Хрвати у шоку: Шта даље?!

Hrvati u šoku: Šta dalje?!

28 decembra 2016

zastava-hrvatske-43

Posle teme dana u Hrvatskoj da su izgubili arbitražu u slučaju INA-MOL, postavlja se pitanje koliko bi mogao da košta otkup naftne kompanije Ine od Mađara. Takođe, prisutno je i pitanje na koji način bi Hrvatska mogla da nađe novac za to, kao i koji su tačno detalji odluke Arbitražnog suda u Ženevi gde je Hrvatska izgubila spor s Molom.

– Donesena je jedna državnička, strateška odluka. Donesena je zrelo. Možda je trebalo već pre početi razgovore sa Molom o modalitetima izlaska – rekao je naftni stručnjak Davor Štern komentarišući odluku Vlade o kupovini udela MOL-a u Ini.

Kaže da sada treba početi sa jednom snažnom diplomatskom aktivnošću, da bi se na miran i dobar način izašlo iz ove situacije. Smatra da za celi proces treba 3 do 6 meseci, s tim da Hrvatska treba da angažuje dobre savetnike.

Kako kaže, dobro je da se Hrvatska koncentriše na svoju energetsku budućnost, da koristi resurse koje ima, naglašavajući veliku vrednost Hrvatske – znanje, koje će dati podstrek jednoj boljoj, savremenijoj Ini.

Bivši ministar privrede i predsednik HNS-a Ivan Vrdoljak objasnio je da je pokretanje arbitraže bio nužan korak, kao odgovor na arbitražu Mola koja je na sudu u Vašingtonu. Iako će gubitak parnice biti skup za RH, rekao je da je za to kriva „malicioznost“ hrvatske politike.

U medijima su se pojavljivali naslovi o tome koliko RH plaća svoje advokate, dok je Mađarska svoje plaćala 4 do 5 puta više.

– Odluku smo primili s oduševljenjem. O tome šta MOL radi Ini govorili smo 4, 5 godina. Nadamo se da će ova agonija završiti. Pozivamo na razum i uključivanje naftnih stručnjaka i svih drugih kako bi proces završili – rekao je Predrag Sekulić iz sindikata „Nova solidarnost“.

Peđa Grbin, potpredsednik SDP-a, rekao je između ostalog da se u slučaju otkupa MOL-ovog udela radi sigurno o više od 10 milijardi kuna.

KOMENTARI3 komentara

  1. Kulak says:

    Bitno je koga će podržati Ameri,Mađare ili unijate.

  2. Portopranco says:

    Možda pomognu veze Šterna sa židovskim lobijem.

  3. USS Sputnjik says:

    Lijepo što se Srbi brinu za Hrvate i njihovo dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *