ХРВАТИ У ШОКУ: Изгубили смо

HRVATI U ŠOKU: Izgubili smo

25 decembra 2016

hrvatski-sabor-hrt-4

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da je Hrvatska donela političku odluku o povratku naftne kompanije INA u vlasništvo države.

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je hrvatska vlada razmatrala najbolje opcije za budućnost ove kompanije, kako u kontekstu strateškog interesa, tako i u energetskom smislu.

Hrvati su po samom terminu održavanja konferencije, na katolički Božić, naslutili da je nešto važno, a Plenković je odmah u startu otkrio o čemu se radi

– Hrvatska je izgubila arbitražu u slučaju INA-MOL – izjavio je on. Ipak, to je nateralo hrvatsku stranu da donese veliku odluku.

– Doneli smo političku odluku o povratku INA-e u vlasništvo Republike Hrvatske. Kao što sam nekoliko puta isticao, razmatrali smo najbolje opcije za budućnost INA-e. I u kontekstu strateškog interesa, ali i u energentskom smislu. Hrvatska će pokrenuti proces otkupa celokupnog udela MOL-a u INA-i bez da se poveća javni dug Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsednica RH i predsednik Sabora, ali i mađarska strana – rekao je Plenković dodavši da je od pravnog tima RH dobio obaveštenje da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale RH.

– Danas smo od pravnih zastupnika Republike Hrvatske dobili obaveštenje da je donesena odluka u postupku koju je RH pokrenula pred arbitražnim sudom UN-a protiv MOL-a. Dokazni postupak završio je pre početka mandata ove Vlade. Sud je zaključio da ti dokazi nisu dovoljni da se dokažu koruptivne aktivnosti pri kupovini Ine. Vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatramo sve opcije kako bi osporili tu odluku – rekao je Plenković.

U zaključku je rekao: “Odluka je donesena u najboljem interesu RH i, uveren sam, najboljem interesu INA-e kao naše strateške naftne kompanije.”

Koliko će to koštati Plenković nije objavio, ali je dodao: “Otkup će se odvijati prema modelu koji smo već razdradili, a koji je finansijski održiv i neće povećati javni dug Hrvatske.”

Kako je istakao Plenković, hrvatska vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve opcije kako bi je osporila.

Hrvatska je pokrenula postupak arbitraže 2013. godine, a MOL je kao vlasnik 49 odsto deonica INA tvrdio da Vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

Izvor: Jutarnji list

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *