ХРВАТИ У СТРАХУ – ПАНИЧЕ: Срби набављају „вражје кочије“

ХРВАТИ У СТРАХУ – ПАНИЧЕ: Срби набављају „вражје кочије“

11 јула 2018

ПОСЛЕ нескривеног подозрења које су показали поводом набавке „мигова“ 29 за потребе Војске Србије, Хрвате је забринула и договрена куповина хеликоптера Ми – 35 који би, такође, требало да ојачају наше ваздухопловство.

– Србија ће набавком летелица Ми-35М знатно повећати ватрену моћ своје хеликоптерске компоненте – пише у најновијем броју загребачки политички недељник „Глобус“.

У тексту посвећеном набавкама у српском Ратном ваздухопловству под насловом „Српске вражје кочије“ новинар Јан Ивањек констатује да ће модернизација хеликоптерске флоте Војске Србије донети промене у односу снага у региону:

– Србија ће једина у хрватском суседству имати праве борбене хеликоптере. Посебно је значајна најава председника Александра Вучића, изречена приликом вежбе Заједнички удар, да ће се у Русији купити још три хеликоптера Ми-17, али и четири јуришна хеликоптера Ми-35 – констатује лист у својој анализи.

Загребачки недељник подсећа на договорени посао Србије о набавци „ербасових“ летелица Х145М, које ће почети да пристижу већ крајем ове године и признаје да су упоредиви, али не и равноправни, са америчким „кајовама“ које је набавила Хрватска.

Хрватска јавност, иначе, са дозом омаловажавања гледа на набавку руских „мигова“ за српско војно ваздухопловство. „Глобусов“ новинар, међутим, респектује најаву куповине летелице Ми-35М и подсећа на надимак који су совјетској летелици, због тешког оклопа и велике ватрене моћи, наденули авганистански муџахедини – „ђавоље кочије“.

Јачање хеликоптерске авијације објашњава намером Србије да предупреди кризе на Косову и Метохији и евентуално Босни и Херцеговини.

– Фокус је и даље на Косову и евентуалном сукобу са тамошњим снагама сигурности, али и герилским формацијама. Војске Србије настоји да се фокусира на мобилне снаге за брзу реакцију, очито усмерене на интервенцију на Косову, што је потврђено и количином и типовима хеликоптера који се набављају“, пише „Глобус“, осењујући да „Вучићева флота јуришних оклопних хеликоптера служи за „застрашивање Косова“.

Овај магазин наводи и да одуговлачењем са куповином ПВО система и набавком половних „руских ловаца, конценционални сукоб Србија не сматра озбиљном претњом у блиској будућности“.

– Асиметрична угрожавања су у јасном фокусу, било да је реч о Косову или напетостима у БиХ, као и у Санџаку, те се сходно томе оружане снаге и развијају од хеликоптера до ограничене модернизације личне опреме војника у пројекту „1.500 плус“ – опремања војника модерним комуникационим, оптроничким, заповедним, заштитним и оружаним системима – наводи „Глобусов“ новинар.

KOMENTARI8 коментара

 1. Velika Metla says:

  Овако су паничили и деведесетих,кукали,цмиздрили,лагали,подваљивали и јадиковали,"Срби нам ово,Срби нам оно",док нису успели да искамче и искукају помоћ од нацистичког запада! Тек тада су кренули у напад на Србе!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  umno bolesni Kromanjonci, poludeli su od kopanja po kontejnerima

  • Željko says:

   @živoder iz Oseka i Ovčare Da je vama hrvatska putovnica i da radite za prave novce na "mrskom" vam Zapadu! Znači još sutra Englesku da pobijedimo i Francuzi budite spremni za osvetu za 1998. i Hrvatska je prvak svijeta!

   • Velika Metla says:

    Жељко,је ли бре усРашо,је ли ти "путовница"служи да би отишао на запад? Далеко сте догурали с чланством у еу-рајху! Је ли вам то био "тисућљетњи сан",да добијеш путовницу и правац запад? Ако јесте,ето остварио вам се! Добро се ви још и држите,али пропаст вам не гине! Једино вас Србија може спасити,исто као што вас спашавају Срби и у фудбалу!

 3. CROX says:

  Ehh...Srbi i mitomanija...poznata stvar.

  • Velika Metla says:

   Кокси,Срби и митоманија,велиш,а? Па јесте,види се по обали Јадранског мора ко је митоман!

   • Veliki brat says:

    Srbi su teški primitivci, mitomani i mrzitelji svega pa i sebe samih. Čast izuzecima kojih ima, ali su tiši u odnosu na mitomanske budale.

    • Velika Metla says:

     Veliki brat,могао би ти Србима да .......... клекнеш! Је ли фуњаро,где су аргументи? Упали ти у .............,Јадранско море,а? Носи се,ффукаро од ффукаре!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u