ХРВАТИ УЦЕЊУЈУ СРБЕ: Србијо пусти нашег ратног злочинца са робије или нема ништа од ЕУ!

HRVATI UCENJUJU SRBE: Srbijo pusti našeg ratnog zločinca sa robije ili nema ništa od EU!

22 januara 2015

srpska-i-hrvatska-zastava-276Hrvatska ne prestaje sa ucenjivanjem Srbije i postavljanjem prepreka Beogradu na njegovom putu ka EU, a poslednji u nizu “problema” koji Zagreb ima sa Srbima je osuđenik za ratne zločine Veljko Marić koji služi kaznu u Sremskoj Mitrovici, a čije se oslobađanje traži pod hitno!

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu zatražili su na poslednjem zasedanju da Srbija odmah pusti na slobodu osuđenika za ratne zločine Veljka Marića.

– Srbija je sebi uzela za pravo da sudi hrvatskim državljanima za zločine počinjene na tlu Hrvatske, što predstavlja kršenje našeg suvereniteta – optužila je u svom poznatom maniru poslanica Ruža Tomašić, poznata hrvatska desničarka.

Zagrebu je, navodno sporno to što je Srbija osudila “hrvatskog državljanina za ubistvo drugog hrvatskog državljanina srpske nacionalnosti, a koje se dogodilo u Hrvatskoj“.

Predsednik Veritasa Savo Štrbac podseća da Evropski parlament ne može naređivati Srbiji i tvrdi da je Marićeva sudbina u rukama Zagreba, a ne Beograda.

– Srbija prema odredbama Ženevske konvencije ima pravo i da uhapsi i da sudi ako se optuženi zločinac zatekne na njenoj teritoriji. Ruža Tomašić to dobro zna. To nije jedini njegov zločin. Protiv Marića se vodi još jedna istraga za druge ratne zločine i ona ne može da bude završena pošto hrvatska država odbija da sasluša svedoke – kaže Štrbac.

Marić je u Srbiji 2011. osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina jer je u Grubišinom Polju u septembru 1991. ubio Petra Slijepčevića.

Veljko Marić uhapšen je 2010. u Gradini, na granici Srbije i Bugarske. U hrvatskom registru je navedeno da je u njihovom Domovinskom ratu učestvovao od avgusta 1991. do kraja oktobra 1995. U Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu od 12 godina zatvora i čeka okončanje istrage o drugim ratnim zločinima za koje se tereti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rale says:

    Ma da Srbija će ispuniti sve desničarske želje.U.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *