede, ekonomski izlaz na trziste zapada. Jedini problem je taj sto ta drzava nije vlasnistvo pokatolicenog srpskog naroda koji tamo zivi. Taj narod tamo je tesko izmanipulisan i prevaren, prodao je svoje ime i dusu da bi sada bio podstanar u nemackoj kuci. Njihova prva radosna dernjava je bila "Hvala nemacko", medjutim, radosti vise nema jer su shvatili da su mudro okupirani i da im je sve oteto. Ovi malo pametniji rvati su otisli za nemacku jer su shvatili da gazda bolje placa kod kuce nego u svojoj okupiranoj provinciji. Rvatsku danas naseljavaju placeni okupatorski dobosari koji i dalje posteno cuvaju tudju provinciju, oni zive solidno. Ima i ostalog ubogog i siromasnog stanovnistva koji prelaze kod Tovarnika u Srbiju da kupe jeftinije namernice. Uglavnom,rvati su uradili odlican posao da ostanu bez icega,otreznjenje tek dolazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u