ХРВАТИ У СТРАХУ – ПАНИЧЕ: Срби набављају „вражје кочије“

HRVATI U STRAHU – PANIČE: Srbi nabavljaju „vražje kočije“

11 jula 2018

POSLE neskrivenog podozrenja koje su pokazali povodom nabavke „migova“ 29 za potrebe Vojske Srbije, Hrvate je zabrinula i dogovrena kupovina helikoptera Mi – 35 koji bi, takođe, trebalo da ojačaju naše vazduhoplovstvo.

– Srbija će nabavkom letelica Mi-35M znatno povećati vatrenu moć svoje helikopterske komponente – piše u najnovijem broju zagrebački politički nedeljnik „Globus“.

U tekstu posvećenom nabavkama u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu pod naslovom „Srpske vražje kočije“ novinar Jan Ivanjek konstatuje da će modernizacija helikopterske flote Vojske Srbije doneti promene u odnosu snaga u regionu:

– Srbija će jedina u hrvatskom susedstvu imati prave borbene helikoptere. Posebno je značajna najava predsednika Aleksandra Vučića, izrečena prilikom vežbe Zajednički udar, da će se u Rusiji kupiti još tri helikoptera Mi-17, ali i četiri jurišna helikoptera Mi-35 – konstatuje list u svojoj analizi.

Zagrebački nedeljnik podseća na dogovoreni posao Srbije o nabavci „erbasovih“ letelica H145M, koje će početi da pristižu već krajem ove godine i priznaje da su uporedivi, ali ne i ravnopravni, sa američkim „kajovama“ koje je nabavila Hrvatska.

Hrvatska javnost, inače, sa dozom omalovažavanja gleda na nabavku ruskih „migova“ za srpsko vojno vazduhoplovstvo. „Globusov“ novinar, međutim, respektuje najavu kupovine letelice Mi-35M i podseća na nadimak koji su sovjetskoj letelici, zbog teškog oklopa i velike vatrene moći, nadenuli avganistanski mudžahedini – „đavolje kočije“.

Jačanje helikopterske avijacije objašnjava namerom Srbije da predupredi krize na Kosovu i Metohiji i eventualno Bosni i Hercegovini.

– Fokus je i dalje na Kosovu i eventualnom sukobu sa tamošnjim snagama sigurnosti, ali i gerilskim formacijama. Vojske Srbije nastoji da se fokusira na mobilne snage za brzu reakciju, očito usmerene na intervenciju na Kosovu, što je potvrđeno i količinom i tipovima helikoptera koji se nabavljaju“, piše „Globus“, osenjujući da „Vučićeva flota jurišnih oklopnih helikoptera služi za „zastrašivanje Kosova“.

Ovaj magazin navodi i da odugovlačenjem sa kupovinom PVO sistema i nabavkom polovnih „ruskih lovaca, koncencionalni sukob Srbija ne smatra ozbiljnom pretnjom u bliskoj budućnosti“.

– Asimetrična ugrožavanja su u jasnom fokusu, bilo da je reč o Kosovu ili napetostima u BiH, kao i u Sandžaku, te se shodno tome oružane snage i razvijaju od helikoptera do ograničene modernizacije lične opreme vojnika u projektu „1.500 plus“ – opremanja vojnika modernim komunikacionim, optroničkim, zapovednim, zaštitnim i oružanim sistemima – navodi „Globusov“ novinar.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovako su paničili i devedesetih,kukali,cmizdrili,lagali,podvaljivali i jadikovali,"Srbi nam ovo,Srbi nam ono",dok nisu uspeli da iskamče i iskukaju pomoć od nacističkog zapada! Tek tada su krenuli u napad na Srbe!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  umno bolesni Kromanjonci, poludeli su od kopanja po kontejnerima

  • Željko says:

   @živoder iz Oseka i Ovčare Da je vama hrvatska putovnica i da radite za prave novce na "mrskom" vam Zapadu! Znači još sutra Englesku da pobijedimo i Francuzi budite spremni za osvetu za 1998. i Hrvatska je prvak svijeta!

   • Velika Metla says:

    Željko,je li bre usRašo,je li ti "putovnica"služi da bi otišao na zapad? Daleko ste dogurali s članstvom u eu-rajhu! Je li vam to bio "tisućljetnji san",da dobiješ putovnicu i pravac zapad? Ako jeste,eto ostvario vam se! Dobro se vi još i držite,ali propast vam ne gine! Jedino vas Srbija može spasiti,isto kao što vas spašavaju Srbi i u fudbalu!

 3. CROX says:

  Ehh...Srbi i mitomanija...poznata stvar.

  • Velika Metla says:

   Koksi,Srbi i mitomanija,veliš,a? Pa jeste,vidi se po obali Jadranskog mora ko je mitoman!

   • Veliki brat says:

    Srbi su teški primitivci, mitomani i mrzitelji svega pa i sebe samih. Čast izuzecima kojih ima, ali su tiši u odnosu na mitomanske budale.

    • Velika Metla says:

     Veliki brat,mogao bi ti Srbima da .......... klekneš! Je li funjaro,gde su argumenti? Upali ti u .............,Jadransko more,a? Nosi se,ffukaro od ffukare!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *